Bil og MC 16.10.2018
Tekst: Niels Friis Foto: Colourbox

Hvem er bilens retmæssige ejer? Sådan finder du ud af det


Et afgørende punkt, når du skal handle brugt bil, er, hvem der i virkeligheden er bilens retmæssige ejer. Her guider vi dig til, hvordan du kan blive klogere på, hvem der ejer en bil.


Er bilen sat til salg af den retmæssige ejer – altså personen, som reelt ejer bilen og ikke en tyv? Det skal du gerne være helt sikker på, når du kigger på en brugt bil.

Læs også: Hvordan laver jeg en tryg betaling, når jeg køber brugt bil privat?

For langt de fleste er det en god og positiv oplevelse at købe brugt bil privat, men desværre sker det også, at enkelte bliver snydt af svindlere.

Det er en oplevelse, man gerne vil være foruden, og i denne guide fortæller vi dig, hvordan du kan forsøge at komme nærmere, hvem der ejer en bestemt bil. Det kan minimere risikoen for at blive snydt af en svindler.

Men faktisk er det ikke helt så ligetil at fastslå den retmæssige ejer af en bil. Det er kun politiet og ofte synshaller, som har adgang til Motorregistret, hvor Skat har alle informationer om køretøjer i Danmark, og som dermed har den direkte adgang til at se, hvem der ejer en bil.

Derfor er det bedste, du kan gøre, at forsøge at komme så tæt som muligt på at fastslå, hvem ejeren er. Alternativt kan du få hjælp til det udefra.

Og husk på: Et privat bilkøb er i høj grad en tillidssag, så hvis du er i tvivl om, hvorvidt en person er til at stole på, når vedkommende fortæller, at han eller hun ejer bilen, så bak ud af handlen.

Læs også: »Købt som beset«: Her er de regler du skal kende, når du laver en privat bilhandel


Jeg gør det selv!

Okay, du har mod på selv at prøve at finde den retmæssige ejer.

Lad os komme i gang.

Bilens originale registreringsattest er det dokument, der viser, hvem der ejer den brugte bil, som du har kig på.

En bil, som bliver stjålet inklusive registreringsattest kan omregistreres, og det er set i flere tilfælde. Derfor skal du se på, hvor længe bilen har tilhørt sælger i registreringsattesten – hvis det kun er ganske få dage eller uger, så bør du være på vagt.

Men i sagens natur er det sjældent, at du som køber har adgang til den originale registreringsattest på en bil, du har kigget på. Derfor skal du i stedet have fat i bilens registreringsnummer eller stelnummeret.

Registreringsnummeret er som bekendt nummerpladen, mens stelnummeret er et 17-ciffer langt nummer, som alle biler er udstyret med. Normalt står det på et klistermærke på døren i førersiden eller på instrumentbrættet, så det kan ses udefra gennem forruden. Det kan også sidde på motorhjelmen eller på selve motoren. Alternativt kan du finde det på registreringsattesten.

Med enten registreringsnummeret eller stelnummeret kan du få adgang til en lang række oplysninger om den pågældende bil, som kan hjælpe dig med at finde ud af, om den sælger, der vil sælge en bil til dig, nu også er den reelle ejer.

En bil, som bliver stjålet med registreringsattesten, kan omregistreres, og det er set i flere tilfælde, Derfor skal man se på, hvor længe bilen har tilhørt sælgeren jf. reg. attesten – hvis det kun er ganske få dage eller uger, så bør man være på vagt.

Begynd med at undersøge, om der er restgæld eller pant i den pågældende bil. Er der det, vil du kunne se navnet på den person, som hæfter for gælden på lige præcis den bil. Du kan slå bilen op via dens nummerplade eller stelnummer, hvor det vil være oplyst, hvis der er hæftelser på bilen – altså om der er restgæld eller pant i bilen.

Læs meget mere om, hvordan det foregår her. 

Hvis der er gæld på lånet til bilen, og der optræder et navn i Bilbogen, kan du forsøge at slå navnet op på De Gule Sider eller på Krak.

Udfordringen kan dog være, at navnet er for almindeligt til, at det giver mening at slå op, så du ikke kan finde vedkommende på De Gule Sider eller Krak og sidst. Desuden er der også en udfordring i, at du ikke kan være sikker på, at den person, som hæfter for gælden, også er den, der ejer bilen. Omend det som oftest dog vil være det.


Hvis ikke der er gæld i bilen…

Ja, så kan det faktisk rigtig svært at fastslå, hvem der ejer en bil.

Du kan prøve at spørge sælgeren, om du må se registreringsattesten, eller om vedkommende kan sende en kopi til dig, hvor vedkommende slører de allermest personlige oplysninger som f.eks. cpr.nr.

På den måde vil du kunne se, om vedkommende nu også reelt er ejeren.

»Sørg for at få oplyst og dokumenteret sælgers navn og adresse. Så ved du, hvem sælger er, og hvis vedkommende ikke tøver med at give dig sine oplysninger, er det sandsynligvis også den retmæssige ejer af bilen. Hvis det føles forkert, så er det nok, fordi det er det,« fortæller Ronni Nielsen, Key Account Manager hos Santander Consumer Bank.

Hvis ikke det er en mulighed at få en kopi af registreringsattesten, er der desværre ikke så meget, du selv kan gøre for at sikre, hvem ejeren af den brugte bil reelt er.

Derfor kan det være, du skal bruge andres ekspertise.

“Okay, jeg vil have hjælp!”

Hvis du har det bedst med at få hjælp til at fastslå, hvem der er den retmæssige ejer af den brugte bil, som du har kastet kærligheden på, findes der gode løsninger til det.

Santander Consumer Bank har lavet en digital platform til private købere og sælgere af biler, som tilbyder blandt andet den service at fastslå bilens retmæssige ejer, hvis du vælger at låne penge gennem Santander for at finansiere bilkøbet.

»På den nye digitale platform kan man som køber søge om billån. Platformen består af en handelsportal, hvor køber og sælger mødes på neutral digital grund og handler bilen. Via onlineuniverset går man både som sælger og køber ind og verificerer sig ved hjælp af NemID. På den måde sikrer vi, at det er den reelle ejer af bilen, som sælger den,« lyder det fra John Harder, salgschef for Auto Direct hos Santander, i denne artikel, hvor det bliver forklaret, hvad platformen kan tilbyde dig.

Ved hjælp af NemID kan du altså vide dig sikker på, at sælgeren også er ejeren af bilen, fordi både du og sælgerne har bekræftet jeres identitet.

»Vælger du at bruge sådan en platform, så har både køber og sælger indvilget i at verificere sin identitet med NemID, og det giver dig en tryghed. Hvis den ene part ikke har lyst til at handle via sådan en platform, hvor man bekræfter sin identitet, er det formentlig, fordi der er noget at skjule,« lyder det fra Ronni Nielsen.

»I det hele taget må det betragtes som et tegn på, at sælgeren – eller køberen – er til at stole på, når de er registreret på en platform med NemID,« siger han.


Det får du ud at bruge platformen:

  • Platformen verificerer både sælger og køber via NemID
  • Platformen sikrer, at den brugte bil er fri for gæld eller pant
  • Platformen hjælper med at overføre pengene til sælgeren på en sikker og tryg måde