Bolig 22.09.2019
Tekst: Adam Villaume Foto: Colourbox

Hvad koster det at låne til energirenovering?


I denne artikel gennemgår vi de ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil låne til energirenovering.


Nye vinduer, udskiftning af varmekilde eller måske isolering af loft og ydervægge. Der er mange måder at forbedre energiforbruget i dit hjem, men de kræver alle en investering. Hvis du ikke selv har de fornødne midler på kistebunden, kan et lån hjælpe dig til at skabe langsigtede besparelser på energiregningen.

4 konkrete tips til at sikre økonomisk gevinst ved energirenovering.


Hvilket lån skal jeg kigge efter?

I realiteten er det et almindeligt banklån eller privatlån, du skal kigge efter, hvis du er interesseret i at låne penge til energirenovering. Der er nogle mindre pengeinstitutter, som har etableret mulighed for at optage et såkaldt “energilån” i forbindelse med energiforbedringer i din bolig, til at købe elbil for eller til at købe anparter i vindmøller. Det er med andre ord meget forskelligt, hvad pengeinstitutterne lægger ind under et energilån.

Hos låneudbydere som Santander, er der ikke forskellige typer lån alt efter, hvad du skal bruge pengene til, det er helt op til dig, så her skal du kigge blot kigge efter et privatlån.

Når du låner til energirenovering, er der ikke et objekt, du kan optage pant i, som du ville kunne, hvis du køber en bil. Derfor er rentesatserne som udgangspunkt lidt højere, når du låner til energirenovering sammenlignet med et bil- eller boliglån.


Hvad påvirker låneomkostningerne?

Omkostningerne ved at optage et lån er forskellige fra låneudbyder til låneudbyder, og derudover afhænger de endelige omkostninger af, hvordan du sammensætter lånet. Med det mener vi størrelsen på lånet og balancen mellem løbetid og ydelse. 

Tjen over 50.000 kr. på energirenovering.
Læs vores guide til energirenovering: Sådan kommer du i gang

Omkostningerne til lånet består ud over et etableringsgebyr af lånebeløbet og de renter, du betaler i lånets løbetid. Når du optager lånet, kan du justere løbetiden og derved justere den månedlige ydelse såvel som de samlede omkostninger.

Det er nemlig således, at du betaler den samme rente ved en lang som ved en kort løbetid, så hvis løbetiden er lang, betaler du renter i længere tid, og derved bliver lånets samlede omkostninger højere. Til gengæld vil den månedlige ydelse være lavere med en lang løbetid, og derfor gælder det om at “lege” lidt med løbetiden, når du optager lånet, for at finde en balance mellem løbetid og ydelse, som passer til din økonomi.

Husk i øvrigt at mange energiforbedringer er tilskudsberettiget, så sørg for at regne energitilskuddet med i dit budget. Energitilskuddet beregnes ikke ud fra dine omkostninger til forbedringerne, men den energibesparelse der kommer ud af arbejdet. Du får med andre ord dét, du sparer i tilskud.

Søger du tilskud til energirenovering? 
Sådan får du en økonomisk håndsrækning


Priseksempler på lån til energirenovering

Præcis hvor meget du kan låne og til hvilken rente fastsættes individuelt efter en kreditvurdering af dig, og derfor skal du indhente et konkret tilbud på et lån, hvis du vil have præcise beløb at forholde dig til. 

Herunder har vi imidlertid sammensat nogle eksempler på lån til energirenovering, som du kan bruge til at danne dig et indtryk af, hvordan et lån kan se ud.

Din boligs alder afslører potentialet for energirenovering.
Undersøg potentialet for netop din bolig i denne artikel

Vi har konstrueret to eksempler, begge med et lånebeløb på 88.000 kr. for udskiftning af 11 vinduer til energivinduer med alu-ramme. Eksemplerne er regnet ud ved hjælp af Santanders låneberegner, som benytter den laveste rente, Santander tilbyder. En konkret låneansøgning kan derfor se noget anderledes ud, afhængigt af forholdene i din økonomi.

I eksemplerne nedenfor er der taget højde for et månedligt kontogebyr på 25 kr. pr. måned samt etableringsomkostninger, som udgør 3 % af lånebeløbet.

 

Et lån på 88.000 kr., der betales tilbage på 5 år:

  • ÅOP 5,81%
  • Variabel debitorrente 3,90 %
  • Samlede kreditomkostninger 13.236 kr.
  • Samlede tilbagebetaling i alt 101.236 kr.
  • Månedlig ydelse 1.688 kr.


Et lån på 88.000 kr., der betales tilbage på 10 år:

  • ÅOP 5,16%
  • Variabel debitorrente 3,90 %
  • Samlede kreditomkostninger 24.221 kr.
  • Samlede tilbagebetaling i alt 112.221 kr.
  • Månedlig ydelse 936 kr.

Som du kan se herover, koster et lån til energirenovering af din bolig mere i kreditomkostninger, jo længere tid du er om at betale lånet tilbage. Det vigtigste, når du optager et lån, er imidlertid, at du kan få din økonomi til at hænge sammen i hverdagen.

Se listen:
Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt

Sætter du dig for hårdt økonomisk for at kunne betale en høj ydelse med det formål at mindske de samlede kreditomkostninger, kan det få konsekvenser i det daglige. Derfor lyder anbefalingen fra de økonomiske eksperter altid at begynde med at lave et budget.