Hvad koster det at låne til køb af elbil?

Hvordan kan et lån til en elbil se ud? Hvilke omkostninger er der? Er der særlige vilkår, når du låner til en elbil? Få svarene i denne artikel.

En elbil er næsten lydløs, du kan glemme alt om at skifte gear, og den accelererer som en dyr sportsvogn, mens CO2-aftrykket på sigt er lavere end nogen benzin- og dieselbil. Der er mange gode grunde til at vælge en elbil, men hvad med økonomien? Er en elbil ikke forfærdeligt dyr, og hvad er omkostningerne ved et lån til en elbil?

Læs med her, hvor vi gennemgår nogle af de ting, du bør være opmærksom på rent økonomisk, når du køber elbil, og opstiller et konkret eksempel på et lån til en elbil.

Læs også: Finansiering af bil - Forskellen mellem billån og leasing
Dette kunne også være interessant: Sådan får du et billån

En god og en dårlig nyhed om elbilen

Elbilen er dyrere end benzinbilen. Selvom der er sket meget med udviklingen inden for elbiler, også når det gælder prisen, er elbilen typisk lidt dyrere end en almindelig bil. Vel at mærke hvis man sammenligner mellem elbiler og almindelige biler i samme klasse. Du kan endvidere se en konkret prissammenligning på samme bil i benzin- og el-udgave fra 2018 lige her

Forklaringen på prisforskellen ligger blandt andet i, at batterierne alene lægger til prisen, og eftersom elbilen netop er under rivende udvikling, ligger der også mange udviklingspenge i prisen.

Den gode nyhed er, at når først du har købt elbilen, så er det billigere at køre i den, den er billigere i drift, og det er billigere at vedligeholde den. Der er nemlig færre bevægelige dele sammenlignet med en almindelig bil, og elektricitet er billigere som drivmiddel end både benzin og diesel.

Hvad skal jeg vide om at låne til en elbil?

Hvis du overvejer at købe en elbil, skal du vide, at et lån til en elbil har som udgangspunkt de samme vilkår som et hvilket som helst andet billån. Et lån til en elbil er altså hverken dyrere eller mere besværligt end et til en benzinbil. Hos nogle banker kan du sågar opnå en bedre rente, hvis du låner til en elbil end til en benzin- eller dieselbil.

Du kan optage et billån med sikkerhed i bilen, såvel som uden, fuldstændig som med en almindelig bil, og det er op til dig at vurdere, hvilken løsning der er bedst for dig og din økonomi.

Vil du gerne have Danmarks billigeste billån?
Læs vores guide: Sådan finder du Danmarks billigeste billån.

Har du mulighed for at betale 20 procent af bilens pris af egen lomme, kan du købe elbilen på en købekontrakt, hvor der lyses pant i bilen. Det giver låneudbyderen en større sikkerhed for lånet, og derved opnår du en bedre rentesats og færre låneomkostninger samlet set.

Hvis du ikke har egenkapital til at betale 20 procent af bilens pris, kan du stadig låne til elbilen, men til en højere rente.

I eksemplet herunder præsenterer vi begge scenarier, så du kan se, hvad det betyder for rentesatsen og omkostningerne ved lånet, om du bidrager med 20 procent af bilens pris.

Hvad er omkostningerne ved et lån til en elbil?

Omkostningerne til et billån hænger overordnet sammen med bilens pris, din eventuelle egenbetaling, rentesatsen, den månedlige ydelse og lånets løbetid.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan et lån til din drømme-elbil kan se ud, kan du prøve Santanders låneberegner online og se effekten, når du justerer på de enkelte beløb.

Til brug i nedenstående eksempler vil vi gerne bruge en bil, som er én af de mest solgte herhjemme, og som prismæssigt såvel som teknisk passer til mange danskeres behov og økonomiske råderum.

Derfor har vi valgt en Renault ZOE, for selvom Tesla sælger flest elbiler i Danmark, er ZOE’en mere tilgængelig rent prismæssigt og har samtidig en god rækkevidde på op til næsten 400 kilometer.

I eksemplet har vi taget udgangspunkt i en ny Renault ZOE Go, der har en udstyrspakke, som passer til den moderne forbruger og en listepris på 236.990 kr. Den kommer som standard med hurtigopladning, som gør længere rejser nemmere, men vi har tilføjet en ladepakke til hjemmet, som blandt andet indeholder opsætning af ladestander ved bopælen.

Samlet set lander prisen for en ny Renault ZOE Go med ladepakke på 252.480 kr.

Ved du hvor meget du kan låne til bilkøb? 
Video: Santander forklarer - Så meget kan du låne til bilkøb.

Eksemplerne er regnet ud ved hjælp af Santanders låneberegner, som benytter den laveste rente, Santander tilbyder. Et konkret lånetilbud kan derfor se noget anderledes ud, afhængigt af forholdene i din økonomi.

I eksemplerne nedenfor er der taget højde for et månedligt kontogebyr på 25 kr. pr. måned samt etableringsomkostninger, som udgør 3% af lånebeløbet.

Vi begynder med et lån, hvor du låner hele beløbet og derfor optager lånet uden sikkerhed i bilen. 

Et lån på 252.480 kr., uden sikkerhed, der betales tilbage på 8 år:

 • Egenbetaling 0 kr.
 • ÅOP 8,91 %
 • Variabel debitorrente 7,22 %
 • Samlede kreditomkostninger 97.211 kr.
 • Samlede tilbagebetaling i alt 349.691 kr.
 • Månedlig ydelse 3.643 kr.

*Du har 14 dages fortrydelsesret fra den dag, du underskriver aftalen.

 

Et lån på 252.480 kr., med sikkerhed, der betales tilbage på 8 år:

 • Egenbetaling 50.496 kr. – svarende til 20 % af prisen.
 • ÅOP 4,09 %
 • Variabel debitorrente 2,21 %
 • Samlede kreditomkostninger 34.502 kr.
 • Samlede tilbagebetaling i alt 236.486 kr.
 • Månedlig ydelse 2.464 kr.

*Du har 14 dages fortrydelsesret fra den dag, du underskriver aftalen.

Som det fremgår af eksemplet, er der markant forskel på omkostningerne til lånet afhængigt af, om du betaler 20 procent af bilens pris eller ej. Hvis du har pengene, er det derfor mere attraktivt at betale de 20 procent selv. Omvendt er egenbetaling ikke et krav, og der kan være gode grunde til, at du ikke har pengene. Det er i sidste ende op til dig at vurdere, hvordan din økonomi hænger bedst sammen.