Hold øje med renten: Pas på disse fælder ved et billån

Fælderne i lånekontrakterne ved bilkøb er blevet færre, men derfor skal du stadig se dig godt for, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Frygter du fælder i lånekontrakten, eller at du overser vigtige punkter i kontrakten, inden du sætter din signatur nederst?

Bliv klogere her, hvor vi fortæller, hvad der er op og ned i forhold til faldgruber i lånekontrakten.

Vil du sikre dig, at dine afdrag på billånet bliver betalt, selv hvis du rammes af uheld? 
Så kan Santanders SAFE forsikring være den rigtige løsning for dig.

En købekontrakt er som udgangspunkt en aftale mellem et finansieringsselskab og en låntager, hvor finansieringsselskabet har pant i bilen, indtil den er færdigbetalt.

»For kunden betyder det ikke noget, ud over at vedkommende ikke må gå ud og sælge bilen uden at indfri lånet først, og at der – ud over den lovpligtige ansvarsforsikring – skal tegnes en kaskoforsikring,« siger Ronni Nielsen,  Key Account Manager hos Santander Consumer Bank.

Ifølge ham er der ikke som sådan deciderede fælder i en almindelig lånekontrakt. Alligevel er der elementer, som for eksempel billånets rente, som det kan være fornuftigt at holde øje med, så du ved, hvad du kommer til at betale, og hvad du siger ja til.

»Når du skriver under på en lånekontrakt, forpligter du dig grundlæggende til at overholde aftalen og betale lånet tilbage,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Læs også: Skal du låne til bil - hvad kan betale sig bank eller finansieringsselskab? 

Mulighed for opsigelse

Inden du skriver under på et billån, vælger du en løbetid på lånet. Det er den periode, det kommer til at tage dig at betale hele lånet tilbage.

Hvis du ikke skal bruge bilen så lang tid, som du troede, eller du gerne vil have en ny, er det således nødvendigt for dig at opsige kontrakten før tid. Her kan det være en god idé at tjekke lånevilkårene for at se, hvilke muligheder du har for det.

Ronni Nielsen råder til, at du især holder øje med, om du kan opsige kontrakten før tid, og om der er straf, hvis du gør. I langt de fleste kontrakter er det ikke længere tilfældet, men det var det engang.

Tilmeld PBS

Et smart trick – som ofte er et krav –  i forhold til at undgå at gå i fælder i forbindelse med et lån kan ifølge Ronni Nielsen være at tilmelde din tilbagebetaling af lånet til PBS.

»Så skal du ikke tænke over betalingen, og du sikrer, at du ikke misser en betaling, fordi du eksempelvis er på ferie og ikke ser regningen,« siger Ronni Nielsen.

Hvis du en dag vil indfri lånet og betale pengene tilbage før tid, skal du være opmærksom på renterne.

For hvis du går ind og kigger på PBS-oversigten og ser, at du skylder 100.000 kroner på din bil og betaler de 100.000 i troen om, at du nu er ude at dit lån, skal du huske, at der rent faktisk løber renter på hele tiden.

»Hvis det for eksempel i mellemtiden er blevet d. 20. i måneden, er der løbet renter på, og så får du ikke betalt dem, hvis ikke du er opmærksom. Så ved indfrielse af et lån skal du altid tage kontakt til finansieringsselskabet eller banken for at få det korrekte beløb, du skylder – med renter,« fortæller Ronni Nielsen.

Er du nysgerrig efter at læse mere om billån? 
Så kan du læse mere om billån fra Santander her.