Hvilken bil taber mindst værdi?

Alle biler taber i værdi, men den bil, der taber mindre, er en bedre økonomisk beslutning, og her giver vi et overblik over, hvilke biler der for øjeblikket taber mindst værdi.

Det er almindeligt kendt, at en bil taber værdi så snart, den triller ud over kantstenen hos forhandleren. Over en årrække begynder der imidlertid at være forskel på, hvor meget bilen taber af sin værdi, og forskellen hænger både sammen med biltype og mærke samt drivmidlet.

Læs med her, hvor vi gennemgår, hvilke forhold der spiller ind på værditabet og hvilke biler, der er de mest værdifaste.

Hvis du er interesseret i at købe brugt, kan du blive klogere på, hvordan du gør her:
Skal du købe bil privat? Sådan gør du

For få år siden lå værditabet for de populære mærker og modeller på omkring 50 procent efter blot tre år eller 60.000 kilometers kørsel. Imidlertid ser det noget anderledes ud i dag.

Bilbasen.dk har lavet en analyse baseret på salget af brugtbiler i 2019, og overordnet er der gode nyheder til bilejerne. Bilerne har nemlig tabt mindre værdi i 2019 end tidligere år, og ifølge Bilbasens analytiker skyldes det blandt andet, at priserne på markedet har stabiliseret sig efter nogle år med prisfald. De mere stabile priser betyder, at bilkøberne i højere grad ved, hvad de går ind til, når de køber bil, og det giver lavere værditab.

I 2019 lå afskrivningen på under 45 procent, og det er en forskel, som er til at mærke for bilejerne.

Læs også: Skal du lease eller købe din næste bil?

Hvilken bilmodel holder bedst sin værdi?

Det er dog ikke alle biler, der performer lige godt på brugtbilsmarkedet, og som derfor kan siges at være mest “værdifaste”. Overordnet set bør du holde dig langt væk fra biler, som er specielle eller som afspejler personlige præferencer.  Det fortæller markedsanalytiker for Bilbasen.dk, Jan Lang.

»Tommelfingerreglen er, at når du køber bil, bør du gå efter en bil med bred appel, hvis du har planer om at sælge den videre på et tidspunkt,« siger han.

Det kan godt være, du selv synes, det er “konge fedt” med en bordeauxrød 3-dørs GTI med alufælge og et monster af en motor, men sådan en bil er omtrent den dårligste til at holde sin værdi.

»Den er ikke så praktisk anvendelig, og så er der for mange personlige valg. Ethvert tilvalg koster jo penge, og der er ikke så mange, der har behov for stor motorkraft eller en stor udstyrspakke,« lyder det fra Jan Lang.

VIDEO: Sådan vurderes en brugtbil
Se videoen om hvordan vurderingen af brugtbil foregår.

Ifølge Bilbasens.dk's analyse vil en bil som den ovennævnte tabe op til 55 procent af sin værdi på kun tre år.

Til sammenligning vil den mest værdifaste bil kun tabe omkring 40 procent.

Og hvilken er så den mest værdifaste? Svaret er en bil, som appellerer til så mange som muligt, og det betyder, at den skal være praktisk, rummelig og helt igennem middelmådig.

»Det bedste eksempel på en værdifast bil er en mellemklasse stationcar i en fornuftig farve med medium komfortniveau og medium motorydelse. Der er simpelthen flere, som gerne vil have sådan en bil. Den dækker et behov, og det gør den anden ikke,« fortæller analytikeren.

Hvilket drivmiddel skal du gå efter?

Den teknologiske og prismæssige udvikling på bilmarkedet de seneste år har gjort, at hvis du søger den bil, som er billigst at køre i, skal du vælge en elbil. Hvis du har planer om at gensælge bilen på et tidspunkt, ser det imidlertid anderledes ud.

»Teknologispringene for elbilerne er så markante, at de ældre elbiler taber lige så meget værdi som dieselbiler,« oplyser Jan Lang og nævner som eksempel Nissan LEAF, som har været længe nok på markedet til, at der eksisterer noget statistik at gå ud fra.

»Vi kan se, at LEAF taber rigtig meget værdi i øjeblikket. En gammel LEAF kører omkring 140 km på en opladning, mens en ny kører det dobbelte, så de ældre er ikke så praktisk relevante,« forklarer analytikeren.

Det overordnede lige nu er, at der er lavest afskrivning på hybridbilerne, derefter benzin og højest afskrivning på diesel- og altså elbilerne.

Har du styr på hvilken biltype, der passer bedst til dine behov? Læs med her:
Elbil, hybrid, diesel eller benzin: Hvad er den rigtige type bil for dig?

Tidligere var der større efterspørgsel på dieselbiler, og derfor lavere afskrivning, men nu har benzinbilen overhalet dieselbilerne, og derfor falder værditabene for benzinbiler i disse år.

Hvilket bilmærke er mest værdifast?

Noget af det mest irriterende, hvis du lige har købt ny bil, er, hvis du måneden efter opdager, at din bil lige er sat 30.000 kr. ned i pris. Nogle mærker er bedre til at holde en stabil prisstruktur, og det gentager sig på brugtbilsmarkedet, hvilket gør det mere trygt for bilejerne.

Dette princip har over en årrække gjort Skoda til et godt køb i forhold til værditabet.

»Det er kendetegnende for Skoda, at de på det danske marked har en konservativ prisstrategi, der medfører, at ejerne alt andet lige har rigtig gode forudsætninger for at vurdere deres værditab,« oplyser Jan Lang fra Bilbasen.dk.

Hvilken bil er mest værdifast?

Vi har nu gennemgået forskellige forhold, som har indflydelse på en bils værditab, og med det som udgangspunkt kan vi nu præsentere et overblik over de egenskaber, du bør kigge efter, hvis du vil købe en bil i 2020, som taber mindst værdi.

Den mest værdifaste bil er:

  • Type: En mellemklasse stationcar.
  • Farve: “Fornuftig”, hvilket betyder sort, mørk eller grå.
  • Komfortniveau: Medium
  • Motor: Medium ydelse
  • Drivmiddel: Hybrid
  • Bilmærke: Skoda

I 2020 kunne den mest værdifaste bil derfor tænkes at være en Skoda SUPERB iV, der er en opladningshybrid, som fås i stationcar. SUPERB iV er endnu ikke prissat, men forventes at ligge lidt under prisen på en VW Passat GTE, som står til 417.495 kr.