Hvad koster det at låne til en flytning?

En flytning kan godt være dyr, så hvad koster det egentlig at optage et flyttelån? Få overblik over omkostningerne, og hvad du skal holde øje med, når du kigger efter et lån til flytning.

Rækker din opsparing ikke til at betale alle udgifter forbundet med din flytning, kan det give mening at optage et flyttelån, så du kan etablere dig i din nye bolig på en ordentlig måde. Det kan ses som en investering i dit fremtidige liv i boligen at låne til flytningen, som i øvrigt også kan indeholde udgifter til istandsættelse af boligen.

På den måde opnår du potentielt at øge værdien af boligen, så selvom det koster en månedlig ydelse i flere år at betale flyttelånet tilbage, kan det give god mening, både økonomisk og i forhold til din oplevelse af boligen.

Hvor meget koster det at flytte?
Find ud af, hvad vi danskere i gennemsnit bruger på at flytte her

Hvad er et flyttelån?

Låner du til en flytning, er der i princippet tale om et privatlån. Et flyttelån har altså ingen særlig status, og der hører ikke andre regler, muligheder eller krav til flyttelånet.

I modsætning til et billån eller boliglån optages der ikke pant i et værdifuldt objekt, når du låner til en flytning. Derfor får du typisk heller ikke lige så favorable renter, som du kan opnå med pant i en bolig eller bil.

Til gengæld er det beløb, du kan låne, ikke bundet til værdien af din bolig, men beregnes ud fra din individuelle økonomi. Finansieringsselskabet foretager en kreditvurdering af dig ud fra dine økonomiske forhold, og fastsætter om du kan låne det beløb, du skal bruge, og den rente du kan låne til.

 

Find den rigtige løbetid på lånet

Præcis hvad, dit flyttelån kommer til at koste, afhænger ud over lånebeløbet af renten og løbetiden på lånet. Renten har du ikke nogen direkte indflydelse på, da den som nævnt fastsættes ud fra en kreditvurdering af dig. Løbetiden derimod kan du selv fastsætte, og den er ret afgørende for lånets samlede omkostninger.

Jo længere løbetid, jo flere renter kommer du til at betale, og det gør de samlede omkostninger højere.

Se vores gratis huskeliste i forbindelse med flytning her

På samme måde sænker du de samlede omkostninger ved at minimere løbetiden, men det vil i stedet øge den månedlige ydelse. Skal du betale det samme beløb tilbage over kortere tid, må du af natur betale en højere månedlig ydelse.

Ved at “skrue” op og ned for løbetiden, skruer du altså samtidig op og ned for ydelsen og de samlede omkostninger, så din opgave går ud på at finde en balance mellem løbetid og ydelse, som passer til din økonomi.

For nogle giver det mening at betale en høj ydelse for at komme af med lånet så hurtigt som muligt, mens det for andre giver mere mening at betale lånet tilbage over længere tid, for ikke at sidde for hårdt i det.

Det koster et flyttelån

Den endelige pris for et flyttelån er individuel, men vi har sammensat to eksempler på, hvad det kan koste at finansiere en flytning med et lån. Eksemplerne giver et realistisk bud på, hvordan et flyttelån kan se ud, og de viser samtidig forskellen på en kort og lang løbetid på samme beløb.

I eksemplerne har vi taget udgangspunkt i den gennemsnitlige pris for en flytning på 100.000 kr. inklusiv istandsættelse, flyttefirma og udgifter til ejendomsmægler samt andre typiske udgifter. Eksemplerne er udregnet med Santanders låneberegner, som tager udgangspunkt i den laveste rente, Santander tilbyder. I en konkret låneansøgning kan renten se anderledes ud afhængigt af situationen i din private økonomi.

Har du husket at lave et flytte-budget? Se et eksempel på et budget herunder
Skal du flytte? Få styr på budgettet til din flytning

I eksemplerne nedenfor er der taget højde for et månedligt kontogebyr på 25 kr. pr. måned samt etableringsomkostninger, som udgør 3 % af lånebeløbet.

Et lån på 100.000 kr., der betales tilbage på 5 år:

  • ÅOP 5,73%
  • Variabel debitorrente 3,90 %
  • Samlede kreditomkostninger 14.839 kr.
  • Samlede tilbagebetaling i alt 114.839 kr.
  • Månedlig ydelse 1.915 kr.

Et lån på 100.000 kr., der betales tilbage på 10 år:

  • ÅOP 5,09%
  • Variabel debitorrente 3,90 %
  • Samlede kreditomkostninger 27.127 kr.
  • Samlede tilbagebetaling i alt 127.127 kr.
  • Månedligt ydelse 1.060 kr.


Som det fremgår af eksemplerne, er der stor forskel på ydelserne og deraf følgende omkostninger, så overvej nøje, hvad der passer bedst ind i dit budget.

Har du brug for hjælp til at lægge et budget?
Se videoen: Sådan lægger du et budget