Nummerplade med navn? Sådan får du en personlig nummerplade

Her er alt, du skal vide, hvis du drømmer om en personlig nummerplade med egen tekst eller en historisk nummerplade, som matcher den tid, din bil er fra.

De seneste år er antallet af personlige nummerplader og nummerplader med navn på de danske veje faldet som følge af en prisstigning tilbage i 2012. Det fik i 2016 regeringen til at sætte priserne ned igen, for at få flere danskere til at købe deres egen tekst på nummerpladen, også kaldet "ønskenummerplader".

Kunne du godt tænke dig at spare penge på brændstofregningen?
Så læs her hvordan du giver brændstofregningen baghjul.

Dermed koster det i dag i alt 9.180 kroner for et sæt nummerplader med navn – 8.000 kroner for registreringen og 1.180 kroner for selve de personlige nummerplader.

Ønsker du et sæt historiske nummerplader, der kan fås i flere varianter, kan du købe et sæt for 2.180 kroner og sprede nostalgi på landevejene.

Du kan søge om at få historiske nummerplader, også kaldet veterannummerplade, til både bil og motorcykel, men køretøjet skal som minimum være registreret første gang før den 1. april 1976. Den første registreringsdato afgør, hvilke type historiske nummerplader du kan få.

Lyder det som noget for dig? Så læs med i vores guide til personlige nummerplader længere nede...

Hvad er kravene til personlige nummerplader?

Skal være mellem 2 og 7 tegn

Selvom du næsten har frit valg til at vælge netop din tekst til din personlige nummerplade, skal du alligevel være opmærksom på nogle få regler:

  • Teksten på din personlige nummerplade skal være på mindst to og højst syv danske bogstaver eller tal
  • Du kan ikke vælge en kombination, som allerede er i brug
  • Du må heller ikke vælge to bogstaver efterfulgt af kun tal
  • Din tekst må ikke virke stødende eller være til ulempe for nogen. Du må for eksempel ikke bruge et firmanavn, som du ikke selv ejer retten til
  • Det er SKAT, som afgør, hvorvidt dit ønske til nummerplader kan opfyldes
cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Sådan bestiller du en personlig nummerplade

Du kan bestille nummerplader med navn eller andre former for personlige nummerplader direkte gennem SKAT:

  • Log på Motorregisteret med dit MitID
  • Vælg plader, bestil specialplader og så bestil ønskenummerplade
  • Angiv, hvilket af de fire motorcentre, pladerne skal leveres til. De fire motorcentre ligger i Høje-Taastrup, Odense, Aarhus og Aalborg
  • Når dine personlige nummerplader er klar, kontakter motorcenteret dig for at høre, om du foretrækker at få sendt pladerne til en nummerpladeoperatør tættere på dig. Herefter kan du selv aftale afhentningen med dem.

Du bestiller en veterannummerplade på samme måde – du vælger dog i stedet fanen bestil historisk nummerplade i trin to. Leveringstiden er cirka fire uger til nærmeste motorcenter for en personlig nummerplade og cirka otte uger for en historisk nummerplade.

Du ejer personlige nummerpladen i otte år

Når din personlige nummerplade er blevet godkendt hos SKAT, er den din i otte år, og din bil vil nu blive registreret og udstyret med de nye plader hos en nummerpladeoperatør, mens de gamle nummerplader ikke længere er gyldige.

Du skal huske at fornye din licens, når fristen nærmer sig, hvis du altså gerne vil beholde dine ønskenummerplader. Der gælder de samme regler for personlige nummerplader som for de almindelige af slagsen. Det vil sige, at nummerpladerne skal være tydelige og fastgjorte, ellers kan det koste dig en bøde. Du kan frit bevæge dig inden for EU’s grænser på samme vilkår som med almindelige nummerplader.

Står du og skal købe bil snart? Men er i tvivl om hvad du skal vide? 
Så læs med her, hvor vi gennemgår alt det du skal vide når du køber bil.

I forbindelse med salg af din bil skal du desuden være opmærksom på, at du som hovedregel ikke kan overdrage de personlige nummerplader til den nye ejer – med mindre det er din ægtefælle eller samlever.

Køber du en ny bil, kan du overføre ønskenummerpladerne til denne mod et gebyr på 360 kroner.