Hvordan laver jeg en tryg betaling, når jeg køber brugtbil privat?

Drop kontanterne – og brug en digital pengeoverførsel i stedet, lyder rådet fra ekspert. 

Du kører i banken for at hæve 60.000 kroner i kontanter. Håndfladerne er svedige, når du træder ud af banken med pengene gemt i inderlommen af jakken. Du har aftalt med sælgeren af den private bil, som du gerne vil købe, at I skal mødes på en parkeringsplads. Da du når frem, er vedkommende forsinket. Først efter et kvarter kommer sælgeren med bilen. En prøvetur i bilen bekræfter, at den vil du gerne købe, men det er ikke uden skepsis, at du giver sælgeren de 60.000 i hænderne, for er alt, som det skal være?

Hvordan er jeg stillet som køber i en privat bilhandel?
Det skal du vide om garanti ved privat bilhandel.

Ovenstående scenarie er ikke et konkret tilfælde, men hvis du engang har købt bil privat, eller gerne vil gøre det, kan du måske godt genkende den nervøsitet, der ligger bag scenariet.

Ofte er en bil den næststørste investering, som man foretager sig i sit liv, foruden køb af bolig, og derfor er der ofte ganske mange penge involveret, når man skal foretage en handel. Det kan være med til at skabe usikkerhed, hvis handlen foregår privat, fordi man i det tilfælde selv skal stå for at overdrage pengene til sælgeren.

En hurtig Google-søgning fortæller da også, at mange søger gode råd til, hvordan man betaler sin bil på en tryg måde, hvis man skal handle med en privat.

En tryg og sikker betaling er et afgørende step, hvis du gerne vil have en god oplevelse, når du skal købe bil af en privat sælger, og her fortæller vi dig, hvordan du gør det bedst muligt.

Lad være med at betale med kontanter 

»At købe bil hos en privat er en tillidssag,« lyder det fra Ronni Nielsen, Key Account Manager i Santander Consumer Bank.

Der er dog ting, du skal sørge for at gøre, og ting, du skal undlade for at få den bedste oplevelse og en tryg betaling ved privat bilhandel.

»Lad være med at betale med kontanter – benyt dig af en overførsel i stedet, for du kan ikke spore kontanter og bevise, hvor de er blevet af, men det kan du med en bankoverførsel,« siger Ronni Nielsen.

»Du skal heller aldrig overføre penge på forhånd, hvis sælgeren beder om det. Du skal først betale for bilen, når du fysisk får overdraget bilen,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Brug straksoverførsel 

Når ikke det kan anbefales at betale med kontanter, er den bedste løsning at overføre pengene til sælgeren via en såkaldt straksoverførsel, som alle banker har. Konkret vil det sige, at pengene kan overføres mellem to danske konti med det samme hele døgnet rundt.

Derfor vil du ofte opleve, at sælgeren beder om, at du foretager en straksoverførsel af pengene fra din konto til sælgerens, fordi det er den eneste måde, at sælgeren kan sikre sig, at pengene er gået ind på kontoen.

Vær opmærksom på, at det kræver, at du har dit MitID eller nøgle-appen på din telefon.

Skriv alt ned 

Ronni Nielsen anbefaler også at få skrevet alt ned og dokumenteret alle transaktioner, når du skal betale for din bil.

»Få alt ned på papir – både på din slutseddel og på overførslen frem for den kontante betaling, for så fungerer overførslen som kvittering. Få også alle informationer om sælgeren, så du ved, hvem det er, og at det faktisk er den retmæssige ejer af bilen,« siger Ronni Nielsen.

Få hjælp til en tryg betaling 

Hvis du ikke føler dig tryg ved at skulle gennemføre den private bilhandel på egen hånd, fordi du ikke føler dig sikker på, hvordan processen er, er der hjælp at hente.

»Brug et finansieringsselskab eller en låneudbyder, som hjælper dig med at indfri restgæld, for typisk har din egen bank eller låneudbyderen redskaber, som både kan hjælpe dig med at tjekke for eventuel gæld, og sikre dig en tryg betaling,« fortæller Ronni Nielsen.

En anden fordel ved at bruge sådan en platform, som for eksempel den Santander Consumer Bank har, er, at du slipper for at skulle bede sælgeren om at vise ID og får bekræftet, hvem vedkommende er, og om personen reelt er ejer af bilen.

»Bruger man en platform til finansiering i forbindelse med bilkøb, har køber og sælger begge sagt ja til at indgå i handlen med MitID, og det giver en sikkerhed, fordi platformen har data på både køber og sælger. Desuden må det, at de begge er registreret med MitID, betragtes som et tegn på, at sælgeren er til at stole på,« siger Ronni Nielsen.

Han råder dig også til at have din sunde fornuft med, når du skal handle bil privat.

»Føles det forkert, så er det nok forkert,« siger Ronni Nielsen.

»Er bilen 40.000 kroner billigere end alle andre, der er til salg rundt omkring, og sælgeren vil mødes på en øde p-plads, bør dine alarmklokker måske ringe, og så lad være med at indgå handlen. Brug din sunde fornuft uden at lade dig forblænde af en stor besparelse,« siger han.

En tryg platform

Hvis du har brug for finansiering til din nye bil, har Santander Consumer Bank en platform, som du kan bruge til at handle bil hos både private og autoriserede forhandlere. Fordelen ved platformen er, at den hjælper dig med at verificere sælgeren, tjekke pant og gæld i bilen samt overføre pengene til sælgeren på en tryg måde.

»Platformen hjælper dig. Du skal indtaste det ønskede lånebeløb samt detaljer omkring bilen og sælger – herfra klarer banken resten. Du kan starte din låneansøgning, og så bliver du godkendt inden for en time inden for normal åbningstid, hvorefter du får et lånebevis på det beløb, du må låne op til,« fortæller Ronni Nielsen.

Få ro i maven med en sikker privat bilhandel. 
Læs mere om Santanders platform til sikker privat bilhandel her.  

Hele ansøgningen foregår online, så du slipper for at skulle ned i en fysisk bank for at optage lånet til din bil. Når du skriver under, foregår det med dit MitID.