Bil og MC 22.03.2018
Tekst: Niels Friis Foto: Istock

Guide: Sådan privatleaser du billigst


For at gøre din leasingaftale billig, skal du finde en aftale, der passer til dine behov – mens du sørger for at passe godt på bilen.


Har du besluttet dig for at lease din næste bil, vil du sikkert gerne vide, hvad du kan gøre for at få den billigste privatleasingaftale.

Overordnet set er det bedste, du kan gøre for at få den billig privatleasingaftale, at lede, indtil du finder et tilbud fra en leasingudbyder, som passer til dine behov.

Desuden skal du sørge for at passe på bilen i den tid, hvor du leaser den.

Modsat ved et billån, hvor du har mulighed for selv at påvirke lånet i forhold til både udbetaling, løbetid og den månedlige ydelse, vil du ofte opleve, at en leasingaftale er strikket sammen som et forholdsvis fast tilbud.

Du betaler en førstegangsydelse til leasingudbyderen, mens du hver måned i perioden skal betale en fast månedlig ydelse.

Men faktisk kan du godt selv gøre noget for at sikre, at din leasingoplevelse bliver så billig som mulig, og at du i hvert fald slipper for ekstraudgifter.


Billigste privatleaing: Find et passende tilbud til dig

Først og fremmest skal du sørge for at finde et leasingtilbud, som passer godt til dig.

Det vil sige en aftale, hvor førstegangsydelsen, den månedlige ydelse, længden på aftalen og antallet af kilometer stemmer overens med de behov, du har.

Du skal derfor på forhånd have klarlagt, hvor lang tid du ønsker at lease en bil, hvor mange kilometer du har planer om at køre i perioden, samt hvor meget du vil lægge i førstegangsydelse.

Få en aftale, så det er en uvildig part, der skal vurdere bilens stand i stedet for, at det er leasingfirmaet, der uden videre kan sige: “Der er landet en flue på taget, og nu skal der nyt tag på”.

Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager Renault/Dacia i Santander Consumer Bank

Når du har styr på, hvad dit behov er, kan du begynde at se efter en leasingaftale, som tilbyder en bil, du godt kunne tænke dig, med en aftale, som passer til dit behov.

»Tænk over, hvordan du passer ind i rammerne for privatleasing. Det, der oftest gør privatleasing billigt for kunden, er, om de passer ind i den opstillede ramme for aftalen. Passer du ind der, så er det som regel billigt, men skal du pludselig have fordoblet kilometertallet, sat anhængertræk på og vinterhjul med, er det ikke nødvendigvis billigt,« fortæller Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager Renault/Dacia i Santander Consumer Bank.

Selvom en lav månedlig ydelse kan være fristende, er det ikke nødvendigvis sikkert, at det vil give dig den billigste leasingaftale.

»Du skal ikke altid gå efter et tilbud med lav månedlig ydelse. Gå i stedet efter der, hvor dit behov dækkes bedst muligt, så vil du overordnet set både blive gladest for bilen og formentlig også få den billigste aftale,« fortæller Ronni Nielsen.


Dyre kilometer

Et af de elementer, der kan være med til at gøre en leasingaftale dyr – set over hele aftalens løbetid – er forholdet mellem det reelle antal kørte kilometer sat over for det på forhånd aftalte antal kørte kilometer. Stemmer det ikke overens, kan aftalen blive dyr.

»Hvis aftalen kun er på 10.000 kilometer årligt, og du ved, at du kører 30.000, og leasingudbyderen tager tre kroner pr. overkørte kilometer, så begynder det at blive dyrt at lease. Du skal i hvert fald som minimum undersøge, hvad overkørte kilometer koster, inden du siger ja til en aftale, så du ved, hvad det vil koste dig, hvis du kører for meget,« siger Ronni Nielsen.


Sådan kan en privatleasingaftale se ud:

  • Længde på leasingaftale: 36 måneder
  • Udbetaling: 5.000 kroner
  • Årligt kørselsforbrug: 15.000 kilometer
  • Månedlig ydelse: 2.095 kroner


Sådan en aftale skal du dermed kun takke ja til, hvis du forventer, at dit årlige kørselsbehov er på 15.000 kilometer eller under.


Forudbetaling

Forudbetalingen er et andet element, der kan påvirke prisen på din leasingaftale. Hvis du for eksempel lægger en høj forudbetaling og kun forventer at have bilen i et års tid, kan det blive en dyr løsning.

Forventer du derimod at have bilen i de typiske 36 måneder, kan det være fornuftigt med en højere forudbetaling.

»En højere forudbetaling er økonomisk set fornuftig, hvis du får en lavere ydelse til gengæld og regner med at have bilen i alle tre år som i den typiske leasingaftale. Men regner du kun med at have bilen i 12-14 måneder, skal du gå efter en lavere forudbetaling,« siger Ronni Nielsen.

Pas på bilen

Når du så har fundet en leasingaftale med vilkår, som passer godt til dine behov, er der flere ting, du kan gøre i løbet af aftalen for at sikre dig selv en så billig leasing som mulig.

Sørg for at…

  • holde øje med antallet af kørte kilometer, så du ikke kører for mange.
  • passe på bilen, som var den din egen, så der ikke er for mange småskader.
  • overholde service og vedligeholde bilen. 


Du har i aftalen betalt for service, men vælger du at køre to år uden at overholde serviceaftalen, og motoren futter af efter eksempelvis 60.000 kilometer, hænger du på regningen. Derfor skal du altid sørge for at få bilen til service.


Vilkår for tilbagelevering

Ronni Nielsen anbefaler desuden, at du sørger for at holde godt øje med vilkårene for tilbageleveringen af leasingbilen, når perioden ophører.

»Få en aftale, så det er en uvildig part, der skal vurdere bilens stand i stedet for, at det er leasingfirmaet, der uden videre kan sige: “Der er landet en flue på taget, og nu skal der nyt tag på”,« fortæller han.

I den forbindelse fremhæver han FDM-kontrakten, der er en standardkontrakt for privatleasing, som FDM har udviklet i samarbejde med finansieringsselskabernes interesseorganisation, Finans og Leasing.

»Kontrakten sætter nogle spilleregler op, så du som forbruger er beskyttet. Det er en god sikkerhed for dig som forbruger at bruge den,« opfordrer Ronni Nielsen.

Santander samarbejder med FDM, så leaser du gennem os, bygger din leasingaftale på anbefalinger fra FDM.

Derfor får du fuld service og garanti på bilen for hele perioden med i prisen, mens du kan opsige aftalen efter 11 måneder.