Bil og MC 28.09.2018
Tekst: Niels Friis Foto: Colourbox

Sådan tjekker du, om der er restgæld i bilen


Hvis du vil være sikker på, at der ikke er gæld i den brugte bil, du er på vej til at købe, kan du enten vælge selv at undersøge bilen – eller at få hjælp til det.


Er der pant i bilen?

»Det er afgørende at undersøge, om der er gæld i den brugte bil, du påtænker at købe, for den skal sælger indfri, inden du køber, så du ikke ender med en bil, der står som sikkerhed for en gæld, som ikke er din,« lyder det fra Ronni Nielsen, som er Key Account Manager i Santander Consumer Bank.

Læs også: Se dig for og føl dig frem: Købsguide til den brugte bil

Ifølge ham er der god ræson i at bruge tid på at undersøge gæld og pant i en brugt bil.

Mange biler er købt gennem et billån fra en låneudbyder, hvor lånet endnu ikke er færdigbetalt, eller hvor finansieringsselskabet har taget pant i bilen som sikkerhed.

Gæld og restgæld betyder, at låntageren endnu ikke har betalt hele lånebeløbet tilbage.

Pant i bilen er den sikkerhed, som låneudbyderen kræver i bilen, når der udbydes et lån.

Læs også: Den bedste brugte bil til pengene: Disse modeller skal du købe

Gæld og pant i en bil følger bilen – ikke bilens ejer. Derfor skal du altid sikre dig, at der ikke er tinglyst gæld i form af ejendomsforbehold eller pant, når du køber en brugt bil.

I denne guide fortæller vi dig, hvordan du gør.

Bil og MC - Sådan tjekker du om der er restgæld i bilen 2 - Colourbox (1).jpg

Idet ejendomsforbehold eller pant i en bil følger bilen – og ikke ejeren – betyder det, at du skal tjekke, at der ikke er ejendomsforbehold, eller at pant er aflyst. I værste fald kan konsekvensen blive, at du mister bilen.

Først skal vi lige gøre klart, at pant og restgæld i en bil ikke er det samme. Er der tinglyst pant på 200.000 kroner i en bil, er der ikke nødvendigvis den samme restgæld i den brugte bil. Uanset hvad er det vigtigste for dig, at gælden er betalt og pantet aflyst, inden du køber bilen.


Når du undersøger restgæld…

… vil du formentlig støde på følgende ord:

Kreditor

En kreditor er den person eller den virksomhed, der skyldes penge til. Det er oftest private låneudbydere eller banker.

Debitor

Mens kreditor er den, der skyldes penge til, er debitor den, der skylder penge. Oftest bilens ejer.

Hovedstol

Hovedstol er begrebet, der fortæller størrelsen på det oprindelige lånebeløb til finansiering af bilen. Hovedstolen er et fast beløb, som ikke ændrer sig, med mindre man konverterer lånet til et andet. Hovedstolen ændrer sig heller ikke, selvom der afdrages på lånet. Til at beskrive, hvad der mangler at afdrages på et lån, bruges i stedet ordet restgæld

Pant

Begrebet pant kender vi normalt fra flaskeautomaten, men begrebet bruges bl.a. også som betegnelse for en bestemt type sikkerhed i en bil. En bil er sædvanligvis noget af det mest værdifulde, man ejer, og derfor kan man bruge bilen som sikkerhed – det vil sige give pant – til sin låneudbyder, hvis man gerne vil låne penge. Så kan banken, afhængigt af sikkerhedstypen, tilbagetage bilen eller kræve bilen solgt, hvis man ikke kan betale sit lån tilbage. Dette er bankens metode til at mindske risikoen for at miste penge, som de låner ud.


Er der restgæld/pant i bilen?

Ovenstående er vigtige begreber, for er du ikke opmærksom, kan du risikere, at kreditor kan gøre krav på din bil, hvis den tidligere ejer stadig skylder penge.

Ifølge Nummerplade.net er der restgæld i cirka hver tiende bil, og det er mere sandsynligt, at der er restgæld i nyere brugte biler end ældre.

»Du kan både risikere, at sælgeren ikke fortæller dig om gæld, der er i bilen, eller at sælgeren faktisk er uvidende om den,« fortæller Ronni Nielsen.

»Ved at købe en bil med restgæld kommer du ikke til at hæfte for eller overtage gælden, men hvis ikke debitor betaler gælden til sin kreditor, kan kreditor kræve bilen udleveret eller solgt – også selv om du nu er ejer af den,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Det er altså stadig den oprindelige debitor, der skylder pengene (har gælden), men hvis kreditor har sikkerhed i bilen i form af pant eller ved ejendomsforbehold, kan kreditor kræve at få bilen tilbage eller solgt – ikke at du skal betale gælden på bilen.

Bil og MC - Sådan tjekker du om der er restgæld i bilen 3 - Colourbox (1).jpg

Hvad gør du så for at undgå den situation?

Du tjekker på forhånd, om der er restgæld eller pant i bilen. Siden 2013 har det heldigvis været muligt at gøre online, så du kan undersøge det hjemme fra sofaen.

Når du skal tjekke oplysningerne på en brugt bil, skal du igennem fire overordnede trin.

Step 1: Find stelnummeret

Første trin er, at du skal have bilens stelnummer. Spørg efter det hos sælgeren. Stelnummeret er et unikt 17-cifret nummer, som alle biler har. Som oftest sidder det på et klistermærke på døren i førersiden eller på instrumentbrættet, så det kan ses gennem forruden. Ofte kan det også sidde i motorrummet. Alternativt kan du finde det på registreringsattesten.

Step 2: Slå bilen op i Tinglysningsbogen

Når du har bilens stelnummer, skal du slå det op i Bilbogen. Tinglysning.dk er den offentlige registrering, efterprøvelse og offentliggørelse af rettigheder over bl.a. fast ejendom, ægtepagter og køretøjer. I Bilbogen kan du slå en bil op, når du har bilens stelnummer. Hvis der er pant eller gæld i bilen, vil det fremgå her, om der er registreret nogen hæftelser omkring gæld på den konkrete bil. Dermed får du altså svar på, om der er restgæld eller pant i bilen.

Et godt alternativ til Bilbogen er appen TjekBil. Download den til din telefon og slå bilens registrerings- eller stelnummer op i appen, så vil du få serveret en lang række informationer om bilen – blandt andet om der skulle være restgæld på den. Du kan også finde TjekBil på nettet under tjekbil.dk.

Step 3: Tjek bilens øvrige oplysninger

Når du har stelnummeret, kan du lige så godt bruge lejligheden til at tjekke yderligere oplysninger om bilen. 

Motorregistret på Skats egen hjemmeside kan du finde oplysninger om lige præcis den bil, du har kig på, hvis du har bilens registrerings- eller stelnummer. På Trafikstyrelsens hjemmeside kan du tjekke, hvornår bilen er synet, og hvordan synet gik.

Disse oplysninger får du typisk også i tjenester som TjekBil eller nummerplade.net.

Step 4: Undersøg gælden yderligere

Hvis du støder på oplysninger om gæld i forbindelse med, at du har undersøgt den brugte bil, skal du afklare gælden med sælgeren. Skaf flere oplysninger om gælden, så du får det bedst mulige overblik. Kontakt sælgeren – eller den, der hæfter for gælden – for at få dokumentation for, hvor meget der skyldes af hovedstolen.


Der er restgæld! Skal jeg så opgive drømmen om bilen?

Nej, sådan er det ikke nødvendigvis. I stedet skal du fortælle sælgeren af bilen, at du har opdaget, at der er gæld eller pant i bilen og bede vedkommende om at få betalt gælden ud og aflyst pantet i bilen. Når bilen omregistreres, skal gælden være indfriet. Skal du selv låne til bilen, vil det formentlig være et krav fra långivers side, at bilen ikke er behæftet med gæld.

Typisk vil kreditor aflyse pantet på bilen, når lånet indfries. Derfor er det meget vigtigt, at du undersøger dette, så du kan aftale med panthaver, hvordan pantet kan aflyses, så du ikke pludselig står i en situation, hvor en kreditor kræver at afhente din nyindkøbte brugte bil.


Få hjælp til køb af den brugte bil

Hvis du ikke selv har mod på opgaven med at sikre dig, at der ikke er gæld eller pant i den brugte bil, du er interesseret i at købe, kan du heldigvis få hjælp til det.

Hvis du låner penge til en bil gennem Santander Consumer Bank sørger vi for at tjekke gæld, aflyse pant og sikre alle overførsler og økonomiske transaktioner.

Måske har du allerede stødt på platformen via dine Google-søgninger eller via bilportaler som f.eks. Bilbasen, Biltorvet, DBA eller Gul & Gratis, når du har kigget på en specifik bil.

Den digitale platform, som Santander har lavet, hjælper private bilkøbere med at foretage en god og sikker privat bilhandel.

»Benyt dig af en låneudbyder, som har redskaber, der kan hjælpe dig med at indfri restgæld. Det er en fornuftig måde at sikre, at du ikke køber en bil, som en kreditor har pant i, hvis du ikke selv føler dig klædt på til at tjekke bilen,« fortæller Ronni Nielsen.

Platformen kan også bruges, hvis du allerede har fundet den bil, du gerne vil have, men leder efter lånefinansiering på Google. I det tilfælde vil du møde platformen som et søgeresultat på Google, og derfra bliver du ledt ind på lånesiden.

I denne artikel kan du læse meget mere om, hvordan Santanders platform kan hjælpe dig til en sikker privat bilhandel.


Det får du ud at bruge platformen:

  • Platformen verificerer både sælger og køber via NemID
  • Platformen sikrer, at den brugte bil er fri for gæld eller pant
  • Platformen hjælper med at overføre pengene til sælgeren på en sikker og tryg måde