Frygter du at løbe tør? Dette afgør en elbils rækkevidde

Er du en af de rundt regnet 67.000 elbilister på de danske veje, så kender du måske til begrebet rækkeviddeangst – frygten for ikke at nå frem, inden elbilen løber tør for strøm. Her finder du en række råd til, hvordan du undgår fladt batteri.

Symptomerne er tydelige: Du ligger på motorvejen så langt under fartgrænsen, som samvittigheden tillader. Sædevarmen, klimaanlægget og radioen er slukket. Og blikket søger konstant ned mod instrumentbrættet.

Du lider af rækkeviddeangst. Et begreb kendt blandt elbilejere: frygten for at køre batteriet fladt, inden du er nået frem til din destination.

Er brintbilen svaret på elbilens udfordringer med rækkevide? 
Læs her, hvad brintbilen kan tilbyde.

I Danmark var der ifølge brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet ca. 67.000 elbiler på de danske veje ved udgangen af 2021. Ejer du en af dem, kender du sikkert til rækkeviddeangst. Ejer du endnu ikke en elbil, er det måske frygten for flade batterier, der afholder dig fra at investere i en elbil.

Lad os se lidt nærmere på fænomenet. Kundskab kan som bekendt kurere frygt.

Dyre mærker har længst rækkevidde – lidt endnu

Der findes ikke et facitsvar på, hvor lang rækkevide en elbil har. Producenterne oplyser rækkevidde på baggrund af test, som ikke nødvendigvis stemmer overens med dit køremønster under danske forhold. Derfor er det vigtigt at være klar over, at bilen ikke altid kører lige så langt, som brochuren lover.

Udviklingen af elbiler tager virkelig fart. 
Læs her, hvilke elbiler du skal holde øje med i 2022 

Elbilens rækkevidde påvirkes blandt andet af:

  • Bilmodel- og type
  • Hvor kraftigt batteriet er     
  • Batteriets alder
  • Temperaturen udenfor   
  • Topografi (variationer i terræn og højde)

Tesla producerer fortsat elbiler med ekstrem lang rækkevidde, men de har fået konkurrence på dette parameter fra blandt andre BMW (iX), Ford (Mustang Mach-E) og Merecedes (EQE/EQS), som alle kan køre over 600 kilometer på én opladning (WLTP). Flere af de billigere mærker er også begyndt at komme godt efter det, og du kan derfor forholdsvist let finde elbiler med rækkevidder på mellem 400 og 500 kilometer.

Hvordan kan du sørge for at elbilen holder hele vejen?

Du kan desværre ikke gøre meget ved vejret, kørselsforholdene eller bilens specifikationer. Men du har alligevel stor indvirkning på din elbils rækkevidde. Her er syv ting, du selv kan gøre for at give elbilen længere rækkevidde.

1. Køremønster

Stikordene er blød og jævn kørsel. Dit køremønster er en af de vigtigste faktorer, der påvirker elbilens rækkevidde. Hurtige accelerationer og hårde opbremsninger er noget af det, som reducerer rækkevidden mest.

2. Luftmodstand

Lad være med at køre med en tom tagbagagebærer. Det er let at glemme, men når luftmodstanden øges, reduceres rækkevidden væsentligt.

3. Hastighed

At køre 80 km/t. er meget mindre ressourcekrævende end at køre 95 km/t. Det siger sig selv, men husk, at med højere hastighed er det ikke kun luftmodstanden, der øges – også rullemodstanden i dæk og hjullejer bliver større. Du har altså flere kilometer at gøre godt med, når du overholder fartgrænsen på landevejene.

4. Lademønster

Moderne elbiler kan bedst lide at blive fuldt opladet så ofte som muligt. Kør derfor ikke batteriet helt tomt, før du lader, men brug hellere enhver anledning til at oplade bilen. Klatladning forlænger batteriets levetid.

5. Brug af strøm til andre ting end kørsel

Pas på med brugen af klimaanlæg, sædevarme, bagrudevarme og stereoanlæg. Du skal selvfølgelig ikke gamble med sikkerheden ved ikke at bruge defrosteranlægget eller varmetrådene i ruderne, men tag hellere tøj på efter vejrforholdene og spar på strømmen. Lad mobiltelefonen op hjemmefra eller anskaf dig en powerbank.

6. Rullemodstand

Pas på, at du ikke har for lavt lufttryk i dækkene. Lavt lufttryk forøger dækkenes rullemodstand væsentligt og er med til at begrænse rækkevidden. Det, der kan synes som nok luft i dækkene i hverdagene, kan være for lidt, når bilen er lastet med børn og bagage på vej på weekendtur.
Når du køber nye dæk, skal du sikre dig, at det er lavenergidæk anbefalet af bilproducenten.

7. Vægt

Også elbilens totale vægt påvirker rækkevidden. Det kræver mere energi at få en tung bil op i fart. Er det på tide at rydde bagagerummet for unødvendig ballast?

Hos Santander har vi skrevet mange forskellige artikler om elbiler. 
Her er en liste over nogle af vores mest relevante for dig: