Hvad er skrotpræmien på biler?

Er det tid til at skille dig af med bilen, så kan du her blive klogere på, hvad du får i hånden i skrotpræmie. Det er ikke meget, men lidt har som bekendt også ret.

Skrotpræmien er det beløb, du får udbetalt, når du skiller dig af med din bil ved at indlevere den hos en autoophugger. Egentlig hedder skrotpræmien en skrotningsgodtgørelse, og den kan ses som en erkendelse, du får for at skrotte bilen på en ordentlig og miljømæssig forsvarlig måde.

På den måde undgår samfundet, at udtjente biler står og ruster i baghaverne eller det, der er værre, for hvem vil ikke gerne have lidt ekstra penge ind på kontoen?

Hvad får jeg i skrotpræmie for min bil?

Ordningen med en skrotningsgodtgørelse gælder alle personbiler med plads til op til ni personer og små varebiler på under 3.500 kg.

Afleverer du bilen til en miljøgodkendt og registreret ophugger, kan du få udbetalt den skattefri godtgørelse, som er ens for alle biler, der lever op til kravene, uanset mærke, købspris og drivmiddel.

Alle får altså det samme for deres bil, lige meget om det er en Peugeot eller en Porsche, en benzin- eller dieselbil.

Skrotpræmien, eller skrotningsgodtgørelsen, lyder på 2.200 kr.

Det eneste tilfælde, hvor du kan få en højere skrotpræmie, er, hvis du har en gammel dieselbil. Miljøstyrelsen har nemlig en pulje, som udbetales efter først til mølle-princippet, som går til at få afviklet gamle dieselbiler.

Hvis din dieselhakker er indregistreret første gang før år 2006, kan du i perioder søge om forhøjet skrotpræmie. Det kan du læse mere om på Miljøstyrelsens hjemmeside her.

Hvilke krav er der for at få udbetalt skrotpræmie?

Nu kan man selvfølgelig ikke bare køre en bil til en autoophugger og få udbetalt skrotpræmien. Det ville hurtigt blive noget rod, hvis folk, som lånte eller lejede en bil, kunne aflevere den til skrot og få penge for det.

Derfor skal du som udgangspunkt stå som den sidst-registrerede ejer af bilen.

Derudover er der nogle formelle forhold, som du skal være opmærksom på, for at få udbetalt din skrotpræmie. De er ikke hverken komplicerede eller særligt begrænsende, så vi har samlet dem i en liste herunder:

  • Bilen skal være afmeldt i Motorregistret efter 30. juni år 2000. Har du en bil stående, som blev afmeldt før denne dato, kan du altså ikke få udbetalt skrotpræmie.
  • Du skal benytte en ophugger, som er godkendt af Miljøstyrelsen. Dette for at sikre, bilen skrottes på forsvarlig vis.
  • Bilen må ikke være indregistreret i et andet land efter afmeldingen i Motorregistret.
  • Og som nævnt skal du som udgangspunkt være den sidst-registrerede ejer.


Efterlever du disse krav, kan du aflevere din bil hos en autoophugger og regne med at få udbetalt skrotpræmien. Nogle forhandlere og autoværksteder har en aftale med en godkendt ophugger og kan derfor også fungere som indleveringssted.


Hvordan processen egentlig fungerer, kan du læse mere om i det næste afsnit.

Sådan får du udbetalt skrotpræmien

Når du har en bil, som skal skrottes, skal du henvende dig til en af de godkendte autoophuggere, og dem kan du finde på denne side: digitslskrotning.dk

Ophuggerne tilbyder ofte at stå for det praktiske og foretage afmeldingen af bilen hos Motorregistret, men ellers skal du selv gøre det. Du kan afmelde din bil her.

Du anmoder om skrotningsgodtgørelse, udbetaling af skrotpræmien, via en digital selvbetjeningsløsning, som du finder her på borger.dk.

Når bilen er skrottet, modtager du en skrotningsattest i din e-Boks, og skrotpræmien vil blive overført til din NemKonto.