Få styr på leasingjunglen

På overfladen kan det virke som om, at der findes mange leasingtyper, men der er i virkeligheden tale om variationer over den samme. Få overblikket over leasingtyper her.

Privatleasing, splitleasing, flexleasing, korttidsleasing og re-leasing er bare nogle af de produkter, som du støder på, hvis du undersøger mulighederne for at lease en bil privat. Det er nemt at få den opfattelse, at der er tale om forskellige leasingtyper, men realiteten er, at de forskellige produkter typisk baserer sig på de samme underliggende principper og den samme aftale.

Den gængse leasingaftale tager udgangspunkt i en kontrakt, som FDM har stykket sammen, og den definerer de typiske vilkår for privatleasing med en løbetid på mellem 12 og 60 måneder samt antallet af kørte kilometer. I FDM’s kontrakt indgår også, at du afleverer bilen tilbage, når aftalen udløber, og at det er et uvildigt værksted, der foretager vurderingen af bilen, når du afleverer den. På den måde er det en uvildig mekaniker, som vurderer slitagen på bilen.

Frygter du en ekstraregning, når du afleverer leasingbilen tilbage? Læs hvordan du forbereder dig her:
Sådan undgår du ubehagelige overraskelser

Når firmaer annoncerer med eksempelvis korttidsleasing, er det altså den gængse leasingkontrakt, der blot udnytter den kortest mulige løbetid, som defineret i FDM’s kontrakt. 

Det er ikke en særskilt leasingform eller en anden type leasing.

Operationel vs. finansiel leasing

»Der findes kun to leasing typer, og som privatperson møder du typisk kun forskellige variationer af den ene, nemlig operationel leasing,« fortæller Ronni Nielsen, der er leasing key account manager hos Santander.

Operationel leasing er en leasingtype, som inkluderer service i aftalens løbetid, og du afleverer bilen tilbage, når den udløber. På den måde får du fuldt overblik over din økonomi i leasingperioden, og du skal ikke bekymre dig om, hvad bilen er værd, når aftalen udløber.

»Det er altså med operationel leasing, at du får den økonomiske stabilitet, der gør leasing attraktiv for privatpersoner,« siger Ronni Nielsen.

Den anden leasingtype er finansiel leasing, som er kendetegnet ved kun at handle om finansieringen af bilen, og her er der særligt én ting, du skal være opmærksom på: Du har selv ansvaret for at finde en køber til bilen, når leasingperioden udløber, og det kan ende med at koste dig penge.

»Hvis fru Olsen leaser en bil med en forventet restværdi på 200.000 kr., når leasingperioden slutter, men kun kan sælge den for 150.000 kr., så står hun selv med ansvaret for de resterende 50.000 kr.,« forklarer han.

Hvordan finder du en billig leasingløsning? læs med her:
Guide: Sådan privatleaser du billigst

Det kan derfor være forbundet med en vis risiko at lease en bil på disse vilkår – især hvis du ikke har et indgående kendskab til brugtbilsmarkedet.

Dertil kommer, at finansiel leasing typisk ikke indbefatter en serviceaftale, og samlet set giver denne leasingform ikke samme grad af stabilitet som operationel leasing.

Abonnementer forvirrer billedet

Endelig er der en række forskellige abonnementsordninger, hvor man får adgang til en bestemt bil eller en gruppe af biler. Det har dog i realiteten ikke noget med privatleasing at gøre.

»Det er et udtryk for forskellige begreber, der bliver blandet sammen, men jeg kan godt forstå det fra forbrugerens side, for du får adgang til en bil for et fast månedligt beløb,« fortæller Ronni Nielsen fra Santander om privatleasing over for en abonnementsordning.

Vi har også skrevet følgende artikler indenfor leasing: