5 tips til at gøre bilen klar til vinter

Det er vigtigt at gøre bilen vinterklar, men hvordan sikrer du egentlig, at bilen kører vinteren i møde på den bedste måde? Få 5 tips til at gøre bilen klar til vinter.

Når vinteren melder sin ankomst, finder vi dunjakken, vanterne og de tykke sokker frem, så vi er klar til at gå kulden i møde. På samme måde bør vi også sørge for, at bilen er vinterklar.

Det kan nemlig få store konsekvenser for bilen og for vores sikkerhed, hvis vi negligerer vinterens indflydelse på materiellet.

Når du gør bilen vinterklar, sikrer du dig blandt andet, at du nemt kan fjerne is og dug fra ruderne, så du har frit udsyn i bilen, og at bilen har et ordentligt vejgreb i det kolde vejr.

Sådan gør du bilen vinterklar

Når du gør bilen vinterklar, bør du være opmærksom på:

  • 1. Skift til vinterdæk
  • 2. Tjek essentielle væsker: Olie, kølervæske, bremsevæske og sprinklervæske
  • 3. Sluk ikke for airconditionanlægget
  • 4. Tjek ruder for stenslag og få dem repareret
  • 5. Lav et "vinterkit"

1. Skift til vinterdæk

Dækkene er bilens kontakt til vejen og et godt vejgreb er vigtigt både under acceleration, kørsel og bremsning. Sommerdæk virker ikke ordentligt i koldt vejr. Derfor bør alle skifte til vinterdæk, når kulden sætter ind.

Derudover skal du selvfølgelig tjekke om mønsteret i dine vinterdæk overholder reglerne. Hvis dækkene er for slidte, hjælper det ikke meget, at du kører på vinterdæk. Lovgivningen siger, at der skal være mindst 1,6 mm dækmønster, men allerede når dækmønstret er nede på 3 mm, er det så slidt, at du bør skifte dækket.

For at tjekke mønsterets dybde, kan du bruge en 20 krone mønt, som du sætter ned i dækmønstret. Hvis du kan læse "Margrethe II" på kanten af mønten, er det tid til at skifte dækkene.

2. Tjek de essentielle væsker

Det er altid en god idé at tjekke væskerne i bilen, når klimaet skifter, og især når vinteren nærmer sig.

Det gælder både oliestanden, kølervæsken og sprinklervæsken, og i princippet også bremsevæsken, for selvom det er et lukket system, og der ikke burde forsvinde noget, er det godt at tjekke op på.

Kølervæsken er vigtig ikke kun for motoren, men også for dig som fører.

Sprinklervæske er selvfølgelig vigtigt, for at kunne holde ruderne rene og om vinteren, hvor der bliver saltet, bliver ruderne hurtigere beskidte. Du bruger derfor mere sprinklervæske om vinteren end om sommeren.

Derudover er det vigtigt at tjekke, hvilken type sprinklervæske, der er på bilen og sørge for, at du kan fylde den rigtige væske på, når du løber tør.

Man kan også få sprinklervæske, der er sikret ned til eksempelvis -10 grader, og det kan ofte være nok i en mild dansk vinter. Du bør dog have vindkølingsfaktoren med i dine overvejelser. Selvom det måske kun er -8 grader, kan den øgede afkøling fra vindmodstanden, når du kører, betyde, at sprinklervæsken fryser til på din rude.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

3. Aircondition virker bedre

Mange forbinder måske aircondition med at køle kabinen ned på en varm sommerdag, og det betyder, at nogen vælger at slukke for bilens aircondition om vinteren.

Aircondition fjerner fugt fra luften, og det bevirker, at du faktisk fjerner duggen fra dine ruder hurtigere, når du bruger aircondition. Det er der særligt brug for om vinteren, hvor vi i højere grad slæber fugt, regn og sne med ind i kabinen.

I den forbindelse anbefales det, at du børster dig fri for sne og regndråber, inden du sætter dig ind i bilen, for jo mindre du gør bilen våd indvendig, jo mindre dugger den også.

4. Tjek ruderne

Det er en god idé at tjekke vinduesviskerne om efteråret, for du kommer alt andet lige til at bruge dem oftere om vinteren, men det er faktisk endnu vigtigere at tjekke ruderne for stenslag.

Selv en lille skade i for eksempel forruden kan blive et stort problem i løbet af vinteren på grund af de store temperaturforskelle. Derfor er det en rigtig god idé at gå ruderne igennem og få lappet eventuelle stenslag, før kulden indtræffer.

5. Lav et “vinterkit”

Det anbefales desuden, at du laver et såkaldt “vinterkit”. En lille kasse i bagagerummet med de ting, du kan forvente at få brug for, når det er vinter.

Vinterkittet bør indeholde:

  • Isskraber og eventuelt spray med isfjerner
  • Aftørringsklude
  • Ekstra sprinklervæske
  • Låseolie
  • Silikonestift

Hvis du ikke kan løse problemerne med det, du har i kassen, skal du nok have fat i vejhjælp.

Læs også: Sådan gør du bilen sommerklar