Hvad må jeg med en leaset bil?
Hvis du overvejer at privatlease en bil, kan du læse med her, hvor vi gennemgår reglerne for leasing af bil.
Når du leaser en bil, betaler du for brugsretten til bilen – du ejer den altså ikke. Derfor er det vigtigt at kende grænserne for brugsretten, da du, selvom du har stor frihed, ikke kan gøre præcis, som du vil, når du privatleaser en bil.
I denne guide gennemgår vi, hvad du må og ikke må, når du leaser en bil.
Må jeg låne en leaset bil ud?
Ja. Du har fuld brugsret over bilen i leasingperioden, og det betyder, at du også lejlighedsvis må låne den ud til familiemedlemmer, venner eller andre, som du kender.
Du bør dog være opmærksom på dine forsikringsforhold. Det er nemlig din egen forsikring, der dækker skader i forbindelse med kørslen, og der kan være forskellig dækning og selvrisiko, afhængigt af hvem der kører bilen.
Som eksempel stiger selvrisikoen typisk, hvis føreren er under 25 år. Det har ikke noget med privatleasing at gøre, men det er generelt en god idé at kende din police, inden du låner bilen ud, uanset ejerskabsforhold.
Det eneste tidspunkt, hvor det kan blive et problem at låne bilen ud, er, hvis du låner den ud til den samme person i længere tid. Under normale omstændigheder ville du da skulle angive vedkommende som bruger af bilen på registreringsattesten, men det kan du ikke, da du ikke ejer bilen. Derfor er det bedst at holde sig til korte, lejlighedsvise udlån.
Må jeg køre til udlandet i en leaset bil?
Ja. Når du leaser en bil, må du også gerne køre i udlandet, så hvis ferien plejer at stå på bilferie til Middelhavet, er der ingen grund til at lave om på planerne.
Du skal blot være opmærksom på at tage registreringsattesten eller en kopi af den med på ferien.
Hvis du opholder dig mere permanent i udlandet grundet arbejde, eller fordi du har bosat dig uden for landets grænser, er historien en anden. Du kan i så fald ikke tage den leasede bil med dig.
Må jeg installere ekstraudstyr eller trækkrog i en leaset bil?
Det må du i princippet godt, men du skal aftale det med leasingselskabet først. I udgangspunktet skal du aflevere bilen i samme stand og med samme udstyr, som da du fik udleveret bilen.
Er du bange for, at en leasingaftale begrænser dig? Se her hvor fleksibel den er:
Kan man ændre sin leasingaftale?
Når du tilføjer ekstraudstyr, skal du derfor aftale med leasingselskabet, om du skal fjerne udstyret igen før aflevering, eller om det skal blive siddende i bilen.
Det nemmeste er derfor at installere ønsket ekstraudstyr, før du overtager bilen, så det fremgår af leasingaftalen fra begyndelsen.
Læs også: Fordele og ulemper ved at privatlease
Hvor mange kilometer må jeg køre i en leaset bil?
Der findes faktisk ikke et entydigt svar på, hvor langt du må køre, da det afhænger af, hvad der er defineret i leasingkontrakten. Når du indgår en leasingaftale, lægger du dig nemlig samtidig fast på et antal kilometer, som du forventer at køre om året. Det er således dig selv, der fastsætter kilometerbegrænsningen.
Når det er sagt, må du i princippet køre så langt, som du vil, men når du overskrider kilometerbegrænsningen, betaler du for hver overkørte kilometer. Gebyret er defineret i leasingaftalen, og det kan godt blive dyrt, hvis det drejer sig om flere tusinde kilometer.
Du kan også vælge en leasingform, hvor der ikke er begrænsning på, hvor langt du må køre, men med en sådan aftale følger der typisk et udvidet ansvar for bilen med, både praktisk og økonomisk.
Det kan du læse mere om i artiklen:
Privatleasing - Fast eller fri kilometer
Må jeg ryge i en leaset bil?
Som udgangspunkt er svaret nej. En leaset bil skal afleveres i tilnærmelsesvis samme stand, som den blev udleveret i, og følgerne af rygning bliver ikke betragtet som normal slitage.
Rygning kan give skader på interiøret og medfører dårlig lugt i kabinen. Du vil derfor blive pålagt en ekstraregning, hvis du ryger i en leaset bil.
Må jeg lease en bil, hvis jeg står i RKI?
Hvis du står registreret i RKI, er det ikke sikkert, at du kan lease en bil. Det kommer an på leasingselskabet, om de tillader, at du står i RKI, og nogle kræver en mere udførlig kreditvurdering, før du kan blive godkendt.
Nogle leasingselskaber kræver endvidere en højere engangsydelse, hvis du står i RKI.
Skal jeg være dansk statsborger for at lease en bil?
Nej, du behøver ikke at være dansk statsborger. Hvis du blot har et CPR-nummer og en permanent opholdstilladelse, kan du udnytte privatleasing til at finansiere din næste bil.