Bil og MC 04.06.2021
Tekst: Alexander Højfeldt Lund / Adam Villaume Foto: iStock

Kendte bilmærker: Her er alle de nye elektriske modeller i 2021

 

De store kendte bilmærker står for alvor klar til at lancere elbiler i 2021. Vi har samlet en liste over kendte bilmodeller i elektriske versioner.

 

I 2020 trådte de store, kendte bilmærker for alvor ind på den elektriske scene. Volkswagen, Seat, Opel og mange andre lod elbilerne rulle ud på vejene. I 2021 er det tydeligt, at tendensen fortsætter, idet flere af de store mærker er på vej med nye og opdaterede versioner af flere kendte modeller.

Mikkel Thomsager, chefredaktør på Bil Magasinet, mener, at de store bilproducenter har kastet sig over elbilerne af flere grunde.

»Hele bevægelsen begyndte med dieselgate, hvor Volkswagen fik et ordentligt hak i tuden. Det ledte til en større intern ransagelse hos koncernen, hvor man var nødt til i markedsføringen at flytte brandet. Og der blev elbilen til midlet, der skulle skabe det nye image,« forklarer Mikkel Thomsager.


Vil du gerne have et overblik over alle de kommende elbiler i 2021, så se her:
Elbiler du skal holde øje med i 2020

En anden årsag er, at EU presser på for en grundlæggende elektrificering af biler for at gøre det mere miljøvenligt. Fra 2021 skal grænsen for den gennemsnitlige CO2-udledning fra nye køretøjer være 95 g/km målt i NEDC-normen.

»Der er ingen tvivl om, at EU’s krav om 95 gram i gennemsnit betyder meget for producenternes fokus på elbilen,« siger Mikkel Thomsager.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her
Elbiler kan blive et alternativ

Men hvad betyder det for elbilens renommé og for forbrugerne, at de store bilkoncerner har taget elbilen under vingen?

»Bilproducenter er 100 procent kommercielle foretagender. De producerer ikke elbiler, fordi de har en eller anden filantropisk tilgang til det. Det er en økonomisk overvejelse,« siger Mikkel Thomsager.


Hvis du også overvejer økonomien i en elbil, så læs vores bud på
om elbilen er økonomisk forsvarlig lige her:

Men han er dog overbevist om, at flere elbiler på markedet vil gøre, at flere får øjnene op for muligheden – at en elbil måske kan være en løsning.

»Det betyder selvfølgelig noget, når mainstream-mærkerne begynder at producere elbiler, der er økonomisk tilgængelige. Det vil lede til elbilen som et mere accepteret alternativ, fordi der er et større udvalg,« siger Mikkel Thomsager.

 

3 kendte bilmodeller - Nu som elbiler

Fiat 500 elektrisk

Den lille og charmerende Fiat 500 er på mange områder den perfekte bybil. Størrelsen i kombination med de veldesignede linjer og gennemførte interiør gør den både praktisk og en fryd at futte omkring i på små ture. Derfor er Fiat 500 også en oplagt kandidat til “elektrificering”, men det er først her i 2021, Fiat ruller elektriske versioner af Fiat 500 på gaden.

Til gengæld må man sige, at når Fiat nu endelig kommer med en elektrisk Fiat 500, så er det som om dæmningen er brast. Fiat kommer nemlig med en hel serie af elektriske Fiat 500 og slet ingen benzin eller diesel modeller.

Skal du have den nye Fiat 500, bliver det således en elbil.

Du kan vælge mellem hatchback, 3+1 og ikke mindst en cabriolet. Samlet ruller der 10 udgaver ud til forhandlerne af den lille italiener. Den elektriske Fiat 500 har en rækkevidde på mellem 257 km og 445 km ved bykørsel afhængig af batteristørrelsen og udstyrsniveauet. Batteriet fås med enten 70 kWh og 95 hk eller 87 kWh og 118 hk.

  • Startpris: Fra 190.090 kr.
  • Introduktion: Vinter 2021

Citroën ë-C4

C4 har over årene udviklet sig til en crossover mellem en SUV og en coupé. Det er en model, som Citroën har brugt til at lege lidt med design og funktioner, hvilket viste sig med al tydelighed i Cactus-modellen, der havde de iøjnefaldende “airbumps” på siden af bilen.

Der er ingen airbumps på den nye ë-C4, til gengæld ruller den på gaden med hele motor-lineuppet og derfor også en fuldt elektrisk version. Den får en vibrationsfri kabine, tre køreprogrammer - normal, eco, sport - og et ret rummeligt bagagerum på 380 liter. Bilen søger at bevare fornemmelsen af en rå SUV trods det strømlinede, coupé-agtige design.

Er du i tvivl om afgifterne på elbiler?
Læs vores guide til de nye afgifter på elbiler

ë-C4 kommer med en batterikapacitet på 50 kWh, en rækkevidde på op til 347 km og 136 hk. Og så er den blevet nomineret til titlen som Årets Bil i Europa.

  • Startpris: Fra 249.990 kr.
  • Introduktion: Foråret 2021

Mercedes-Benz EQS

Ja, det er den første fuldt elektriske S-klasse bil fra Mercedes, og nej, du har formentlig ikke råd til den. S-klassen er topmodellen hos Mercedes, og den “almindelige” ligger på den forkerte side af 1,7 millioner kroner. Mercedes har endnu ikke afsløret, hvad den elektriske model kommer til at koste, men elbiler er sjældent billigere end deres brændstofslugende søskende.

Hvorfor så have EQS med i denne liste?

Fordi EQS ikke kun er en enkeltstående, dyr luksuslimousine. Den repræsenterer også lanceringen af en helt ny elektrisk platform hos Mercedes. Allerede næste år forventer Mercedes at kunne lancere 10 nye EQ-modeller baseret på den samme platform. Én af de første andre modeller forventes at blive EQE, som er en stor SUV i E-klassen.

EQS har ultra-lav vindmodstand takket være et nyudviklet designkoncept kaldet “bow-shape”. Profilen af EQS tegner en næsten ubrudt bue fra front til bag, og det er med til at give bilen en unik aerodynamik.

Batteripakken til EQS rækker op til 107,8 kWh, og på papiret giver det en rækkevidde på 770 km. I betragtning af, at der er tale om Mercedes’ flagskip, en tung luksusbil, fyldt med teknologi, er det ret imponerende.

EQS får op til 520 hk, vil gå fra 0-100 km/t på 4,3 sekunder og har en begrænset topfart på 210 km/t.

Med al den nye teknologi, der er proppet ind i den nye elektriske EQS, bliver det spændende at se, hvor meget af det, der “drypper” af til de mindre og billigere modeller over de næste år.

  • Startpris: Endnu ukendt
  • Introduktion: Sommeren 2021