Mange jyder låner til fransk - resten af landet vil have tysk

Nord- og midtjyder er vilde med Renault, mens resten af landet er til VW, når de skal låne penge til deres bilkøb.

»Jyder er nærige. Københavnere er højrøstede«

Har du hørt de fordomme før, er du helt sikkert ikke alene.

Tidligere meningsmålinger har i hvert fald understreget, at fordommene lever i bedste velgående, men har det noget på sig, når vi kigger på valg af bil?

Dykker man ned i statistikkerne hos Danmarks største formidler af bilfinansiering, Santander Consumer Bank, tegner sig et mønster.

Overvejer du at købe ny bil snart? 
Så læs vores guide: Sådan finder du Danmarks bedste billån

En opgørelse fra Santander over, hvilke bilmærker folk i landets fem regioner oftest låner til – uanset om der er tale om en ny eller brugt bil – er der især tre bilmærker, som går igen i regionernes top 3: Volkswagen, Renault og Kia.

»I nogle dele af landet er man mere tilbøjelig til at lade økonomien have en større afgørende virkning, når der skal købes ny bil, så hvad man ender med at købe afhænger af økonomien, og hvor meget af den man vil bruge på en bil,« siger Carsten Levin, salgsdirektør B2B i Santander Consumer Bank.

Har vi vakt din interesse for at læse hele rapporten? 
Så klik her hvor du kan finde hele rapporten som en artikel.

Men landets regioner kan ikke helt enes om, hvilke bilmærker der så er mest værd at låne til, når bilkøbet skal finansieres.

Nordjyderne er vilde med især Renault, det samme er midtjyderne, mens de i Region Syd, på Sjælland og i Hovedstadsområdet helst vil låne til en Volkswagen.

Her kan du se, hvilke bilmærker de forskellige regioner oftest låner til. Grafik: Nini Nielsen. 

Hvor meget låner de?

Et dyk ned i statistikkerne afslører, at de fleste vælger at optage et billån på mellem 100.000 og 199.999 kroner. Således er det 50,7 procent – eller lige over halvdelen – af alle låntagere hos Santander, der vælger at låne mellem 100.000 og 199.999 kroner.

Statistikkerne afslører samtidig, at de fleste vælger at låne over adskillige måneder – 43,3 procent har valgt en tilbagebetalingsperiode på lånet, som ligger mellem 85 og 96 måneder. 23,2 procent har valgt en periode på mellem 74- 84 måneder, hvilket altså vil sige, at de fleste – 66,5 procent – låner over en periode på mellem 73 og 84 måneder.

På udgik efter en ny brugtbil til 2020? 
Se med her hvor vi viser dig de 5 bedste brugtbiler.

»En bil er den næststørste udgiftspost efter bolig, så man vil gerne bringe udgiften ned på et niveau, der er afstemt med ens økonomi. Det giver den individuelle tilpassede løbetid mulighed for,« siger Carsten Levin.

»Samtidig skal man også have afviklet bilen, i takt med at bilens værdi forringes. Der ligger også en interesse i, at på et tidspunkt at kunne skifte bil, hvor man helst vil stå i en situation, hvor man kan komme over i en ny bil uden for meget gæld i den gamle bil,« siger han.

Hvem låner?

De fleste af de personer, som vælger at finansiere deres bilkøb med et billån, er unge. Blandt de 30-39-årige er det over halvdelen – 57 procent – der har taget et billån, mens det aldersgruppen over 60 år kun er 14 procent.

Særligt de, der tjener mange penge, ser ud til at låne til bil. I hvert fald er det i gruppen, hvor husstanden samlet tjener over 700.000 kroner om året, at den største andel svarer, at de har optaget et billån. Således siger 42 procent i denne gruppe, at de har et billån.

Funktionærer og faglærte/ufaglærte (ikke funktionærer) har oftest et billån – henholdsvis 42 procent og 44 procent i de to grupper svarer ja til at have et billån.

Regionernes top 3:

I Hovedstaden er det Volkswagen, Skoda og Kia.

I Region Sjælland er det Volkswagen, Kia og Renault.

I Region Syd er det Volkswagen, Renault og Nissan.

I Region Midtjylland er det Renault, Volkswagen og Ford.

I Region Nordjylland er det Renault, Volkswagen og Ford.

Santander Consumer Bank, som er landets største formidler af billån, har sammen med analyseinstituttet YouGov undersøgt de danske forbrugeres biløkonomi anno 2019. Det er der kommet en interessant rapport ud af med mange spændende historier. Du finder hele rapporten herunder.