Bil og MC 23.01.2020
Tekst: Philip Reseke Foto: Sisse Haugland

Santander forklarer: Er leasing det rigtige for dig?


Billån er ikke den eneste måde at finansiere bil på. Privatleasing vinder frem blandt danske bilister, men hvem henvender denne finansieringsform sig til, og er det noget for dig?


Når bilen i garagen begynder at vise alvorlige alderstegn, er det tid til at gøre plads til en ny vogn, som kan fragte dig til og fra hverdagens pligter og gøremål.

Skal det være en miljøvenlig elbil eller måske en større og mere sikker familiebil?

Valget er dit, men du skal ud over type af bil også tage stilling til, hvordan den nye bil skal finansieres.

Privatleasing giver dig mulighed for at køre i en ny og større bil for et fast beløb om måneden, og det er en let og forudsigelig måde at have bil på.

Omvendt giver billån dig andre fordele, for eksempel frihed til at køre så langt du ønsker.

Det er ikke et let valg, men det bliver meget lettere, hvis du kender forskellen mellem de to typer af finansiering. 

Ronni Nielsen, som er Leasing Key Account Manager hos Santander, har indtaget førersædet og forklarer her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at lease din næste bil.

Passer leasing til dit kørselsmønster, eller er billån i virkeligheden et bedre alternativ for dig?
Læs her om forskellen på billån og leasing.

Hvis du overvejer at lease en bil, skal du først og fremmest prøve at kigge lidt ud i fremtiden. Vil dine behov ændre sig i løbet af de næste tre år? Det er nemlig typisk så længe, en leasingaftale varer.

»Du skal prøve at spå lidt om fremtiden for at se, om leasing giver bedre mening for dig end et traditionelt bilkøb. I Danmark gælder en leasingaftale typisk i tre år, så man skal helst have en idé om, hvordan de næste tre år nogenlunde kommer til at forløbe,« forklarer Ronni Nielsen.


Fast antal kilometer om året

Den store forskelle mellem leasing og billån er, at du ikke ejer bilen som leaser, men du har fuld brugsret i perioden.

Som leasingtager er du også underlagt en række begrænsninger, som fremgår af leasingaftalen – blandt andet et fast antal kilometer, som du må køre årligt.

Ronni Nielsen fortæller, at det er vigtigt at undersøge, om dit behov passer sammen med disse krav og begrænsninger.

»I en leasingaftale står et bestemt antal kilometer, som du må køre i bilen i løbet af et år. Det er typisk 15.000 kilometer om året, men du har mulighed for at tilkøbe flere kilometer, hvis du har behov for det. Det kan være svært at holde sig inden . for det aftalte antal kilometer, hvis du har tanker om at flytte, overvejer at skifte job eller på anden måde er usikker med hensyn til fremtiden. Derfor giver leasing bedst mening for dig, som kan forudsige dit behov de næste år,« siger han.

Leasing giver økonomisk overblik og tryghed

Selvom leasingaftalen sætter en stopper for den ultimative frihed som bilist, tiltaler det stadig mange, som kan holde sig inden for rammerne.

Ronni Nielsen fortæller, at den største fordel ved leasing er, at du ved præcis, hvor meget du skal betale og hvornår i hele leasingperioden.

Der kommer ingen pludselige udgifter, så længe du overholder din del af leasingaftalen.

»Den største fordel er helt sikkert budgettrygheden og forudsigeligheden. Det er relativt billigt og let at komme i gang, og du slipper for at skulle bekymre dig om bilens værdi, når du ikke længere skal bruge den,« siger han.

Som leaser af en bil har du en række pligter, ud over kilometergrænsen, som du skal overholde.  

»I de fleste leasingaftaler har du pligt til at betale den årlige grønne ejerafgift eller vægtafgift. Du er også forpligtet til at følge serviceanvisningerne i instruktionsmappen fra fabrikanten. Hos Santander får du en serviceaftale med i prisen, så du skal ikke betale for service, hvis du leaser en bil gennem os,« forklarer Ronni Nielsen.

Det er også leasingtageren selv, som har ansvaret for at have de rigtige bilforsikringer.

Leasing er ikke nødvendigvis den billigste måde at holde bil på, men trygheden og forudsigeligheden tiltaler mange.

Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager

Leaser du en bil, skal du både have den lovpligtige ansvarsforsikring og derudover en kaskoforsikring, der dækker i tilfælde af skader på bilen. 

Selvom du som udgangspunkt har fuldt overblik over dine udgifter i forbindelse med leasing af en bil, kan det alligevel være en god idé at sætte lidt penge til side hver måned.

»Det kan være fornuftigt at lave en lille opsparing ved siden af det øvrige bilbudget. Læg for eksempel 100 kroner til side hver måned, så du har en buffer til eventuelt overkørte kilometer og småskader,« lyder rådet fra Ronni Nielsen.


Du slipper for at binde kapital i bilen

En anden fordel ved leasing er, at du slipper for at binde store mængder kapital. Leasing kan betragtes som et lejeforhold, og du har derfor ikke gæld i bilen, som det er tilfældet i forbindelse med billån.

»Med billån kan du i værste tilfælde risikere, at du – alt efter hvornår du sælger bilen – står tilbage med gæld, efter den er blevet solgt. Som leaser skal du ikke bekymre dig om at sælge bilen, og det kræver ikke en stor sum penge at komme i gang,« fortæller Ronni Nielsen.


Hvem skal vælge leasing?

Ifølge Ronni Nielsen er det svært at afgøre præcis, hvem der skal vælge hvilken finansieringsform.

Det afhænger meget af situationen og af individuelle behov. Det, du skal gøre, er at overveje de forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis leasing og billån.

I dine overvejelser bør du ikke kun have prisen, men også tænke over, hvor meget tid du vil bruge på bilhandlen generelt.  

»Leasing er ikke nødvendigvis den billigste måde at holde bil på, men trygheden og forudsigeligheden tiltaler mange. Det er let at lease en bil, og kan du overholde aftalerne i kontrakten, giver det ofte også fin økonomisk mening,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Når du leaser bil, har du i øvrigt typisk en fuld serviceaftale på bilen i hele perioden, og det giver en tryghed, som du ikke kan få, hvis du for eksempel køber en brugt bil.

De typiske leasingkunder er ofte personer eller familier, som ikke har råd eller lyst til at betale de mange tusinde kroner, det koster at købe en ny og moderne bil.

Men leasing er også populært blandt dem, som gerne vil køre i en luksusbil i en periode, uden at de skal betale flere millioner for at eje den.

»Leasing er en finansieringsform, som henvender sig til mange. Det hele handler om den individuelle situation og kundens behov. Men vi ser, at især unge familier drager fordel af leasing, fordi det giver dem mulighed for at komme bag rattet i en større og mere sikker familiebil, uden de skal bekymre sig om at lægge store summer i udbetaling,« forklarer Ronni Nielsen.


Kan du afslutte en leasingaftale?

Det korte svar er ja, men vilkårene for opsigelse af aftalen er forskellige fra selskab til selskab, og det er derfor vigtigt, at du læser leasingaftalen nøje, så du undgår at skulle betale ekstra, hvis du vil ud af aftalen før tid.

»Hos Santander kan du opsige din leasingaftale efter 11 måneder plus en måneds varsel. Altså, kan du tidligst være ude af en leasingaftale efter 12 måneder,« siger Ronni Nielsen. 

Returneringen af bilen er formentlig kilde til stor spænding og nervøsitet for mange leasingtagere, men ifølge Ronni Nielsen er processen egentlig ret simpel.

»Det hele forløber ret roligt her hos Santander. Når du afleverer bilen, vil en uvildig person gennemgå den for fejl og mangler. Hvis der er større skader, eller du har overskredet kilometergrænsen, skal du betale disse ekstraudgifter. Hvis alt er i orden, skal du blot aflevere nøglerne og de øvrige dokumenter, som du fik udleveret, da du indgik aftalen. Derefter er du frit stillet i forhold til at lede efter en ny bil,« fortæller han.