Bil og MC 30.01.2019
Tekst: Niels Friis Foto: iStock

Egen bil i en tidlig alder: De yngste bilkøbere bor uden for byerne


Er du ung og bor uden for landets store byer, er det mere sandsynligt, at du har din egen bil, end hvis du bor i landets store byer.


Friheden. Kilometervis af fantastiske veje til din disposition. Muligheden for at køre, hvorhen du vil.

Følelsen af at køre rundt i sin første helt egen bil kan være fantastisk.

Alt efter hvor du bor i landet, kan der være forskel i, hvornår du første gang stifter bekendtskab med følelsen.

Læs også: Skal du købe din første bil? Sådan fungerer det

Af de, der har en bil i deres husstand, er det 68 procent af sønderjyderne, der anskaffede sig deres første bil, da de var mellem 18 og 24 år. I Midtjylland og Nordjylland er det 62 procent i samme aldersgruppe.

Du kan finde hele rapporten som en artikel her. 


Ikke påvirket af megatrends

I hovedstadsområdet er det 51 procent af de, som har en bil i husstanden, som anskaffede den, da de var mellem 18 og 24 år.

»Når vi snakker små byer eller ude på landet, så er du ikke påvirket på samme måde af de her trends, som urbaniseringen fører med sig. I storbyen er holdningen i højere grad: “Det er ikke smart at have en «

»Uden for de stor byer er adgangen til offentlig transport begrænset, hvorfor behovet for det at eje en bil er større,« siger Carsten Levin, salgsdirektør B2B i Santander Consumer Bank.


Færre tilbud uden for de store byer

Kigger man ikke direkte på regioner, men på typen af urbanisering, som folk bor i, understreges mønstret yderligere.

71 procent af de, der bor udenfor bymæssig bebyggelse, og som har en bil i husstanden, anskaffede sig bilen, da de var mellem 18 og 24 år.

I storbyer med over 100.000 indbyggere er tallet 55 procent og i hovedstadsområdet er det som nævnt 51 procent.

Læs også: Mange jyder låner til fransk - resten af landet vil have tysk

»Delebilsordninger fungerer mindre godt uden for de store byer, da udvalget er mindre eller ikke eksisterende. Men det gør de i de store byer, hvor der er brugere nok,« siger han.

»En helt anden ting: Som ung, skal du kun tage vare på dig selv, hvis du ikke har børn og sådan. Når de får børn, så stiger behovet for en bil, og man bor måske ikke længere i storbyen,« siger han.

Santander Consumer Bank, som er landets største formidler af billån, har sammen med analyseinstituttet YouGov undersøgt de danske forbrugeres biløkonomi anno 2019. Det er der kommet en interessant rapport ud af med mange spændende historier. Du finder hele rapporten herunder.