Kan man ændre sin leasingaftale?
Er du bundet på hænder og fødder, når du har underskrevet en leasingaftale? Nej, langt fra. Få overblikket over, hvor fleksibel leasingaftalen er.
Det føles så endegyldigt at underskrive en aftale. Detaljerne i en kontrakt på arbejdet lader sig ikke lige lave om, og ens partner vil typisk ikke byde en invitation til at “ændre i ægteskabsaftalen” velkommen med et smil.
Derfor er det måske ikke så underligt, at mange, der overvejer at lease en bil, forventer, at en leasingaftale er lige så urokkelig og fasttømret.
Det er imidlertid ikke tilfældet.
Det fortæller Jesper Brix, direktør for Pedersen og Nielsen Automobilforretning.
»Så længe man holder fast i bilen og ikke vil skifte leasingselskab, så er der faktisk mange ting, som man kan få ændret i aftalen,« siger han.
Er du i tvivl om skattereglerne, når du leaser, kan du blive klogere her:
Er der fradrag ved privatleasing?
Du er med andre ord ikke bundet på hænder og fødder med en leasingaftale, og det er nok meget godt, da dit behov ikke er statisk.
»Måske ændrer ens behov sig undervejs, og så skal man ikke vente – man skal gøre noget ved det,« siger Jesper Brix og påpeger, at det kan koste én dyrt, hvis ikke man får rettet aftalen.
Hvad kan man ændre i leasingaftalen?
Du kan selvfølgelig ikke bare bede om at betale mindre, men derudover er der mange muligheder for at ændre i aftalen.
Her er en liste med eksempler på, hvad du kan ændre i leasingaftalen:
- Montere ekstraudstyr til bilen
- Ændre antallet af kilometer
- Ændre løbetiden på aftalen
- Opsige aftalen før tid.
Af de ovenstående eksempler er ændringer i kilometerbegrænsningen den hyppigste, og nok også den vigtigste, for kunden, forklarer Jesper Brix.
»Kunderne er ofte bekymrede for, om de vælger det rigtige antal kilometer, og det er den primære ting, som folk får ændret i leasingperioden,« fortæller han.
Selvom mange vante bilister kender deres årlige forbrug, kan der ske ændringer i behovet på grund af eksempelvis arbejds- eller boligsituationen. Når behovet ændrer sig, er det derfor godt at kunne ændre i leasingaftalen, da det begynder at koste dig penge, hvis du kører flere kilometer end aftalt.
»1.000 kilometer betyder ikke det store, men er det flere tusinde, som man kører for meget, skal man tænke sig om,« siger direktøren.
Derfor er det vigtigt, at man ændrer aftalen, hvis behovet forandrer sig.
En anden typisk ændring i aftalen er løbetiden. Måske har du skrevet under på at lease en bil i tre år, men får så en firmabil efter kun ét år. I den situation kan du forkorte løbetiden eller vælge helt at opsige leasingaftalen.
»Og det kan du faktisk gøre efter 11 måneder,« siger Jesper Brix.
Er du bange for at blive fanget i en leasingaftale, så læs denne artikel:
Vil du opsige leasingaftalen før tid? Det skal du vide
Der er typisk én måneds opsigelse, så samlet set binder du dig for minimum ét år, når du leaser en bil.
Du bør dog være opmærksom på, at din førstegangsydelse bliver beregnet ud fra den samlede løbetid. Hvis du forkorter løbetiden, ender du med at betale en forholdsmæssigt høj førstegangsydelse, fordi den er regnet ud for en længere periode.
»Førstegangsydelsen skal man huske at fordele på det antal måneder, som man faktisk har bilen. Så hvis du ændrer løbetiden, kan det blive en dyr førstegangsydelse,« påpeger direktøren.
Ændringer koster penge
Det er heller ikke helt gratis at ændre i aftalen, og derfor bør du holde værdien af ændringen op imod prisen for at foretage ændringen. Små justeringer kan potentielt ikke betale sig, men det kommer an på din aftale, og i hvor høj grad dit behov har ændret sig, om det er en god idé.
»Leasingselskaberne har en gebyrliste, så det er en god idé at kigge på den konkrete gebyrliste, inden du skriver under på aftalen, så du ved, hvor du står, hvis du får brug for at ændre i aftalen,« siger Jesper Brix.
På internettet kan man finde gebyrlister hos en række leasingselskaber, og på de lister, som vi har kigget på, ligger gebyret for ændringer af eksempelvis kilometerbegrænsningen på et sted mellem 1.000 kr. og 2.000 kr. Det er dog vigtigt, at du undersøger vilkårene hos det selskab, som du leaser hos, da deres beløb potentielt kan afvige fra de lister, vi har kigget på.
Interesseret i at lease din næste bil? Vi har skrevet en del om emnet: