Skal du forbedre din bolig? Følg disse tips – og tjen flere hundrede tusinde kroner

Har du planer om at foretage forbedringer i dit hus? Her får du de 5 forbedringer, som kan skabe mest værdi for dig og din bolig.

Et funklende nyt badeværelse med spabad, oceaner af plads og de lækreste materialer?

Lyder det som lidt af en drøm?

Overvejer du at bygge om derhjemme eller at låne til forbedringer i en bolig, som for eksempel et nyt køkken eller badeværelse, kan det vise sig at være en god investering, hvis du en dag skal af med huset. Her gennemgår vi, hvilke du potentielt kan få størst afkast af, og hvilke du ikke kan regne med at tjene på.

Der findes flere forbedringer i boligen, som kan ende med at give afkast, hvis huset en dag skal sælges.

Det viser en undersøgelse fra april 2018, som RealMæglerne og BoligOne har foretaget blandt 134 mæglere for Santander Consumer Bank.

Her kan du se mæglernes vurdering af, hvad en række forbedringer betyder for salgsprisen på et gennemsnitshus på 150 kvadratmeter. 

119 procent tilbage af investeringen: køkken på budget

Har du planer om at bygge nyt køkken, kan det godt være fristende at bygge drømmekøkkenet med luksuskomponenter og alt i udstyr. Men det er sjældent en god forretning.

Undersøgelsen viser nemlig, at bruger du op mod 300.000 kroner på de gastronomiske drømme ved at bygge et luksuskøkken, kan du gennemsnitligt forvente at få 56 procent tilbage af udgiften i værdiforøgelse af boligen.

»Luksus vægtes generelt ikke så højt som tidligere, og udskrivninger på flere hundrede tusinde kroner til et nyt køkken har svært ved at tjene sig selv hjem igen. Kun i deciderede liebhaverboliger vil investeringen kunne svare sig, og selv her vil man i bedste fald højst holde pengene hjemme,« fortæller Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne.

Læs, hvordan du kan tjene 50.000 kroner på energirenovering

I stedet skal du gå efter at bygge et nyt lavpris-køkken, hvor investeringen ligger på omtrent 75.000 kroner. Her kan du forvente at få gennemsnitligt 119 procent tilbage af din investering ved boligsalg takket være værdiforøgelsen.

Du kan altså ende med at tjene penge på at skifte køkkenet ud, hvis du sørger for at holde ambitionsniveauet – og dermed udgifterne – nede.

 

Udestuer er helt ude i kulden og vil kun undtagelsesvis tilføre boligen værdi af betydning.

Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne

117 procent tilbage af investeringen: billigt badeværelse

Har din bolig kun ét badeværelse, kan du forøge værdien med et nyt badeværelse. Inddrager du eksempelvis pulterkammeret på 15 kvadratmeter til et ekstra badeværelse og bruger omtrent 200.000 kroner på det, kan du forvente at få gennemsnitligt 86 procent af investeringen tilbage ved et salg af din bolig.

»Hvis boligen kun har et enkelt badeværelse i forvejen, kan det være en god investering at opføre endnu et badeværelse. En børnefamilie har som regel ønske om to badeværelser, og det ønske afspejler sig i højere boligpriser,« siger Preben Merrild Angelo.

Ligesom ved investeringer i køkkenet gælder der ifølge RealMæglernes undersøgelse samme princip, som hvis du vil ombygge et eksisterende badeværelse.

Du kan nogenlunde forvente, at en lavpris-ombygning af et badeværelse med udskiftning af klinker, sanitet og møbler til omkring 75.000 kroner gennemsnitligt vil give 117 procent tilbage af investeringen, når du engang sælger boligen. Dermed vil du altså kunne tjene penge på at opdatere badeværelset inden et hussalg.

Mangler du penge til et nyt badeværelse eller køkken? Beregn, hvad et lån vil koste dig her. 
Gå til låneberegneren 

Bruger du cirka 300.000 kroner på et at omdanne dit eksisterende badeværelse til et luksus-badeværelse med spa og eksklusive materialer, kan du ikke forvente at få mere end gennemsnitligt 61 procent igen af investeringen.

114 procent tilbage af investeringen: flot facade

Du kender det måske selv. Du kører forbi et hus, hvor facaden er enten er krakeleret, eller malingen er skallet af. Det kan virke afskrækkende på de fleste.

Derfor er det ifølge undersøgelsen ofte også en god idé at give facaden på dit hus en overhaling. Bruger du 100.000 kroner på at vandskure et nedslidt hus, male eller friske facaden op, kan du gennemsnitligt forvente at få 114 procent igen af investeringen i værdiforøgelse af din bolig.

5 fejl du aldrig må begå, hvis du laver boligforbedringer!
Læs om de største faldgruber i forhold til boligforbedringer her.

»Det første indtryk, som potentielle boligkøbere får af et hus, er meget vigtigt og kan resultere i et hurtigt og godt salg,« siger Preben Merrild Angelo.

»At få frisket et nedslidt hus op med en vandskuring eller en nypudset facade er derfor en af de bedste investeringer, som boligejerne kan gøre. Pengene vil ofte nemt kunne hentes hjem igen i form af højere huspriser. Og endda mere til,« siger han.

88 procent tilbage af investeringen: nye vinduer

Et par nye vinduer kan gøre underværker. Pludselig ser huset meget nyere ud, og forbedringen er ikke kun positiv på den visuelle front.

Bruger du ifølge undersøgelsen 150.000 kroner på at udskifte boligens nedslidte vinduer med nye topisolerede vinduer i en stilart, der passer til din bolig, vil du gennemsnitligt få 88 procent af investeringen igen i form af værdiforøgelse af din bolig.

»Klimaskærmen er vigtig, og nye vinduer er derfor populære blandt boligkøbere. Hvis en bolig ikke har nye vinduer, skal den ofte handles med så klækkelig rabat, at det næsten svarer til hele udgiften ved at skifte vinduerne,« fortæller Preben Merrild Angelo.

En bonus ved lige præcis udskiftning af vinduer er desuden, at du kan forvente at spare på energiregningen, hvis de gamle utætte vinduer bliver udskiftet med topisolerede vinduer.

Er du gør-det-selv typen, og vil du gerne selv stå for boligforbedringerne?
Læs, hvad du selv kan gøre, og hvad du må lade fagfolk om

80 procent tilbage af investeringen: nyt lavpristag

Et slidt og aldrende tag kan tage pynten fra enhver bolig. Vælger du at få udskiftet taget, kan du se frem til at få dækket størstedelen af udgiften ved et eventuelt boligsalg i værdiforøgelse.

Udskifter du det nedslidte tag med et nyt i den bedste og dyreste kvalitet, der stilmæssigt passer til boligen, med en udgift på 400.000 kroner, får du gennemsnitligt 63 procent af investeringen tilbage i værdiforøgelse af boligen.

Vil du have det absolut billigste lån til boligforbedringer? 
Vi guider i: På jagt efter Danmarks billigste lån til boligforbedringer? Dette begreb skal du kende

Bruger du 150.000 kroner på at udskifte det nedslidte tag med et nyt tag i lavprissegmentet – eternit eller lignende – som ikke nødvendigvis passer til husets stilart, kan du forvente gennemsnitligt at få 80 procent tilbage af investeringen.

»Nyt tag over hovedet er påskønnet blandt boligkøberne. Men kun sjældent helt nok til, at boligejerne kan få dækket deres udgifter hertil, hvis taget opføres i de dyreste materialer. Boligkøberne er ofte parat til at gå på kompromis med valget af materialer for til gengæld at få huset billigere,« fortæller Preben Merrild Angelo.

»Det gør, at det er nemmere at tjene investeringen til et nyt tag hjem igen, hvis udgiften ikke er for høj. Hvis tagmaterialet står i decideret disharmoni med resten af huset, kan det dog godt trække ned,« siger han.

– 10 procent: drop udestuen

Drømmer du om en udestue, og er du kommet frem til, at en uisoleret udestue fra et byggemarked kan virkeliggøre den drøm, bør du nok lige trække vejret og holde lidt igen.

Alt tyder nemlig på, at det kan være en decideret dårlig forretning at klistre en udestue på din bolig.

Bruger du 75.000 kroner på en uisoleret udestue på 25 kvm fra et byggemarked, vil du faktisk ikke forøge din boligs værdi. Tværtimod vil din boligs værdi faktisk gennemsnitligt falde 10 procent, hvis du opfører en udestue.

»Udestuer er helt ude i kulden og vil kun undtagelsesvis tilføre boligen værdi af betydning,« siger Preben Merrild Angelo.

»Tværtimod vil en udestue ofte ligefrem føre til en lavere prisfastsættelse af boligen, og mange boligkøbere vælger således som det første at rive udestuen ned, hvis en sådan følger med den købte bolig. Har man en udestue, bør man derfor ligefrem overveje at fjerne den, inden boligen sættes til salg,« siger han.