Erhvervsleasing i fokus: Skal du eje eller lease firmabilen?
Bilen er en uundværlig del i mange danskeres arbejdsdag, men kan det bedst betale sig at låne til firmabilen eller erhvervslease den? Santanders ekspert giver klar besked.
Erhvervskørsel er for mange danskere en mere eller mindre fast del af arbejdsdagen, og når du sætter dig ind i firmabilen om morgenen, skal du helst have fuld tillid til, at bilen endnu en gang kan fragte dig til og fra dagens opgaver og kundebesøg.
Nogle transporterer gods og materialer i bilen, andre bruger den udelukkende til at komme på arbejde og hjem igen.
Uanset firmabilens funktion skal den finansieres på den ene eller anden måde.
Se også: "Skal du vælge erhvervsleasing?" af Ronni Nielsen - Leasingekspert hos Santander
Overvejer du allerede nu om du skal privatlease din næste bil?
Se hvad det koster at privatlease en bil?
De to valgmuligheder er her enten at erhvervslease bilen eller at købe firmabilen, hvilket ofte kræver et billån.
Men hvad skal netop du vælge set ud fra et økonomisk synspunkt?
Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager hos Santander, guider dig her til, hvordan du bør finansiere din firmabil.
Hvad er erhvervsleasing?
Meldingen fra eksperten er klar. Erhvervsleasing er den smarteste løsning, hvis du er på jagt efter en ny firmabil eller har planer om at udvide udvalget af biler i virksomheden.
Den største årsag til dette er, at du slipper for at binde store dele af virksomhedens kapital i en ny bil. Den kapital kan du i stedet bruge i virksomhedens kerneaktiviteter.
»Det er generelt meget billigere at lease fremfor at trække fra kassekreditten. Både regnskabsmæssigt og kapitalmæssigt er der kun fordele ved leasing fremfor at låne penge til at købe en bil. Hvis du går ned i banken og låner en halv million kroner til to nye biler, kan det have konsekvenser for dig, når du for eksempel skal låne penge til nyt værktøj eller lignende på et senere tidspunkt,« siger Ronni Nielsen.
Han forklarer, at det i enkelte tilfælde kan give bedre mening at købe bilen, men det er kun, hvis du selv har store mængder kapital til rådighed i virksomheden, som du kan bruge på at købe bilen.
Generelt har Ronni Nielsen svært ved at få øje på fordelene ved at tage et billån for at købe firmabilen, og langt de fleste virksomheder vælger da også at erhvervslease firmabilerne på grund af de gunstige vilkår.
»Vælger du erhvervsleasing, har du typisk en lavere forudbetaling, og der er ofte også lavere omkostninger forbundet med denne type finansiering. Jeg har svært ved at få øje på nogen fordele ved at tage et lån og købe firmabilen i stedet. Det er kun, hvis kunden personligt har det bedre med at have både den fulde ejer- og brugsret. Men en god idé – det vil jeg ikke sige, at det er,« fortæller han.
To former for erhvervsleasing
Du har to valgmuligheder, hvis du vil erhvervslease en bil.
Du kan enten vælge operationel leasing eller finansiel leasing.
Hvilken form for erhvervsleasing du skal vælge, afhænger af din situation og dit behov. Fælles for begge leasingformer er, at aftalerne er bindende, og du har derfor i udgangspunktet ikke mulighed for at komme ud af aftalen.
Ifølge erhvervsleasingsreglerne er du også selv ansvarlig for at forsikre bilen, og her skal du både have den lovpligtige ansvarsforsikring og en kaskoforsikring.
Ved erhvervsleasing er omkostningerne til bilen fuldt fradragsberettiget, hvis du altså udelukkende bruger den i en erhvervsmæssig sammenhæng
Operationel leasing
Vil du have en bekymringsfri leasingaftale med alt inklusive og fuldt budgetoverblik, er operationel leasing nok det rigtige valg for dig.
»Operationel leasing minder på mange måder om privatleasing. Du aftaler på forhånd, hvor mange kilometer du regner med at køre om året, og du betaler et fast månedligt beløb for bilen i perioden. Når aftalen udløber skal du aflevere bilen tilbage til leasingselskabet, som gennemgår bilen for skader og overkørte kilometer, og hvis alt er i orden, behøver du ikke bekymre dig mere om bilens videre forløb,« forklarer Ronni Nielsen.
Han fortæller, at den store fordel ved operationel leasing er, at du som leasingtager slipper for alle de bekymringer, der normalt er forbundet med at have bil.
Du ved nøjagtigt, hvad det koster dig at have firmabilen om måneden, og leasingselskabet betaler typisk service og reparationer i hele perioden.
Du skal heller ikke bekymre dig om bilens restværdi eller at sælge bilen videre – det er noget, leasingselskabet tager sig af.
Finansiel leasing
Med finansiel leasing skal du i udgangspunktet selv betale for service og reparationer, selv om det hos nogle leasingselskaber er muligt at tilkøbe dette. Det er derfor ikke en helt så selvkørende og ubekymret affære som operationel leasing.
»Ved finansiel leasing får du en finansiering af firmabilen. Den store forskel mellem de to leasingformer er, at du selv står for at sælge bilen til en køber til den aftalte restværdi, når aftalen slutter. Derudover inkluderer aftalen typisk heller ikke service og reparationer,« forklarer Ronni Nielsen.
Så hvornår giver det egentlig mening at vælge finansiel leasing?
»Finansiel leasing er et godt valg for dig, som ved, at firmabilen vil blive kørt noget hårdere og mere uforudsigeligt på grund af arbejdets natur. Især i håndværkerbranchen er risikoen for skader stor, fordi bilen bruges til at transportere gods og materiale og ofte står parkeret ved byggepladser. De virksomheder kan ende med en dyr efterregning, hvis de vælger operationel leasing, og afleverer en bil med mange skader og overkørte kilometer,« siger Ronni Nielsen.
Modsat operationel leasing skal du ved finansiel leasing ikke stå direkte til regnskab overfor leasingselskabet i tilfælde af skader på bilen, når aftalen slutter.
Derfor kan det være billigere for dig at vælge finansiel leasing, hvis du i forvejen ved, at bilen vil blive kørt hårdt.
Vurder dit behov
For langt de fleste virksomhedsejere giver det altså bedst mening at erhvervslease firmabilen. Om du skal vælge operationel leasing eller finansiel leasing, kommer mest an på dine behov og din situation.
Har du tidligere været plaget af mange skader på bilen som følge af dit arbejde, er det nok en bedre løsning at vælge finansiel leasing.
Hvis du vil have fuld kontrol over dit månedlige bilbudget og gerne have en så bekymringsfri aftale som muligt, skal du vælge operationel leasing.
Vurder dit behov eller kontakt en af Santanders medarbejdere, hvis du har behov for hjælp med at vælge den rigtige finansieringsform.
Læs også: Kan du opsige en leasingaftale før tid?