GUIDE: Sådan gør du bilen sommerklar

Vinteren kan være hård ved din bil, men hvordan gør du din bil sommerklar? Vi giver dig 4 gode tips til, hvad du skal gøre, for at bilen bliver klar til sommeren.

Foråret kan give én en stor trang til at tage en køretur ud i det blå, nyde at frosten har mistet taget, og solens varme igen får magt. Før du tager på langfart, er det dog en god idé at gøre bilen sommerklar.

Det er nemlig godt for bilen og for din sikkerhed.

4 gode råd til at gøre bilen sommerklar

Når vinteren går på hæld, er det tid til at få tjekket bilen grundigt igennem. Gør du det ved overgangen til sommer såvel som vinter, er du godt på vej til at sikre, at din bil holder så lang tid som muligt, og at den er sikker at køre i.

Når du gør bilen sommerklar, bør du derfor huske:

  • 1. At skifte til sommerdæk
  • 2. At tjekke væskerne
  • 3. At tjekke bilen udvendig
  • 4. At rengøre kabinen og efterse klimaanlægget

Læs også: Hvornår skal din bil til syn?

1. Skift til sommerdæk

Vinterdækket er skabt til at skabe bedre vejgreb i koldt vejr, og på samme måde, er sommerdækket skabt til de særlige forhold, som gør sig gældende i den varme årstid.

Derudover er gummiet sammensat forskelligt i sommer- og vinterdæk. Fortsætter du på vinterdæk om sommeren, bliver de derfor hurtigt slidt op. Ikke bare fordi du kører mere på dem, men fordi gummiet ikke er lavet til de varme grader.

Det næste spørgsmål er så, hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Og her kommer vi lidt ud på dybt vand, for der er mange holdninger til, hvornår man skal skifte dæk. Der er nemlig ikke nogle lovgivningsmæssige krav eller regler om det. Derfor er det i højere grad en vurderingssag, hvornår man bør skifte.

2. Tjek væskerne

Efter en lang vinter er det en god idé at tjekke væskerne i bilen. Dette gælder både oliestanden, kølervæsken og ikke mindst sprinklervæsken.

Det er altid vigtigt, at der er nok olie på bilen, og når du alligevel ser bilen efter om foråret, er det en god idé, lige at tjekke oliestanden. På samme måde er det god idé at tjekke kølervæsken.

Om vinteren bruger man som regel mere sprinklervæske end om sommeren, og netop derfor er det en god idé at tjekke, om der er nok sprinklervæske i beholderen. Hvis du har beholderen fuld af frostsikret sprinklervæske fra vinteren, er der dog ingen grund til at bekymre sig om det.

3. Tjek bilen udvendig

Fugt, frost og salt på vejene kan være hårdt for bilen, så det er en god idé at gå en runde og efterse bilen.

Tjek, om der er småskader eller ridser i lakken, som kan udbedres med en lakpen og tjek samtidig ruderne. Stenslag kan også ske om vinteren, så få dem repareret inden sommerens lange køreture.

Se også lygterne efter, for det er noget man tit glemmer i hverdagen, men vigtigt at få gjort jævnligt. Tjek om alle lys og lygter virker, som de skal.

4. Rengør kabinen

Der er ingen vej uden om det: Kabinen bliver bare mere beskidt om vinteren. Indtørret mudder, småsten og hvide streger på indersiden af ruderne er næsten umulige at undgå efter en vinter med kulde, duggede ruder og dårligt vejr.

Giv kabinen den store tur med støvsugeren og brug også gerne noget sæderens. Tør alle overflader af med en klud og brug gerne lidt “duftevand” også.

Når du alligevel har fat i kabinen, så sørg for at tjekke klimaanlægget igennem, for det er surt at opdage, at det ikke virker, når varmen sætter ind.

Det er der hvert år mange bilister, der oplever, og situationen bliver ikke bedre af, at mange andre oplever det samme. Det betyder nemlig, at der kan være længere ventetid på at få repareret klimaanlægget.

Bilen bliver ikke sommerklar uden service

Det er en rigtig god idé at gøre bilen klar til sommeren, som vi har beskrevet herover. Sådan en omgang kan imidlertid ikke stå alene. Én gang om året skal bilen til service. Det er vigtigt for vedligeholdelsen af bilen og for din sikkerhed.

Det årlige eftersyn er grundlaget for, at du resten af året kan nøjes med det hurtige tjek og den overfladiske vedligeholdelse, vi har beskrevet i denne artikel.