Skal du købe din første bil? Sådan fungerer det
Når du køber din første bil, skal det helst være en god oplevelse - bliv i denne artikel klogere på, hvad du skal overveje, og hvordan bilkøb fungerer.
Spørg enhver person, om de kan huske deres første bil, og der er gode chancer for, at et smil breder sig over deres læber, inden de beretter, at deres første bil var noget helt specielt.
Mange får nok et lidt romantiseret forhold til den første bil, de køber, fordi det bliver symbolet på den ultimative frihed, hvor man kan køre hen, hvor man vil.
Sådan skulle du også gerne have det, når du engang tænker tilbage på din første bil.
Står du overfor at skulle købe din første bil, er der et par ting, du skal vide inden.
Det kan nemlig godt betale sig at tænke købet og dit behov godt igennem, inden du skriver under på købskontrakten. Her guider vi dig til et godt første bilkøb.
Det kan være svært at holde styr på det hele, når du køber brugt bil,
især hvis handlen foregår mellem private.
Læs her, hvordan du køber bil hos en privatperson.
Lav et realistisk budget
Først og fremmest skal du udarbejde et budget. Sørg for at lave et realistisk budget, så du har styr på dine indtægter i forhold til alle dine udgifter – husleje, forsikringer, mad, tøj, licens og hvad der nu ellers er den del af dit budget – så du er sikker på, hvad du har tilbage til et eventuelt bilkøb.
Det overskydende beløb kan du bruge på en bil, men husk, at beløbet skal dække alle omkostningerne ved din bil – udbetaling, bilforsikring, service, benzin/diesel, eventuelle reparationer, udgifter til eventuelle billån og den slags.
Udgifterne til en bil kan hurtigt løbe op, så regn alt med, når du lægger sammen, hvor meget du skal betale pr. måned for din bil.
Her kan det desuden være en fordel ikke at presse budgettet helt til grænsen, da der ved biler kan komme uforudsete udgifter, som det er fornuftigt at have råd til.
Når først du har styr på budgettet og ved, hvor meget du har i overskud til bilkøbet, kan du begynde at orientere dig mod valget af biltype.
Find dit behov
Selvom det kan være fristende at tænke, at du skal have en superfed og meget populær bil fra begyndelsen, kan det være en god idé at slå koldt vand i blodet og gennemtænke dit valg, så du mest af alt handler med fornuften.
For at finde frem til lige præcis den bilmodel, der passer dig bedst, når du skal have bil for første gang, kan du med fordel overveje følgende:
- Hvad skal du bruge bilen til?
- Skal det være en familiebil, mikrobil, SUV eller en mellemstor bil?
- Skal du kun have plads til dig selv, eller har du ofte mange med i bilen?
- Skal den være brændstoføkonomisk, og skal du pendle meget i den?
- Er det vigtigt for dig at have lang garanti på bilen?
Først når du har gjort dit reelle behov op, kan du begynde at researche på, hvilken bilmodel der giver bedst mening for dig.
Ny eller brugt første bil
I samme ombæring skal du gøre op med dig selv, om du vil købe en ny bil eller finde en brugt bil.
Der kan være fordele og ulemper ved begge ting.
Fordele ved ny bil:
- Fabriksgaranti
- Nyeste sikkerhedsudstyr
- Du kender de faste udgifter i garantiperioden
Ulemper ved ny bil:
- Stort værditab
- Større økonomisk udskrivning
- En hovedregel siger, at en ny bil mister værdi på 15.000 kroner, så snart den kører ud fra forhandleren
Fordele ved brugt bil:
- Råd til større bilmodel
- Lavere afskrivning
- Stor konkurrence på brugtmarkedet
Ulemper ved brugt bil:
- Ofte ikke længere fabriksgaranti
- Risiko for store – og dyre – reparationer
- Ofte dårligere i forhold til sikkerhed
Benzin eller diesel
Et andet aspekt, du skal tage stilling til, inden du vælger bil, er, om du vil have en diesel- eller benzinbil.
Igen er dit behov meget afgørende for, hvilken af de to typer du skal vælge.
Kører du mange korte ture, er det en benzinbil, du skal vælge, da dieselbiler er i risiko for tilsodning af indsugningssystemet, som kan ende i dyrere reparationer.
Kører du længere ture, eller pendler du til og fra arbejde – dagligt over 30 kilometer – skal du overveje en diesel.
En dieselbil er typisk lidt dyrere i anskaffelse, men til gengæld koster diesel heller ikke lige så meget pr. liter som benzin. Hav dog in mente, at en dieselbil som udgangspunkt er dyrere at reparere end en dieselbil.
En benzinbil er som regel billigere at købe, men hver liter brændstof koster til gengæld også mere.
Tag en prøvetur
Når du har lagt dig fast på en bilmodel og motortype, skal du tage ud til en bilforhandler og prøve den bil, du overvejer at købe.
Kun ved en prøvetur får du en fornemmelse af komforten, styreegenskaber, støjniveauet og indretningen. Grundlæggende om bilen overhovedet er noget for dig.
Så får du også svar på, om du for eksempel sidder godt i bilens sæder, og om du kan lide måden, den kører på.
Sæt god tid af til prøveturen, og kør mindst en halv time – meget gerne med en tur på motorvej.
Finansiering
Om du skal vælge leasing eller billån som finansiering til din nye bil afhænger meget af, hvad du skal bruge bilen til, og hvor lang tid du har tænkt dig at have den.
Skal du køre under 25.000 kilometer om året, og regner du kun med at have bilen i cirka tre år, er leasing måske et meget godt bud til dig.
Her ejer du ikke bilen, men har fuld brugsret.
Hvis du derimod regner med at køre flere kilometer om året, gerne vil have bilen i mange år eller føler stærkt for at skulle eje bilen selv, så skal du overveje billånet som finansieringsmetoden til din nye bil.
Her køber og ejer du bilen, og du kan køre lige så langt, som du vil.
Tjek slutsedlen
Hvis du har besluttet dig for at ville købe en bil, og du har fundet ud af, hvilken model der passer dig bedst, og om du skal have den med benzin- eller dieselmotor, skal du til sidst underskrive en slutseddel.
En slutseddel er en skriftlig kontrakt mellem køber og sælger af en bil. Rammerne for købet snakker man sig typisk frem til, men de kan være svære at bevise, hvis der opstår uenighed. Formålet med slutsedlen er derfor, at sælger og køber på skrift bliver enige om vilkårene for salget.
Når først slutsedlen er underskrevet, kan du ikke fortryde bilkøbet.
Derfor skal du tænke dig godt om, inden du skriver under, så du er sikker på, at handlen er det rigtige for dig.
Du kan få hjælp til din slutseddel hos FDM, hvis du er i tvivl om noget.
For eksempel kan du tage forbehold for, at FDM godkender din slutseddel inden handlen, når du køber bil hos en erhvervsdrivende.
Det kan du læse mere om, og du kan finde en slutseddel her.