Energiforbedring af din bolig? Disse ting kan du optimere
Der findes mange forskellige måder at energirenovere en bolig – og få lavere energiforbrug. Her i artiklen bliver du klogere på, hvilke ting du typisk kan forbedre på din bolig.
Skal du skifte dine vinduer? Isolere loftet? Eller skifte termostaterne?
Måske har du hørt om begrebet energirenovering, men ikke sat dig helt ind i, hvad det er for en størrelse, og hvad du kan gøre for at forbedre din boligs forbrug af energi.
I denne artikel fortæller vi dig om de mest typiske energiforbedringer eller energirenoveringer.
Særligt én anledning giver grund til at tænke meget over energirenovering. Bliv klogere på det længere nede i artiklen.
Hvad du kan gøre i din bolig, afhænger meget af, hvilken boligtype du bor i, hvor ny boligen er og hvad der er blevet gjort i forvejen.
Alligevel er der elementer, som er ret gennemgående, når vi taler om energiforbedringer. Dem præsenterer vi i artiklen, før vi kigger nærmere på hvilke tiltag, der som udgangspunkt vil have størst effekt på forskellige boligtyper.
Men lad os først lige se på, hvornår det overhovedet giver mening at energirenovere.
Skal du renovere boligen?
Vælger du at kaste dig ud i en energirenovering af din bolig, vil der i sagens natur skulle arbejdes på din bolig i en kortere eller længere periode.
I mange tilfælde vil en energiforbedring eller -renovering tage udgangspunkt i et helt andet behov – f.eks. hvis boligen trænger til et nyt badeværelse, en udbygning eller lignende.
En oplagt anledning til at få gjort noget ved energiforbedringerne til din bolig er derfor, når du alligevel har valgt at kaste dig ud i et byggeprojekt – f.eks. renovering af dit køkken eller badeværelse.
Energirenovering kan øge din boligs værdi og dermed være en rigtig god investering.
Få gode råd i: Tjen 50.000 kroner: Derfor skal du overveje at energirenovere din bolig
»Vores mål er at få gjort danskerne bevidste om, at når de alligevel renoverer deres hus, skal de tænke energiforbrug ind. De skal sørge for at lave løsninger, som holder i mange år. Nogle ting vil komme af sig selv – skifter man f.eks. boligens gamle vinduer ud med nye lavenergi vinduer, vil energiforbruget blive lavere,« siger Line Kold, fuldmægtig i Energistyrelsen.
»I en renoveringsproces er energiforbedringer noget, man skal have fokus på. Standarderne og kravene rykker sig hele tiden, så i det lange løb kan det godt betale sig at gå efter de A-mærkede vinduer i stedet for de B-mærkede,« siger hun.
Men der kan også være andre grunde til at energiforbedre din bolig.
Energistyrelsen har samlet en lang række bud på, hvornår det er smart at tænke energirenovering ind i sin bolig:
- Når du alligevel vil modernisere
- Når I mangler plads og vil bygge til
- Når tag eller vinduer skal skiftes ud
- Når du vil modernisere i køkken eller bad
- Hvis du savner bedre komfort
- Når du vil sikre dig mod indbrud med f.eks. nye vinduer og døre
- Når du køber bolig
- Når varmeanlægget i boligen skal skiftes
- Hvis din varmeregning er for høj
- Når børnene flytter hjemmefra, og værelserne skal bruges på en anden måde
- Når boligen skal gøres mere handicapvenlig
Lad os kigge på, hvor det giver mest mening at sætte ind.
Klimaskærmen: Bedre isolering og nyere vinduer
Klimaskærm. Ordet kan lyde som noget, der er blevet besluttet af verdens nationer på et COP-møde i en storby et sted i verden. Men det er det ikke.
Faktisk er det et noget mere jordnært begreb, der dækker over de elementer på en bolig, som adskiller det indre fra det ydre. Det vil altså sige tag, ydervægge, vinduer, døre, gulv og så videre.
Unik mulighed lige nu: Få et energitilskud fra staten til energirenovering.
Se listen: Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt
Klimaskærmen er derfor også et af de mest oplagte steder at sætte ind ved en energirenovering – simpelthen fordi det er klimaskærmen, der adskiller temperaturen og vejret udenfor fra klimaet indendøre.
Hvor kan du så tage fat?
Et godt sted at starte er at foretage et tjek af boligens isolering. Hvis boligen er dårligt isoleret, kan der med en relativt begrænset investering være en stor besparelse at hente ved f.eks. en hulmursisolering, isolering af husets loft eller isolering af gulvet.
I et typisk hus bruger man cirka 66 procent af energien på opvarmning, så der kan være meget at spare ved at gøre opvarmningen af boligen mere effektiv.
Her forsvinder varmen ud af huset (muremestervilla):
- Vinduer: 15 procent
- Tag: 15 procent
- Vægge: 29 procent
- Utætheder: 16 procent
- Gulv: 25 procent
Derfor kan der også spares meget energi ved at udskifte vinduer og døre til nye lavenergi løsninger, der reducerer energitabet.
- Ventilation og tætning
- Varmeinstallationer
- Varmepumpe
- Solvarme til varmt brugsvand
- Solceller til el
- Gå efter en stuetemperatur på 20-21 grader
- Hold temperaturen i varmtvandsbeholderne på 55 grader
- Sluk for standby-strøm
- Løbende tjek af installationer
Men hvad er så relevant for lige præcis din bolig?
Det er muligt i din bolig
Så godt som ingen boliger i Danmark er ens. De er bygget på forskellige tidspunkter, bygget i forskellige stilarter og er renoveret løbende på vidt forskellig vis. Derfor er det svært at sige præcis, hvad der kan energirenoveres på din bolig.
»Hvert enkelt hus er en individuel størrelse. Derfor skal du få individuel rådgivning om lige præcis din bolig for at få de mest rentable løsninger,« fortæller Line Kold fra Energistyrelsen.
Hvordan finder du det billigste privatlån til boligforbedringer? Vi guider i artiklen herunder.
Guide: De 5 bedste banker til lån til boligforbedringer
På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk kan du se, hvad der typisk kan gøres ved din boligtype. Du finder siden her.
Vælg din boligtype og se, hvad der typisk kan gøres på den boligtype, som du bor i, og hvad andre har haft succes med at gøre før dig.