Bil og MC 04.02.2021
Tekst: Adam Villaume Foto: iStock

GUIDE: Sådan gør du bilen sommerklar

 

Vinteren kan være hård ved din bil, men hvordan gør du din bil sommerklar? Vi giver dig 4 gode tips til, hvad du skal gøre, for at bilen bliver klar til sommeren.

 

Foråret kan give én en stor trang til at tage en køretur ud i det blå, nyde at frosten har mistet taget, og solens varme igen får magt. Før du tager på langfart, er det dog en god idé at gøre bilen sommerklar.

Det er nemlig godt for bilen og for din sikkerhed. Det fortæller Henrik Sønder, der arbejder som eftermarkedschef i autoværkstedskæden Skorstensgaard.

»Når vi går fra vinter til sommer, er det essentielt at skifte til sommerdæk, både af hensyn til sikkerheden og din økonomi,« siger han.

Henrik Sønder har arbejdet i autobranchen i 14 år, både med karosseriarbejde og som mekaniker. Nu hjælper han autoværksteder i Skorstensgaard med at yde en bedre og mere effektiv service.

 

4 gode råd til at gøre bilen sommerklar

Når vinteren går på hæld, er det tid til at få tjekket bilen grundigt igennem. Gør du det ved overgangen til sommer såvel som vinter, er du godt på vej til at sikre, at din bil holder så lang tid som muligt, og at den er sikker at køre i.

Når du gør bilen sommerklar, bør du derfor huske:

  • 1. At skifte til sommerdæk
  • 2. At tjekke væskerne
  • 3. At tjekke bilen udvendig
  • 4. At rengøre kabinen og efterse klimaanlægget

1. Skift til sommerdæk

Vinterdækket er skabt til at skabe bedre vejgreb i koldt vejr, og på samme måde, er sommerdækket skabt til de særlige forhold, som gør sig gældende i den varme årstid.

»Sommerdækket har et mønster, som er lavet til at fjerne vand fra vejbanen, og det er vinterdækket ikke. Du har derfor lavere risiko for at aquaplane, hvis du kører på sommerdæk,« siger Henrik Sønder fra Skorstensgaard.

Derudover er gummiet sammensat forskelligt i sommer- og vinterdæk. Fortsætter du på vinterdæk om sommeren, bliver de derfor hurtigt slidt op. Ikke bare fordi du kører mere på dem, men fordi gummiet ikke er lavet til de varme grader.

»Der er altså en økonomisk fordel i at skifte til sommerdæk, foruden det rent sikkerhedsmæssigt giver dig en fordel,« siger Henrik Sønder.

Det næste spørgsmål er så, hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Og her kommer vi lidt ud på dybt vand, for der er mange holdninger til, hvornår man skal skifte dæk. Der er nemlig ikke nogle lovgivningsmæssige krav eller regler om det. Derfor er det i højere grad en vurderingssag, hvornår man bør skifte.

»Jeg skifter selv, når temperaturen når op på syv grader, og det ser ud til, den vil holde sig deromkring i nogle dage, så det vil være min anbefaling,« siger Henrik Sønder.

 

2. Tjek væskerne

Efter en lang vinter er det en god idé at tjekke væskerne i bilen. Dette gælder både oliestanden, kølervæsken og ikke mindst sprinklervæsken.

Det er altid vigtigt, at der er nok olie på bilen, og når du alligevel ser bilen efter om foråret, er det en god idé, ifølge Henrik Sønder, lige at tjekke oliestanden. På samme måde er det god idé at tjekke kølervæsken.

»Kølervæsken er vigtig, fordi bilen særligt om sommeren har brug for at komme af med varmen. Ingen kølervæske betyder motorstop og en dyr regning,« fortæller han.

Om vinteren bruger man som regel mere sprinklervæske end om sommeren, og netop derfor er det en god idé at tjekke, om der er nok sprinklervæske i beholderen. Hvis du har beholderen fuld af frostsikret sprinklervæske fra vinteren, er der dog ingen grund til at bekymre sig om det.

»Du kan sagtens bare bruge det, du har i beholderen, og når du så skal fylde nyt på, kan du skifte til noget sprinklervæske, der indeholder lidt insektfjerner. Det gør faktisk en forskel,« forklarer Henrik Sønder.

3. Tjek bilen udvendig

Fugt, frost og salt på vejene kan være hårdt for bilen, så det er en god idé at gå en runde og efterse bilen.

»Det er jo noget, vi burde gøre, hver gang vi skal ud og køre, men det gør vi bare ikke. Derfor er det vigtigt at få set bilen ordentligt efter, når vi går fra vinter til sommer,« siger Henrik Sønder, som opfordrer til, at du efterser bilen mindst hvert halve år.

Tjek, om der er småskader eller ridser i lakken, som kan udbedres med en lakpen og tjek samtidig ruderne. Stenslag kan også ske om vinteren, så få dem repareret inden sommerens lange køreture.

Se også lygterne efter, for det er noget man tit glemmer i hverdagen, men vigtigt at få gjort jævnligt. Tjek om alle lys og lygter virker, som de skal.

»Og så er det godt at få vasket bilen grundigt, så salt fra vejen bliver vasket af, og brug gerne en vask med en voksbehandling, som giver lidt ekstra beskyttelse,« foreslår Henrik Sønder.

 

4. Rengør kabinen

Der er ingen vej uden om det: Kabinen bliver bare mere beskidt om vinteren. Indtørret mudder, småsten og hvide streger på indersiden af ruderne er næsten umulige at undgå efter en vinter med kulde, duggede ruder og dårligt vejr.

»Når lyset vender tilbage om foråret, vil vi jo gerne have, at bilen tager sig godt ud og ikke kun udvendigt. Det er så tydeligt i det skarpe forårslys, når interiøret og ruderne er beskidte, så brug noget tid på at gøre kabinen ren,« siger Henrik Sønder.

Giv kabinen den store tur med støvsugeren og brug også gerne noget sæderens. Tør alle overflader af med en klud og brug gerne lidt “duftevand” også.

»Bilen skal da dufte lidt lækkert, når du skal ud og trille,« siger Henrik Sønder.

Når du alligevel har fat i kabinen, så sørg for at tjekke klimaanlægget igennem, for det er surt at opdage, at det ikke virker, når varmen sætter ind.

»Danmark er et underligt sted at bo, for det meste af sommeren kan der sagtens være omkring 12 grader, men så pludselig kommer varmen, vi har 30 grader, og så opdager man, at klimaanlægget ikke virker,« fortæller Henrik Sønder.

Det er der hvert år mange bilister, der oplever, og situationen bliver ikke bedre af, at mange andre oplever det samme. Det betyder nemlig, at der kan være længere ventetid på at få repareret klimaanlægget.

»Derfor er det en god idé at få tjekket om foråret, for reparationen koster det samme, men ventetiden vil formentlig være kortere,« siger Henrik Sønder.

 

Bilen bliver ikke sommerklar uden service

Det er en rigtig god idé at gøre bilen klar til sommeren, som vi har beskrevet herover. Sådan en omgang kan imidlertid ikke stå alene. Én gang om året skal bilen til service. Det er vigtigt for vedligeholdelsen af bilen og for din sikkerhed.

»Sommerklargøring kan ikke stå i stedet for et årligt serviceeftersyn. Det er vigtigt, bilen kommer til service, hvor den blandt andet får skiftet olie og oliefilter, får tjekket bremserne og den slags,« forklarer Henrik Sønder.

Det årlige eftersyn er grundlaget for, at du resten af året kan nøjes med det hurtige tjek og den overfladiske vedligeholdelse, vi har beskrevet i denne artikel.