Bil og MC 19.02.2018
Tekst: Alexander Højfeldt Lund / Sissel Fornes Foto: Istock

Undgå ubehagelige overraskelser: Vær forberedt når du afleverer leasingbilen


Har du behandlet bilen ordentligt, behøver du ikke bekymre dig, når leasingaftalen nærmer sig sin afslutning. Her er nogle tips til, hvad du skal være forberedt på, når du afleverer bilen til forhandleren.


Når du kører til bilforhandleren eller leasingselskabet for at levere bilen tilbage, er det som regel graden af slitage, der er kilde til spænding. Når du afleverer bilen, skal I nemlig sammen gennemgå den og udstyret, som også skal returneres.

Det siger sig selv, at den bil, som du hentede som ny, ikke er lige så skinnende, som den var engang. Det ville også være mærkeligt, hvis den var.

Den er sikkert blevet brugt i al slags vejr og har fragtet dig og familien til arbejde og børnehave, på ferie og til fritidsaktiviteter.

Folk er steget ind i og ud af bilen, og bagagerummet har været fyldt mange gange. Brug sætter selvfølgelig spor - men hvor går grænsen mellem acceptabel og ikke acceptabel slitage?

Klik her for seks gode råd til privatleasing.


Ikke acceptabel vs. acceptabel slitage

Alle privatleasingkontrakter indeholder krav om, hvilken stand leasingbiler skal være i ved tilbageleveringen.

Formuleringerne i kontrakterne kan dog variere meget, så det er lettest at svare på, hvad ikke acceptabel slitage er.

Kort fortalt er ikke acceptabel slitage: en forringelse af bilens stand, som kan være opstået på grund af beskadigelser, uheld eller ukorrekt behandling af bilen, som for eksempel påvirker udseendet på bilen negativt og/eller har betydning i teknisk henseende.

Omkostningerne til udbedring af skaderne beregnes på baggrund af et testskema, som I udfylder sammen. Derfor er et godt råd at få en ekstern, uvildig tredjemand til at undersøge bilen, når du afleverer den.

Santander samarbejder med FDM, og du leaser dermed din bil med en FDM-kontrakt  igennem os.

Det betyder, at du er garanteret at få en ekstern, uvildig tredjemand til at gennemgå bilen. Desuden får du fuld service og garanti på bilen i hele perioden med i prisen. Du har stadig ansvaret for vedligeholdelsen i overensstemmelse med bilfabrikantens retningslinjer.


Men hvad er acceptabel slitage?

Der findes ingen branchestandarder for, hvad acceptabel og ikke acceptabel slitage er. Med andre ord baseres acceptabel slitage mere eller mindre på skøn.

Det, som en bilforhandler definerer som acceptabel slitage, behøver ikke at være det samme som hos en anden bilforhandler.

Men som hovedregel kan vi sige, at acceptabel slitage er betinget af, at du bruger bilen normalt. At du ikke kører offroad, spilder mad og drikke indvendigt eller giver den unødvendige skrammer eller buler udvendigt.

Det bedste råd er egentlig, at du behandler bilen, som var den din egen - og af høj værdi for dig.


Sådan undgår du ikke acceptabel slitage

  • Vær forsigtig, når du parkerer, specielt på smalle steder
  • Gennemfør service i henhold til servicebogen
  • Indfør gode rutiner for vedligeholdelse
  • Vask bilen minimum én gang om måneden og polér den minimum to gange om året
  • Reparer alle småskader løbende


Vær opmærksom på kilometertallet

Når du og forhandleren gennemgår bilen, vil I også se på antal kørte kilometer.

Som du måske kan huske, fra den gang da du underskrev kontrakten, så er antallet af kilometer, du regner med at køre, afgørende for, hvor høj den månedlige ydelse er.

Skulle det ske, at bilen har passeret det antal kilometer, som blev aftalt i kontrakten, uden at et nyt kilometerantal er aftalt, risikerer du en ekstra regning. Dette fremgår af leasingaftalen.


Det sidste, du skal gøre, før du afleverer leasingbilen

Før du tager ud på din sidste køretur – turen tilbage til forhandleren – bør du rengøre bilen grundigt både indvendigt og udvendigt.

Find også alt det udstyr og tilbehør frem, der var med, da bilen var ny. Husk for eksempel alle nøgler, CD til navigationssystemet, komplette hjulsæt, aftagbart anhængertræk, cykelstativ eller andet.

Vær opmærksom på, at der ikke findes nogen standard for, hvilket udstyr der følger med bilen. Du bliver derfor nødt til at kigge din leasingaftale igennem og forholde dig til det, der står der.

Så er afskedens time kommet. Hvis der blot er tale om acceptabel slitage på bilen, leverer du nøglerne tilbage og tager hjem – måske for at surfe på nettet efter den nye drømmebil.

Er det en familievenlig stationcar eller en høj og robust SUV? Er det en elbil til bykørsel?

Hvis leasingaftalen fungerede godt for dig og dine behov, kan du overveje, om du vil lease på ny.