Bil og MC 14.02.2018
Tekst: Philip Reseke / Eirik Bonesmo Grismo Foto: Hampus Lundgren

Her er reglerne for motorcykelkørekort


Inden du starter motorcyklen i garagen, skal du have et mc-kørekort. Få det fulde overblik over kørekortreglerne til motorcykel, og bliv klar til at tæmme landevejen på din nye kværn.


Gashåndtaget er næsten i bund, og solen sender de sidste stråler over markerne. Du balancerer fra side til side i de skarpe sving og lader den robuste motor i motorcyklen klare resten. Livet på landevejen er begyndt, men det hele startede med en gul vest og en Kawasaki-kværn fra 90’erne.

Inden du kan nyde turene på din motorcykel, skal du have et mc-kørekort. Dine muligheder afhænger først og fremmest af din alder, men hvis du er fyldt 24 år, er du ikke længere underlagt begrænsninger vedrørende din alder og motorcyklens størrelse.

Her kan du læse mere om kravene til de tre kategorier for motorcykelkørekort, og så er du allerede en manøvre tættere på drømmen.

Tre forskellige mc-kørekort i Danmark

Kategori A1: Motorcykelkørekort til lille motorcykel

Kørekortet til den lille motorcykel er det første kørekort, du kan få. Du skal minimum være 18 år, men du kan begynde at tage mc-kørekortet, allerede tre måneder inden du fylder 18 år. Derudover er der også nogle regler for, hvilken motorcykel du må køre med dette kørekort.

Det lille motorcykelkørekort giver dig lov til at føre en tohjulet motorcykel – med eller uden sidevogn – der ikke overskrider følgende grænser:

 • Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 11 kW.
 • Den maksimale slagvolumen må ikke være større end 125 cm3.
 • Den må maksimalt have en køreklar vægt på 0,1 kW/kg.

Kørekortet giver dig også ret til at køre en trehjulet motorcykel med en maksimal motoreffekt på 15 kW.

Du skal ikke lade begreberne forvirre dig. Specifikationerne vil altid fremgå klart på den motorcykel, du er interesseret i, og du vil lære mere om de tekniske termer i kørekort-undervisningen.


Kategori A2: Motorcykelkørekort til mellemstor motorcykel

Ifølge kørekortreglerne for motorcykel kan du få det mellemstore kørekort, når du er fyldt 20 år. Du har to muligheder for at erhverve dig dette kørekort afhængigt af din tidligere erfaring.

 

 1. Hvis du har minimum to års erfaring som fører af en lille motorcykel (A1), skal du blot bestå den praktiske prøve på en mellemstor motorcykel.
 2. Hvis du ikke har det, skal du gennemføre køreundervisningen og bestå en køreprøve på en mellemstor motorcykel.

Grænserne for den mellemstore motorcykel er:

 • Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 35 kW.
 • Forholdet mellem motoreffekten og den køreklare vægt må ikke overskride 0,2 kW/kg.

Når du har et kørekort til en mellemstor motorcykel, har du samtidig også ret til at føre en lille motorcykel. I nogle tilfælde kan du få kørekortet allerede som 18-årig – for eksempel hvis du er ansat i forsvaret eller er motorcykelmekaniker.


Kategori A: Motorcykelkørekort til stor motorcykel

Med kørekortet til den store motorcykel må du køre alle (lovlige) motorcykler. Som udgangspunkt kan du først få det store motorcykelkørekort, når du er fyldt 24 år.

Men du har faktisk mulighed for at få det allerede som 22-årig, hvis du har haft det mellemstore kørekort (A2) i minimum to år og består den praktiske prøve til det store kørekort.

Med kortet kan du føre:

 • En tohjulet motorcykel i hvilken som helst størrelse.
 • En trehjulet motorcykel med en motoreffekt på over 15 kW.


Sådan får du et motorcykelkørekort

Når du har fået styr på de forskellige regler for motorcykelkørekort er det tid til at tage den gule vest på og begynde undervisningen.

Det foregår på samme måde som et bilkørekort. Du skal igennem både teoretisk og praktisk undervisning, der afsluttes med en prøve, du skal bestå.

Den obligatoriske undervisning gælder for alle typer af kørekort og består i 2017 af:

 • 29 teorilektioner.
 • 13 x 45 minutters kørelektioner på vej.
 • 4 x 45 minutters lektioner på manøvrebaner.
 • 5 x 45 minutters lektioner på køreteknisk anlæg.


Der er mange udbydere af kørekort til motorcykel, så det kan betale sig at lave lidt research, så du får den bedste pris. Generelt skal du regne med, at et motorcykelkørekort koster mellem 8.000 og 12.000 kroner.

Alle typer af kørekort til motorcykel er gyldige i 15 år, hvorefter du skal forny det. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du kun må have ét kørekort. Det vil sige, at hvis du i forvejen har for eksempel et bilkørekort, skal dette opdateres, når du får dit mc-kørekort.

Til gengæld kan du få dispensation for mange af teorilektionerne og det lovpligtige førstehjælpskursus, hvis du har taget dit kørekort til bil inden for de seneste to år. 

Ligesom med bil er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på din motorcykel, så husk også at få styr på forsikringen, inden du tager den første tur.