Biløkonomi i fokus: Sådan får du bilen til at køre længere på literen

Kør mere forudseende og få mere ud af de dyre dråber, samtidig med at du udleder færre skadelige stoffer.

Når du kører langt på literen i din bil, er det ikke kun pengepungen og din samlede biløkonomi, der får det bedre. Det gør miljøet også.

For jo længere du kører pr. liter brændstof i din bil, jo færre skadelige stoffer udledes fra forbrændingsmotoren.

Samler bilen støv i garagen?
Så er en delebil måske noget for dig?

Det giver dermed ikke kun en bedre biløkonomi at køre længere på literen. 

Men hvordan sørger du så for, at bilen går så langt på literen som overhovedet muligt, så du kan spare penge?

Det er der flere metoder til.

Vil du gerne sparer penge på dit næste billån? 
Læs vores guide til hvordan du får Danmarks billigeste billån?

Vi har samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre for at forbedre din biløkonomi ved at få bilen til at køre langt - foruden det naturlige skridt at vælge en bil, der går langt på literen.

Hvilken biltype passer bedst til dig? Hybrud-,el-, diesel eller benzin bil?
Bliv klogere på valget og find den rigtige bil til dine behov.


Rådene handler både om, hvad du kan gøre, inden du sætter dig bag rattet af bilen, og hvordan du kan tilpasse din kørestil for at få flest mulige kilometer ud af brændstoffet.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Inden du kører...

  • skal du tjekke dit dæktryk: Sørg for at tjekke, om dæktrykket på din bil er korrekt. Kører du ifølge FDM  med et dæktryk på bare 0,5 bar for lavt, øges din bils brændstofforbrug med 2-3 procent.

  • skal du undgå ekstra vindmodstand: Fjern tagbøjler eller tagbagagebærer, hvis du har kørt med det. Har du eksempelvis været på ferie med tagboksen spændt på, skal du sørge for at få den taget af med det samme, når du kommer hjem, da det øger vindmodstanden markant. Kører du med åbne vinduer eller åbent soltag, vil det også øge vindmodstanden.

  • skal du fjerne unødig vægt: Kører du med 45 kg ekstra vægt i din bil, forringes din brændstoføkonomi med 1-2 procent. Derfor skal du sørge for at tømme din bil for tungt gods, som du ikke umiddelbart skal bruge.

  • skal du bruge motorvarmer: Hvis du køber en motorvarmer til din bil og bruger den, gavner det både dit brændstofforbrug, miljøet, komforten og bilens levetid.

Når du kører...

  • skal du komme op i fart: Kom hurtigt op i fart til den tilladte hastighed, så bilen får lov at køre ved en jævn hastighed. Langsom acceleration kræver meget brændstof.

  • skal du op i gear: Kør i højest muligt gear, da lavere omdrejninger forbedrer brændstoføkonomien.

  • bør du være forudseende: Sørg for at være forudseende i trafikken, så du kan holde jævn hastighed og undgå unødige opbremsninger.

  • skal du motorbremse: Brug motorbremsen til at tage farten af bilen, hvor det er muligt – for eksempel på vej hen mod et kryds.

  • bør du undgå korte ture: Undgå, hvis det er muligt, kortere køreture, da en kold motor forbrænder dårligere – det er især et problem for dieselbiler.

  • kan det være en idé at slukke elruderne: Kører du med en tændt elbagrude, øger du ifølge FDM  bilens brændstofforbrug med 2-5 procent. Et klimaanlæg vil bruge mellem 0,5-1 liter ekstra brændstof pr. 100 kilometer. Derfor sparer du meget ved at slukke den slags, når du ikke du bruger dem.

  • skal du holde afstand: Hvis du holder en fornuftig afstand til de forankørende, er du med til at gøre trafikken mere glidende, og det sparer på brændstofforbruget.