WLTP: Omregning fra NEDC og hvad ny målenorm betyder for dig
WLTP eller NEDC? I 2021 er det WLTP, du skal holde øje med for at gennemskue en bilmodels brændstofsøkonomi. Læs her om omregningen fra NEDC til WLTP, og hvad overgangen fra NEDC til WLTP betyder for dig.
Er du på udkig efter en ny bil? Så skal du være opmærksom på begrebet WLTP.
WLTP er den EU-bestemte målenorm, som bilproducenter skal benytte sig af, når de fastsætter bilers brændstoføkonomi. Sammenlignet med NEDC, som var den tidligere målenorm, er WLTP en mere virkelighedstro og omfattende målemetode, som i højere grad afspejler, hvordan almindelige mennesker kører deres bil.
Da NEDC var den gældende målenorm, oplevede mange bilejere, at deres bil end ikke tilnærmelsesvis kørte så langt på literen som lovet af producenten. En frustrerende oplevelse for den enkelte bilist, men også et problem for klimaet og tilliden mellem forbrugerne og bilmarkedet. Derfor blev WLTP lanceret.
I denne artikel kan du blive klogere på, hvad WLTP er, WLTP versus NEDC, hvordan du omregner fra NEDC til WLTP, og hvad WLTP betyder for dig som forbruger.
Vil du spare penge på bezin?
Følg 5 simple råd, og spar mange penge om året på benzin og diesel.
Hvad er WLTP?
I september 2018 trådte WLTP i kraft som EU's nye målenorm til at bestemme bilers brændstoføkonomi. Forkortelsen står for Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure.
WLTP er med andre ord den specifikke testmetode, som bilproducenter er påkrævet at gøre brug af, når de fastsætter, hvor langt deres biler kan køre på en liter benzin eller diesel. Og på en fuld opladning eller Wh pr. kilometer, når det drejer sig om elbiler.
Eftersom brændstoføkonomi er et afgørende parameter for mange forbrugere, er det vigtigt, at den officielle testmetode er valid.
WLTP erstattede den tidligere standardiserede målenorm NEDC, som havde været gældende for alle personbiler og lette varebiler i den europæiske union siden 1992.
NEDC var dog ikke den mest præcise testmetode, hvilket du sandsynligvis kan genkende fra dine egne erfaringer som bilist. Det var stort set umuligt at opnå de kilometer pr. liter, som bilproducenten lovede. Derfor blev den nye målenorm, WLTP, vedtaget.
Hvad er forskellen på WLTP og NEDC?
WLTP er umiddelbart en langt mere realistisk testmetode end NEDC.
Tidligere, da NEDC var målenorm, optimerede bilproducenterne deres biler til at få de bedste testresultater. Producenterne brugte særlig letløbsolie, de tilklistrede sprækker for at mindske luftmodstand, kørte med ekstra højt dæktryk og meget mere. Det gav et særdeles upålideligt resultatet og indtryk af, at bilerne kunne præstere en bedre brændstoføkonomi, end den almindelige bilist ville opleve.
Alle disse finter, som boostede kilometer pr. liter, er ikke tilladt, når producenterne skal opgøre bilernes brændstoføkonomi under WLTP-målenormen.
WLTP er baseret på en mere krævende og nuanceret testmetode. Bilerne testes eksempelvis på en længere distance, ved højere fart, i lavere temperaturer, med kraftigere accelerationer og mindre tomgangstid.
Der laves samtidig individuelle test på mange flere forskellige modeller for at give et mere retvisende billede af, hvordan ekstraudstyr påvirker den enkelte models brændstoføkonomi. Det betyder eksempelvis, at en model med soltag får gennemført egne test i stedet for blot at genbruge standardmodellens.
Skal du gøre din bil vinterklar?
Få 5 tips til at gøre bilen klar til vinter her.
Hvordan omregner du fra NEDC til WLTP?
Der findes ikke nogen enkel metode til at omregne fra NEDC til WLTP. Det skyldes blandt andet den markante forskel på de to testmetoder.
Her følger en liste over væsentligste forskelle mellem NEDC og WLTP:
Temperatur, som bilerne arbejder under i test:
NEDC: 20-30°C
WLTP: 14°C
Varighed af test:
NEDC: 20 min
WLTP: 30 min
Stilstand under test:
NEDC: 25 procent
WLTP: 13 procent
Distance ved test:
NEDC: 11 km
WLTP: 23,25 km
Hastighed (gennemsnit):
NEDC: 34 km/t.
WLTP: 46,5 km/t.
Hastighed (maksimal):
NEDC: 120 km/t.
WLTP: 131 km/t.
Individualiseret måling ud fra ekstraudstyr og variant:
NEDC: Ikke klart specificeret
WLTP: Ja
For biler, som allerede er indregistreret og blev målt efter den gamle NEDC-metode, er det fortsat den tidligere målenorm, du skal forholde dig til. Derfor behøver du ikke at bekymre dig om at skulle omregne den ene målenorm til den anden.
Køber du en brugt bil, hvor der ikke er målt et brændstofforbrug efter WLTP-metoden, er det NEDC-metoden, som bilens brændstoføkonomi er fastsat efter. Derfor skal du være opmærksom på, at den brændstoføkonomi, som fremgår af bilens officielle dokumenter, kan blive svær at realisere, når du rammer vejene.
Hvordan foretages WLTP helt praktisk?
Bilerne testes af et uafhængigt prøvningslaboratorium. Her gennemkører bilen en nøje fastlagt kørecyklus på et rullefelt. Kørecyklussen er fastsat på baggrund af WLTP-målenormen.
Under selve testen bliver belastningen i rullefeltet justeret for at simulere luft- og rullemodstand, accelerationsmodstand fra bilens vægt m.m.
Herudover kører bilen en blanding af bykørsel, landevejskørsel og motorvejskørsel med indlagte stop og accelerationer.
Hvad betyder WLTP for dig som forbruger?
Set fra forbrugerens perspektiv er der en række fordele ved WLTP sammenlignet med NEDC.
WLTP-målenormen giver et mere retvisende billede af, hvad forskellige biler er i stand til. Når du kører i din nye bil, vil bilens forbrug ligge tættere på det tal, som bilproducenten har oplyst, at lige præcis din bilmodel bør kunne præstere.
»Jeg mener helt klart, at den nye målemetode er positiv for forbrugerne. Nu giver målingen et mere reelt billede af, hvor langt en bil går, og hvor meget den udleder,« siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.
En anden vigtig detalje ved WLTP-testmetoden er, at i stedet for gennemsnitsværdier for bilmodeller vil det være muligt at se, hvad det tilgængelige ekstraudstyr gør ved brændstoføkonomien.
Det vil altså sige, at individuelt monteret ekstraudstyr tages med i betragtning i udmålingen af brændstoføkonomien.
Samlet set betyder det, at WLTP har gjort det nemmere at få et overblik over de samlede omkostninger ved at eje en bil. Det mener Jan Lang fra Bilbasen.
»WLTP har den effekt, at det for fremtiden bliver nemmere at udregne mere præcise og realistiske totalomkostninger for en bil i fremtiden – altså hvad det koster at have en bil over en bestemt årrække – og det er til gavn for forbrugerne,« siger han.
Hvad betyder WLTP for bilafgiften?
I princippet burde WLTP resultere i stigende registreringsafgifter, da næsten alle biler officielt kører kortere på literen under den nye målemetode.
Fra politisk side har man dog vedtaget forskellige indgreb, som har kompenseret for stigningen i bilafgifterne. Man har eksempelvis omregnet WLTP til NEDC for ikke at gøre det ufordelagtigt at købe en ny og mere klimavenlig bil.
I slutningen af 2020 vedtog regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten den nye bilreform, som medfører, at bilafgifterne falder med cirka ti milliarder kroner de kommende ti år. Især elbiler er begunstiget af de nye afgiftsregler.
WLTP har altså ikke umiddelbart medført nogen markant stigning i bilafgifterne.