Bolig 12.10.2019
Tekst: Adam Villaume Foto: iStock

Energirenovering: Tilskud, puljer og fonde - hvad har jeg af muligheder?


Hvis du overvejer energibesparende tiltag som led i boligforbedringer, giver vi dig her en oversigt over de tilskud, puljer og fonde, du kan søge for at få lidt økonomisk hjælp til projektet.


Skal du have lavet nyt tag, udskiftet varmekilden eller måske renoveret facaden, er det en god idé at kigge på, om du samtidig kan sænke dit energiforbrug. Energirenovering kan ofte betale sig, men det tager typisk flere år, før investeringen er hentet ind på energiregningen. Til gengæld findes der muligheder for at få en økonomisk håndsrækning, når du gennemfører energibesparende tiltag.

Det er ikke sådan, at der findes store, forkromede fonde eller bugnende puljer, du kan søge for at finansiere din energirenovering. Der findes til gengæld nogle tilbud, som yder et mindre tilskud til energirenovering.

Der er altså ikke udsigt til at få betalt investeringen, men et tilskud kan være med til at nedbringe tilbagebetalingstiden eller øge livskvaliteten en smule.

Tjen 50.000 kr. på energirenovering
Hør hvordan i artiklen: Derfor skal du overveje at energirenovere din bolig

Selvom det ikke er store beløb, du får for at sænke energiforbruget, er det dog værd at tage med, og der er i alt fire tilbud, du kan drage nytte af:

 • Bygningspuljen, der giver dig et tilskud til blandt andet efterisolering og konvertering til varmepumpe.
 • Håndværkerfradrag (servicefradrag), der sparer dig penge i skat.
 • Skrotpræmie på brændeovne, der betaler dig for at skifte til en bedre varmekilde.
 • Gratis energirådgivning, som ikke giver dig penge i hånden, men som kan øge din besparelse og sikrer effektiv udnyttelse af budgettet.

For at give dig et bedre overblik over dine muligheder, har vi taget kontakt til rådgivningsfirmaet Energikøb. De rådgiver virksomheder og private om konkrete energibesparende muligheder og hjælper dem med at søge energitilskud.

»Energirenovering handler for mange om forholdsvis små forbedringer, og det kan få nogle til at tænke “betyder min forbedring noget?”, men det er et spørgsmål om mange bække små og jo, det betyder noget,« fortæller Morten Heise, der er projektudvikler og energirådgiver hos Energikøb.

I de næste afsnit kan du læse om hver af de fire muligheder for at få økonomisk hjælp til dit energirenoveringsprojekt.

 

Energitilskud fra Bygningspuljen

Indtil udgangen af 2020 havde energiselskaberne fået til opgave at hjælpe almindelige borgere og virksomheder med at reducere deres energiforbrug. Det gjorde de ved at give et tilskud til energibesparende projekter, men dette energitilskud eksisterer ikke længere.

I stedet er der etableret en tilskudsordning gennem Bygningspuljen, som blev en realitet i forbindelse med klimaftalen i oktober 2020. Der er samlet afsat 2,3 milliarder kroner til Bygningspuljen og hvert år, bliver der afsat en del af beløbet, som Bygningspuljen uddeler som tilskud. Du kan få et overslag på, hvor meget du vil få i tilskud ved at benytte tilskudsberegneren på Energistyrelsens hjemmeside.


Det betyder, puljens midler hvert år er begrænsede, og da puljen uddeler tilskuddene efter først-til-mølle-princippet, er det en god idé at være hurtigt ude, hvis du vil undgå, at puljen er løbet tør for penge. Skulle uheldet være ude, kan du prøve igen året efter.

 

Søg Bygningspuljen først

Det er ekstremt vigtigt, at du søger tilskuddet, før du går i gang med energirenoveringen. Din ansøgning vil nemlig blive afvist, hvis du ansøger om tilskuddet, efter du er begyndt at købe materialer eller udskifte vinduerne.

Hvad kan du få tilskud til?
Se listen - Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt

Lige så snart du begynder planlægningen af energirenovering, skal du søge om tilskuddet. Derved bliver du også opmærksom på, hvad du skal dokumentere undervejs i projektet for at få tilskuddet udbetalt.


Dokumentationen handler både om kvitteringer og regninger samt billeddokumentation af de ting, der er blevet skiftet ud, og det arbejde der er udført. Du skal således sørge for, at der bliver taget før og efter billeder, og man skal endvidere kunne se modeltyper og lignende detaljer på billederne, hvis du eksempelvis skifter dit fyr ud.

 

Håndværkerfradraget

Selvom håndværkerfradraget ikke specifikt handler om energirenovering, er det stadig en form for økonomisk håndsrækning, du kan få til dit energibesparende projekt. Det hedder også servicefradrag og fungerer ved, at du kan trække udgifter til håndværkernes løn fra i skat.

Styr på SKAT?
Her er de fradrag, du IKKE må misse i din forskudsopgørelse

Fakta om håndværkerfradraget:

 • Du kan trække op til 12.200 kr. fra i skat pr. person i 2019.
 • Du får fradraget for arbejdslønnen inklusiv moms, ikke for materialekøb eller andet.
 • Du kan ikke betale med kontanter, hvis du vil udnytte fradraget, da betalingen skal kunne spores.
 • Du skal gemme dokumentationen for det udførte arbejde med tydelig angivelse af udgifter til arbejdslønnen.

Derudover skal du vide, at eftersom der er tale om et fradrag, vil værdien af det være mindre end den udgift, du har haft. Det lyder måske lidt kryptisk, men værdien af fradraget ligger på omkring 26%, så hvis du har haft udgifter til løn for 3.000 kr., sparer du reelt 780 kr. i skat.

Det maksimale beløb, du kan få ud af håndværkerfradraget, beløber sig derfor til 3.172 kr. pr. person. Du kan læse mere om håndværkerfradraget på SKATs hjemmeside.

 

Skrotpræmie for udskiftning af brændeovn

Der er stadig mange husejere, der helt eller delvist varmer huset op med en brændeovn eller pejseindsats, og de ældre typer udleder 3-5 gange så meget luftforurening som en ny. Derfor er der oprettet en skrotningsordning for at få folk til at skifte deres gamle brændeovn ud med en ny.

Hvilken varmekilde er bedst for dig?
Find den rette varmekilde til netop din bolig i denne guide

Sådan fungerer skrotningsordningen:

 • Du kan få en skrotpræmie på 2.215 kr. for at skifte brændeovnen eller pejseindsatsen ud.
 • Din brændeovn eller pejseindsats skal være produceret senest i 1994.
 • Den skal være lovligt tilsluttet inden udgangen af 2018.
 • Skrotningsordningen gælder alle beboelsesformer, også lejligheder og sommerhuse.
 • Ansøgningen om skrotpræmie skal vurderes af en skorstensfejer og koster typisk 215 kr. Du kan altså se frem til at få 2.000 kr. i hånden som skrotpræmie.

Gratis energirådgivning

Rådgivning giver i sagens natur ikke direkte flere penge mellem hænderne, men det er i realiteten nok det område, der økonomisk set er vigtigst. Den rette rådgivning hjælper dig med at afdække, hvilke muligheder du har for energirenovering, hvilke tiltag der er rentable, og hvordan du bør prioritere dem med udgangspunkt i din individuelle økonomiske ramme.

Du kan få gratis energirådgivning hos energiselskaber som SEAS-NVE og Ørsted samt hos virksomheder som Energikøb.

»Det er svært for en husejer at finde ud af, hvad man skal kaste sig over, for afhængigt af hvor du går hen, får du forskellige ting at vide,« mener energirådgiver Morten Heise fra Energikøb. 

Uvildig, inspirerende og gratis.
Derfor skal du overveje energirådgivning

For eksempel er der stort fokus på isolering, men ifølge rådgiveren skal man typisk have det lange lys på, for at det giver mening rent økonomisk. Udskiftning af varmekilden er ofte vigtigere, ligesom udskiftning af vinduer også kan give mere effekt end isolering.

Det afhænger alt sammen af din konkrete bolig og din økonomi, hvad der er vigtigst og giver mest mening at forbedre. Det er nok de færreste, der har det fulde tekniske og økonomiske overblik selv, og derfor lyder anbefalingen at søge professionel rådgivning og hvorfor ikke, når den er gratis?