Fra start til slut: Sådan får du et billån

Find vej i den tætbevoksede jungle af billån, når vi guider dig igennem processen, fra du ansøger om lånet, til din nye bil står klar hjemme i garagen.

Du behøver ikke en økse eller en machete for at finde vej til et overskueligt billån, men du skal alligevel træde varsomt for at finde den rigtige sti for netop dig.

Dit foretrukne våben bør være dine øjne og internettet, som du må bruge til at undersøge lånets vilkår grundigt, inden du skriver under på låneaftalen.

Et godt økonomisk overblik er nemlig forskellen mellem succes og økonomisk fiasko, når du skal låne penge til en ny bil.

Og det er egentlig ikke så tidskrævende at finde et godt lån til din nye bil, så længe du ved, hvad du skal gøre.

Vil du være sikker på at kunne afbetale dit billån? 
Så læs om Santanders SAFE forsikring som kan være den rigtige løsning for dig.

Brug en billånsberegner

Det første skridt på vejen mod et fornuftigt bilkøb er at lade en billånsberegner på internettet klare den vigtigste del af arbejdet for dig.

Prøv at lege lidt med forskellige lånesummer og løbetiden på lånet, så finder du hurtigt ud af, hvad lånet kommer til at koste dig om måneden. 

Når du undersøger dit lån, er det en god idé ikke bare at kigge på den månedlige ydelse, men også den såkaldte ÅOP – årlige omkostninger i procent. Dette tal viser de samlede årlige udgifter ved et lån, altså inklusive alle renter og gebyrer. 

Santander har en billånsberegner, som du frit og uforpligtende kan bruge til at undersøge dit eventuelle billån nærmere. 

Find dine oplysninger frem

Hvis du gerne vil ansøge om et billån online, kan du med fordel have al information klar, inden du begynder. Her er, hvad du skal forberede dig på at udfylde og have klar: 

  • Fødselsdag og personnummer
  • Navn, adresse og postnummer
  • E-mail og telefonnummer
  • Årlig indtægt før skat
  • Samlet gæld

Kreditvurdering

Når du søger om et lån, vil banken lave en kreditvurdering af dig. Det betyder, at banken får adgang til en række oplysninger om dig og din økonomi. Har du betalingsanmærkninger, må du opgøre disse krav, før du kan søge om et billån.

I nogle tilfælde vil banken have brug for yderligere oplysninger om gæld, indtægt og bopæl. Det kan for eksempel være, at du har skiftet job, at din indtægt har ændret sig eller andre forhold, som har betydning for din samlede indtægt i fremtiden.

Har du penge til udbetaling?

I forbindelse med din ansøgning om et billån, skal du tage stilling til, om du gerne vil stille egenbetaling til rådighed.

Egenbetaling er med andre ord en udbetaling af egen lomme i forbindelse med bilkøbet. Det kan for eksempel være, at banken finansierer 90 procent af bilens værdi, mens du selv står for de sidste 10 procent.

Når billånet er godkendt og bilen er fundet

De sidste skridt på vejen mod et billån, er selve betalingen for bilen til sælger.

Når du har fundet den bil, du vil købe, skal banken bruge oplysninger om sælger og bilens registreringsnummer. Disse oplysninger finder du typisk i annoncen – ellers spørg sælger.

Du overfører selv udbetalingen til sælgeren, hvis altså du har valgt det. Banken tager sig af resten direkte med sælgeren. Normalt tager det en til to hverdage, fra du har underskrevet låneaftalen, til pengene er på sælgers konto.
 
Godkendelse af låneaftalen sker elektronisk med MitID. Du skal også skrive under på en købsaftale og sørge for at omregistrere bilen, så ejerskiftet bliver officielt.

Banken skal have en kopi af både købsaftale og kvitteringen for omregistreringen, eftersom lånet udbetales i henhold til købsaftalen.