Bil og MC 23.01.2020
Tekst: Niels Friis Foto: Honda/PR

Så meget koster det at privatlease en bil


Ved privatleasing af en bil er den månedlige ydelse og førstegangsbetalingen de store økonomiske udskrivninger, men til gengæld har du et fast overblik over dine udgifter.


Er leasing ikke dyrt og risikabelt?

Har du nogensinde haft den bekymring i forbindelse med overvejelser om privatleasing?

Vi guider dig her til et økonomisk overblik, så du kender den præcise pris ved privatleasing og ved præcis, hvilke udgifter der er forbundet med privatleasing af bil.

Helt overordnet så handler leasing om, at du ikke ejer bilen.

Det gør andre, men det er dig, der har brugsretten til bilen i en bestemt periode. I forhold til økonomien vil det betyde, at du ikke skal bekymre dig om at købe bilen. Det har andre allerede gjort.

Inden du får nøglerne i hånden og sætter dig bag rattet af en leasingbil, skal du betale en førstegangsydelse, hvis størrelse afhænger af, hvilken bil du gerne vil lease.

Som udgangspunkt er førstegangsydelsen lavere, jo mindre bilmodel du vil lease.

Overvejer du at privatlease din næste bil? 
Guide: Sådan privatleaser du billigst.

Førstegangsbetalingen for en bil i Golf-klassen ligger ofte på omtrent 10.000 kroner.

Du skal være opmærksom på, at du ikke får førstegangsbetalingen igen, når leasingperioden ophører.


Privatleasing: Billigere at komme i gang

Kort fortalt er førstegangsydelsen det beløb, som du betaler, når du henter din nye bil hos leasingselskabet, og førstegangsydelsen gør, at du billigt kan få fat i en ny bil.

Privatleasing vinder frem blandt danske bilister.
Læs her, og bliv klogere på om leasing er noget for dig. 

»Det gode ved privatleasing er, at du har en lav førstegangsydelse. Hos os skal du for eksempel betale cirka 10.000 kroner i førstegangsydelse for en Honda Jazz. Hvis du skal ud og oprette en købekontrakt, som du typisk skal ved oprettelse af et billån, så koster det pludselig 50.000 kroner i førstegangsydelse for en bil til 250.000 kroner. Det vil altså sige, at det grundlæggende er billigere at komme i gang,« fortæller Jacob Skjærris, National Brand Manager Honda Finance i Santander Consumer Bank.

Når du privatleaser, aftaler du med leasingselskabet, hvor lang en periode du vil lease bilen i.

En typisk aftale for en bil i Honda Jazz-størrelsen kunne se sådan ud:

  • Førstegangsydelse: cirka 10.000 kroner
  • Antal kilometer om året: 20.000 kilometer
  • Månedlig ydelse: 2.295 kroner
  • Leasingperiode: 36 måneder


En leasingperiode ligger typisk på 36 måneder.

Derudover aftaler du et bestemt antal kilometer, som du må køre i bilen i perioden.

»De samlede udgifter, som du har i forbindelse med privatleasing, er summen af førstegangsydelsen plus alle de månedlige ydelser set over hele leasingperioden plus forsikring, miljøafgift, brændstof og eventuelt dæk,« fortæller Jacob Skjærris.

Dan dig et overblik

Hvis du overvejer at lease, skal du først og fremmest have dannet dig et overblik over dit behov. Leasing giver nemlig ifølge Jacob Skjærris mest mening for dig, som har styr på, hvor lang tid du har brug for en bil, og som har et overblik over, hvor mange kilometer du skal køre i bilen i løbet af den periode.

Passer leasing til dit kørselsmønster, eller er billån i virkeligheden et bedre alternativ for dig?
Læs her, forskellen på billån og leasing.

»Der, hvor det giver mening med privatleasing, er, hvis du er nogenlunde afklaret med, hvor lang tid du skal bruge bilen, og hvor mange kilometer du kører i perioden, samtidig med at du finder et tilbud, der passer til dine behov«, fortæller Jacob Skjærris.

»Der, hvor privatleasing ikke giver mening, er, hvis du har nogle helt specielle behov, eller ikke ved, hvad dit behov er, eller at det svinger meget«, siger Jacob Skjærris.

»For nogen er det også en meget afgørende faktor at eje en bil, og så giver leasing naturligvis heller ikke mening«, siger han.

Omkostningerne ved at lease en bil er som nævnt summen af din førstegangsydelse samt alle de månedlige ydelser i leasingperioden.

Derudover skal du betale forsikring, grøn ejerafgift, brændstof og eventuelt dæk.

Det er især yngre mennesker i byerne, der tager det til sig, fordi det er nemt og bekvemt.

Jacob Skjærris, National Brand Manager Honda Finance i Santander Consumer Bank

Resten af de store udgifter til en bil – finansieringen, service, afskrivningen og sliddelene – er med i leasingaftalen.


Privatleasing er trygt og sikkert

Hvis du selv er skyld i en skade, som gør, at bilen skal repareres, er det dog dig, der skal betale.

Fordi du altid er sikker på, hvad du skal betale, er privatleasing især til dig, der sætter pris på at have et sikkert overblik over, hvad dine udgifter er.

»En leasingbil er ikke nødvendigvis billigere, end hvis du køber selv. Kan man købe en bil billigere? Ja, nogle gange, hvis der er gode kampagnetilbud, så kan det godt være, at hvis man stiller det op i et excel-ark, så vil det være billigere at købe, men andre gange – hvis bilen står til normalpris – kan det være billigere at lease,« fortæller Jacob Skjærris.

»Økonomisk set er det ikke altid billigere at lease, men til gengæld handler leasing meget om, at det er nemt og bekvemt, trygt og sikkert. Du ved, hvad tingene koster, og hvis markedet flytter sig – hvis afgifterne på biler ændres igen – er det ikke dit problem. Så kan du bare stille bilen,« siger han.

Trygheden og bekvemmeligheden ved leasing tiltaler især de yngre mennesker i byerne, lyder det fra Jacob Skjærris.

»Ejerformen, hvor du bruger en bil, i stedet for at eje den, er i vækst. Det er især yngre mennesker i byerne, der tager det til sig, fordi det er nemt og bekvemt. Vi har en trend mod, at man i stedet for at eje sin bil har adgang til en bil eller er bruger af den – som for eksempel ved leasing,« fortæller han.

Ved aflevering gennemgås bilen af en uvildig tredjepart.

Du betaler derefter for eventuelle ekstra kilometer i forhold til aftalen samt eventuelle skader ud over almindelig slitage, så foruden den månedlige ydelse og førstegangsbetalingen kan der altså komme en udgift i forbindelse med tilbageleveringen af leasingbilen.