Elbil, hybrid, diesel eller benzin: Hvad er den rigtige type bil for dig?

I dag kan du vælge mellem mange forskellige typer af biler, så hvordan ved du, hvad der er det rigtige for dig? Det hele afhænger af, hvor du bor og dine kørevaner.

Der var engang, hvor bilejere blot skulle tage stilling til, om de skulle fylde diesel eller benzin på bilen.

I dag tegner der sig et noget andet billede, når du skal tage stilling til, hvilken type bil du skal vælge. Garager landet over er blevet udstyret med ladestationer til miljøvenlige elbiler, mens hybridbiler, der kører på både benzin og el, ifølge FDM, vinder hastigt frem.

Er du en af de rundt regnet 9.000 elbilister på de danske veje? Så kender du måske til begrebet rækkevideangst. 
Læs her, hvad der afgør elbilens rækkevidde.

Men det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige typer af biler. Så hvornår bør du købe en elbil? Og hvornår egner en hybridbil sig bedst? Måske skal du bare købe en almindelig bil, som kører på benzin eller diesel?

Bliv klogere på, hvilken type bil du skal vælge med denne guide, og lad os først kigge på forskellene på de forskellige biltyper. 

Hvilken slags brændsel, du bør vælge til din nye bil, afhænger helt af dit behov, brugsmønster og selvfølgelig dit miljøengagement.

At låne til en privat bilhandel er ikke anderledes end at skulle låne til et forhandlerkøb.  
Læs her, hvilke ting du skal være opmærksom på.

De forskellige typer biler har alle hver deres fordele og ulemper, som du bør kende, inden du vælger din nye bil.

Diesel

Dieselbiler udleder mindre CO2 end benzinbiler, men har til gengæld et større udslip af NOx.

Forenklet kan man sige, at CO2 er værre for klimaet på globalt plan, mens NOx er langt værre for det lokale miljø i området, hvor bilen bruges.

Skærpede miljøkrav og stigende afgifter skaber hårde vilkår for dieselbiler i Danmark og Europa.
Læs vores artikel: Usikkerheden breder sig - Har dieselbiler en fremtid?

Det er baggrunden for, at dieselbiler flere steder kan risikere at blive underlagt et køreforbud på dage med meget høj luftforurening, mens benzinbilerne slipper.

Desuden er dieselbiler dårligt egnet til småkørsel, da partikelfilteret over tid vil stoppe til, fordi bilen ikke bliver varm nok af kortere ture.

Konbinationen af disse to faktorer betyder, at dieselbiler passer dårligt til hyppig bykørsel.

Fordelene ved en dieselmotor er et lavere forbrug end en tilsvarende benzinmotor, og desuden er prisen på diesel lavere end på benzin.

I tillæg har en dieselmotor langt større trækkraft ved lavere omdrejninger end en tilsvarende benzinmotor.

Benzin

Benzinbiler udleder mindre NOx og færre partikler end dieselbiler, men udleder mere CO2.

Det hænger sammen med, at en benzinmotor er mindre effektiv end en dieselmotor, og derfor bliver forbruget større - hvilket igen fører til et højere CO2-udslip.

Kør mere forudseende og få mere ud af de dyre dråber, samtidig med at du udleder færre skadelige stoffer. 
Læs her, hvordan du får bilen til at køre længere på literen.

Desuden har en benzinmotor ikke den samme trækkraft ved lavere omdrejninger som en dieselmotor, og prisen på benzin er højere end diesel.

Blandt fordelene ved benzinmotorer er, at de bliver hurtigere varme, og fordi de ikke har partikelfiltre, har de ikke de samme problemer med korte ture og hyppig bykørsel, som dieselbiler har.

Hybrid

Hybridbiler er en af de nyere biltyper, og de findes i to varianter: ladbare hybrider, som kan lades i stikkontakten, og ladefrie hybridbiler, som lader sig selv op under kørsel.

Ladbare hybridbiler er også kendt som pluginhybrider og er et forsøg på at kombinere det bedste fra to verdener: fordelene fra en elbil kombineret med fleksibiliteten fra en benzinbil.

Du får meget bil for pengene, hvis du vælger en opladelig hybrid. 
Læs her, hvilke fordele du får med en opladelig hybridbil.

Med en ladbar hybrid kan du køre på strøm på de korte ture, men samtidig have rækkevidden fra en benzinbil til længere ture. Du vil dog fortsat have den ekstra vægt fra de tomme batterier at køre rundt med - og det betyder et højere forbrug end en almindelig benzinbil.

Ladefrie hybridbiler oplader batteriet under kørsel med energi fra blandt andet nedbremsning. Her er både elmotor og batteri langt mindre end hos de ladbare hybrider, men det betyder også, at rækkevidden på strøm er meget kort. Fordelene for denne biltype er mindre dødvægt og dermed et lavere forbrug, når du kører på benzin.

Elbil

Elbiler har visse fordele i nogle områder i Danmark.

En af de store fordele ved en elbil i Danmark er, at du får adgang til en række særlige parkeringspladser kun for elbiler.

Det kan være godt for dig, som bor i en større by, hvor parkeringspladserne kan være svære at finde. Du skal dog betale for parkeringen som alle andre, med mindre andet er oplyst. 

I Frederiksberg Kommune kan du parkere din elbil gratis ved udvalgte ladestationer. I Aalborg Kommune vil du snart kunne parkere gratis med din elbil på visse kommunale parkeringspladser.

Skal en elbil ikke lades hele tiden, og er service ikke dyrere? 
Læs her, alt det, du troede, du vidste om elbiler.

Ulemperne ved en elbil er, at rækkevidden er langt kortere om vinteren end angivet – både fordi batterier er mindre effektive i kulde, og fordi du bruger mere strøm til opvarmning af bilen.

Værditabet er også en joker, fordi udviklingen går så lynhurtigt, og fordi der er usikkerhed omkring batteriernes levetid. Dette gør, at værditabet på elbiler er en langt større usikkerhedsfaktor end på andre typer af biler.

Elbilen er måske god for miljøet, men er den også god for din økonomi? 
Læs vores artikel: Køb af elbil - er det økonomisk forsvarligt?

Lad os komme tilbage til dit valg af bil. 

Hvor langt og hvor ofte kører du?

Hvis du normalt kun kører et par kilometer til arbejdet, har du helt andre behov end en person, som kører mange kilometer om dagen for at komme på arbejde.

Du kan kigge på vores grafik herunder for at blive klogere på dit valg, ligesom du også kan læse mere om valget under grafikken. 

En dieselbil er for eksempel ikke egnet til at køre korte afstande hyppigt – det vil nemlig over tid ødelægge partikelfilteret.  

Hvis du generelt bruger bilen til at køre korte afstande, kan en elbil muligvis være det rette valg for dig. Bruger du derimod også bilen meget i weekenden til ture med familien, vil en hybridbil være bedre, fordi den giver dig det bedste fra begge verdener. Du kan køre elektrisk til og fra arbejde i dagligdagen, mens bilen ved længere afstande kan køre på benzin eller diesel.

Kører du meget varieret, skal du måske vælge en benzinbil.

Hvor kører du?

Du skal også overveje, hvor du primært skal bruge bilen. El- og hybridbiler har visse fordele i nogle områder i Danmark – omend fordelene er langt fra de samme som i for eksempel Norge, hvor bilisterne kan nyde godt af gratis parkering og kørsel i særlige baner.

En af de store fordele ved en elbil i Danmark er, at du får adgang til en række særlige parkeringspladser kun for elbiler. Det kan være godt for dig, som bor i de store byer, hvor det kan være svært at finde en parkeringsplads. Du skal dog være opmærksom på, at du skal betale for parkeringen som alle andre, medmindre andet er oplyst.

Mange af de store parkeringsselskaber og lufthavne tilbyder også gratis opladning af din el- eller hybridbil, mens du er væk. Du skal stadigvæk betale for parkeringen.

I Frederiksberg Kommune kan du parkere gratis ved udvalgte ladestationer. I Aalborg Kommune vil du snart kunne parkere gratis med din elbil på visse kommunale parkeringspladser. Du bør undersøge, om du har særlige fordele som ejer af en elbil i netop din kommune for at få mest ud af din el- eller hybridbil.

Hvor stor en bil har du egentlig brug for?

Det her kan være et barsk råd, hvis du allerede har forelsket dig i en stor og flot SUV. Men det er vigtigt, at du overvejer dine behov nøje. Måske kan du leje en stor bil de få gange, hvor du køber møbler eller skal flytte, og så have en mindre bil i garagen? På den måde vil du spare både på miljøet og din tegnebog.

Fordele og ulemper

Ud over dine egne behov er der selvfølgelig også en række fordele og ulemper ved de forskellige biltyper. Det drejer sig overordnet om økonomi og miljø. Elbiler og hybridbiler er meget mere miljøvenlige end traditionelle biler, men til gengæld er du afhængig af at finde en ladestation og oplade batteriet fra tid til anden. 

I takt med at der bliver solgt flere elbiler, stiger også antallet af brugte elbiler på markedet. 
Læs her, hvordan du gør et godt køb med en brugt elbil.

Hvis du er på jagt efter en billig bil, er traditionelle benzin- eller dieseldrevne biler stadigvæk det oplagte valg, men det kan meget vel ændre sig i fremtiden.


Er du interesseret i "grønne biler" såsom elbiler, hybridbiler eller brintbiler?

Vi har skrevet en del artikler, som kunne have din interesse: