Hvad skal du vælge, når du låner til bil? Bank eller finansieringsselskab?

Som udgangspunkt er det billigere at låne til en bil hos et finansieringsselskab, men hvad er egentlig bedst for dig, når valget står mellem et billån hos en bank eller et billån gennem et finansieringsselskab og en forhandler?

Vil du have svar på din låneansøgning hurtigt, og er prisen på billånet afgørende for dig, skal du nok overveje at låne hos et finansieringsselskab. Det er typisk lidt billigere end at låne pengene til bilen gennem en traditionel bank. 

Har du det bedst med at samle dine lån ét sted, og finder du tryghed i at få rådgivning om din samlede økonomi, skal du formentlig låne til bilen hos banken.

Vi giver dig her et overblik over fordele og ulemper ved at vælge at optage dit billån hos banken eller forhandleren og finansieringsselskabet.

Din økonomiske situation er helt afgørende for, hvad der er det bedste billån for dig. 
Læs her, hvordan du finde Danmarks bedste billån.

Tre hurtige fordele ved billån hos forhandler og finansieringsselskab

  • Billigere lån
  • Mulighed for at vælge mellem fast og variabel rente
  • Bevarer lånemulighed i banken


Tre hurtige fordele ved billån hos banken:

  • Banken kender din økonomi
  • Muligheden for at kombinere et billån med andre lån
  • Rådgivning om samlede økonomi


Til at guide dig har vi taget Ronni Nielsen, som er Key Account Manager hos Santander Consumer Bank, med på råd, og han vil her uddybe, hvad de forskellige fordele og ulemper er i forhold til billån hos enten bank eller forhandler. 

Fordele ved billån hos banken

Overvejer du at optage et billån hos din bank, kan fordelene ifølge Ronni Nielsen være, at banken kender din økonomi i forvejen.

»Hvis du har det bedst med at samle din økonomi ét sted, så skal du vælge banken. Din bank burde kende din økonomi bedre, så der kan du måske i højere grad få rådgivning,« fortæller Ronni Nielsen.

Vil du have det billigst mulige billån, er banken ofte ikke det optimale valg for dig, for her kan bankerne sjældent konkurrere med forhandlerne, som samarbejder med finansieringsselskaberne. Til gengæld kan bankerne tilbyde noget andet i forhold til billån.

»Banken kan mange gange kombinere et billån med nogle af dine andre lån, så det alt i alt bliver billigere, men som hovedregel vil et billån være billigere hos et en forhandler og det samarbejdende finansieringsselskab. I en bank er det ofte nogle af de andre værdier, som kunderne lægger vægt på,« siger Ronni Nielsen.

Hos bankerne vil langt de fleste billån være med variabel rente.

Tør du satse på, at renten er til din fordel, kan det vise sig at være en god økonomisk beslutning – især hvis du skal låne i en kort periode – for så vil den variable rente ofte være lavere end den faste, og dermed vil du spare penge.

Ulemper ved billån hos banken

Ulemperne ved at optage et billån i banken kan som nævnt være, at lånet ender med at være dyrere for dig.

Men ud over at det kan være dyrere, kan der også være andre ulemper ved at vælge banken over bilforhandlerens finansieringsselskab til dit billån.

Bankernes billån har som nævnt ofte variable renter, og faktisk er det banken, som bestemmer, hvornår det er tid til rentestigninger. Stigninger, som vil have en direkte effekt på prisen på dit billån.

»Bankerne styrer selv, hvornår renten skal stige. Den mulighed har finansieringsselskaber som udgangspunkt ikke, fordi deres rente oftest læner sig op ad en uvildig ramme – i vores tilfælde Cibor 3-renten. Det betyder, at finansieringsselskabet skal følge den, uanset om den går op eller ned,« fortæller Ronni Nielsen.

Et billån hos en bank kan også have den ulempe, at det reducerer de muligheder, du har for ellers at optage lån i banken.

»Hvis du låner til bilen og til huset i banken, og du så pludselig har brug for et lån til en ny kummefryser, eller hvad det nu måtte være, så har du måske allerede opbrugt din kvote i banken for, hvor meget du kan låne,« siger Ronni Nielsen.

Fordele ved billån hos forhandler & finansieringsselskaber

Fordelen ved at vælge et billån hos en forhandler og et finansieringsselskab er, at du i de fleste tilfælde vil få et billigere billån.

Et billån fra et finansieringsselskab formidles i mange tilfælde via en bilforhandler, og fordi bilforhandlere formidler mange billån, har de mulighed for at få nogle fordelagtige priser, som bankerne sjældent kan konkurrere med.

»Billån og lave priser på dem er finansieringsselskabernes spidskompetence. Bilforhandlerne foretager så mange bilhandler i forhold til en forbruger, at de har mulighed for at forhandle sig til bedre aftaler med eksempelvis bedre rente,« siger Ronni Nielsen.

Lyder vilkårene eller priserne for gode til at være sande? Gennemgå lånets vilkår. Hvis nu der er skrevet ind i lånet, at du ikke kan komme ud af lånet uden alt for store strafrenter, skal du måske overveje, om det er en god idé.

Ronni Nielsen, Key Account Manager hos Santander Consumer Bank

Hos en bilforhandler kan du – modsat hos de fleste banker – vælge et billån med fast rente.

»Hvis du som kunde godt kan lide den sikkerhed, der ligger i at have fast rente, selvom du måske betaler 50 kroner mere om måneden, så er fast rente en fordel for dig. Og det tilbyder mange banker ikke,« siger Ronni Nielsen.

Vælger du at finansiere bilen via et lån hos en forhandler frem for en bank, spreder du også dine lån, hvilken kan være en god idé i forhold til dine øvrige lånemuligheder i banken.

»Hvis du vælger et finansieringsselskab til dit billån, belaster du ikke dit engagement i banken. I banken har du en gældsfaktor, som fortæller, hvor meget du må låne, og hvor meget banken tør satse på den hest, de har i stalden. Der kan det være godt at have noget luft til at låne i banken,« fortæller Ronni Nielsen.

Et andet aspekt er, at det ofte går hurtigere med at få svar på en låneansøgning hos en bilforhandler end hos en bank.

»Ofte får du svar med det samme, og hvis ikke med det samme så i hvert fald lynhurtigt. Du kan lave hele ansøgningen færdig nede hos bilforhandleren med det samme eller på nettet hos finansieringsselskabet,« fortæller Ronni Nielsen.

Læs også: Fra start til slut - Sådan får du et billån

Ulemper ved billån hos forhandler & finansieringsselskaber

Når du kigger på billån hos bilforhandlere, skal du holde godt øje med lånets vilkår, så du ikke pludselig har skrevet under på nogle vilkår, som kan ende med at koste dig mange penge.

»Lyder vilkårene eller priserne for gode til at være sande? Gennemgå billånets vilkår. Hvis nu der er skrevet ind i lånet, at du ikke kan komme ud af lånet uden alt for store strafrenter, skal du måske overveje, om det er en god idé,« fortæller Ronni Nielsen.

Ud over lånets vilkår er det naturligvis fornuftigt at undersøge det finansieringsselskab, som bilforhandleren samarbejder med.

»Kender du finansieringsselskabet? Sørg i hvert fald for at tjekke, at det er et ordentligt finansieringsselskab, som er anerkendt, inden du skriver under på et billån hos forhandleren,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Hos Santander kan du låne til din nye bil.
Find dit billån her.