Video: Sådan laver du et godt tjek af en brugt bil
Når du har foretaget et tjek af en brugt bil, skal du gerne stå tilbage med tillid til både bil og sælger – få svaret på, hvordan du gennemgår bilen her.
Hvis du er på vej ud for at kigge på en brugt bil, får du her i videoen svaret på, hvordan du foretager et grundigt tjek af en brugt bil, så du minimerer risikoen for fejlkøb.
Ifølge Thomas Krogh Vangskov, som er mekaniker og indehaver af Vangskov Automobiler i Ballerup, er der især otte ting du skal opmærksom på, når du skal købe en brugt bil.
»Så ender du ikke med et sminket lig. Først og fremmest skal bilens pris stemme overens med bilens stand, antal kilometer og årgang. Man kan jo ikke have alt for høje forventninger til en bil, der kun koster 10.000 kroner. Derfor giver det heller ikke mening, hvis bilen er urealistisk billig i forhold til, hvad du bliver præsenteret for,« fortæller Thomas Krogh Vangskov.
Desuden skal du i dit tjek af bilen holde godt øje med bilens generelle stand. Har bilen ridser, buler eller skrammer, som du skal være særligt opmærksom på – og eventuelt kræve udbedret? Kan bilens ruder og døre lukke uden besvær?
”Dronning Margrethe II”
Husk også at kigge på bilens forrude for at se, om der er større revner eller stenslag, som kræver reparation eller måske endda udskiftning af forruden.
»Hvordan ser bilens dæk ud – er der revner eller mørhed, som man skal være opmærksom på? Hvordan ser dækmønstret ud? Man anbefaler minimum 3 mm, for at bilen er sikker at køre i, men lovkravet siger 1,6 mm,« lyder det fra Thomas Krogh Vangskov, der samtidig deler et smart tip til, hvordan du tjekker dækmønstrets dybde på dækket.
»Det gør du ved at tage en helt almindelig 20'er. Hvis teksten ”Dronning Margrethe” er dækket af mønstret, så er der minimum 3 mm,« fortæller han om metoden, hvor du stikker mønten ned i mønstret.
Han anbefaler dig også at tjekke, om alle funktionerne i bilen virker – f.eks. aircondition, elruder og diverse kontakter.
»Er der advarselslamper, der lyser? Følger der en servicebog med til bilen, og er den udfyldt efter forskrifterne? Det er dog ikke et krav, at den skal være med til bilen, men den fortæller rigtig meget om bilens vedligeholdelse og generelle historik,« fortæller Thomas Krogh Vangskov.
Du skal også tjekke bilens seneste synsrapporter. Dem finder du her, når du har bilens stelnummer eller registreringsnummer.
»Alt i alt drejer det sig om at have en god mavefornemmelse og tillid til både bil og sælger. Hvis du vælger at købe din bil af en professionel bilforhandler, bør de her ting naturligvis være i orden,« fortæller Thomas Krogh Vangskov.
Læs inden køb: