Undersøgelse: Dankortet dominerer – men mobilbetaling er på fremmarch
Vi bruger i stigende grad mobilbetalinger på internettet, og i butikkerne kan vi vælge mellem flere forskellige betalingsformer. Betalinger med mobilen er på vej frem.
Har du brugt din mobil til at betale med for nylig? Med en række forskellige betalingsapps og såkaldte Wallets på det danske marked, er der rig mulighed for at betale med mobilen. Både person til person-betalinger, onlinebetalinger og køb i apps kan let klares med mobilbetaling, og det er der rigtig mange, der gør.
Apple Pay kræver et kreditkort – men hvorfor?
Læs med: Derfor skal du bruge et kreditkort med Apple Pay
Faktisk viste en undersøgelse fra Foreningen for Dansk Internethandel i sommer, at hver tiende internetbetaling i juli 2018 blev gennemført med en betalingsapp, hvilket gør betalingsapps til den næstmest benyttede betalingsform for internetkøb i Danmark. Samtidig viser undersøgelsen, at betalinger via app er gået frem, som den eneste betalingsform i undersøgelsen. Brugen af betalingsapps på internettet i juli 2018 er således næsten fordoblet i forhold til samme måned året før.
Spørger man betalingskonsulent ved PlusCon, Henning Jensen, er det ikke så mærkeligt, at netop internetbetalinger bliver gennemført med betalingsapps som Apple Pay og MobilePay. De har nemlig en klar fordel sammenlignet med traditionelle betalingsløsninger.
Er dine oplysninger sikre, når du betaler med mobil? Få gode råd herunder.
Sådan betaler du sikkert med mobilen
»Systemet husker en masse af de numre, man skal taste ind i de mobile løsninger, og det gør det jo nemmere end at skulle sidde og taste ind fra et fysisk kort hver gang,« fortæller konsulenten, som oplyser, at det går “stille og roligt” fremad for mobilbetalinger online.
»Og det er et godt tegn, for det tager lang tid at komme ind på markedet,« siger Henning Jensen.
Det kontaktløse dankort har slået næsten al konkurrence i butiksmiljøet ihjel.
Henning Jensen, betalingskonsulent i PlusCon
Unikt betalingsmiljø i Danmark
Mange steder i udlandet er der kommet mere gang i mobilbetalinger i de fysiske butikker sammenlignet med i Danmark. Kigger man på værdien af mobilbetalinger i butikkerne, ligger blandt andre USA, Storbritannien og Sverige væsentligt højere end os, selvom vi indregner forskellen i indbyggertal. Det viser tal fra statistikportalen Statista.com.
Grunden til den relativt lave udbredelse af mobilbetalinger i butiksmiljøet, skal ifølge Henning Jensen findes i, at vi har et fysisk alternativ, som folk kender og er trygge ved: Dankortet.
Dankortet er et resultat af et samarbejde mellem bankerne og butiksmiljøet, som betyder, at vi ikke betaler for transaktionerne, og butikkerne betaler meget mindre end med andre korttyper. Samtidig kan man betale med dankort i langt de fleste butikker i hele landet. Andre lande i norden har også nationale kort, men dankortet er mere udbredt, og samlet set skaber det et unikt betalingsmiljø.
Folk er nemlig meget konservative, når det kommer til deres betalingsvaner, så når de kan fortsætte med at bruge dankortet med nemme, hurtige, kontaktløse transaktioner, så gør de det.
Hvor kan du betale med mobilbetaling i Danmark?
Det store overblik: I disse butikker kan du bruge mobilbetaling
»Det kontaktløse dankort har slået næsten al konkurrence i butiksmiljøet ihjel, fordi man nu kan køre helt op til 350 kr. uden at bruge pinkode, og det dækker langt de fleste betalinger i butiksmiljøerne. Derfor har folk vænnet sig til at bruge det kontaktløse dankort,« forklarer Henning Jensen.
Dankortet tegner sig samlet set for omkring 1,4 milliarder transaktioner årligt, og ud af dem er over 50% gennemført kontaktløst. Internationale betalingskort tegner sig for omkring 400.000 transaktioner, og mobilbetalingerne har endnu færre. Dankortet dominerer altså fortsat markedet, og gør det svært for internationale spillere at slå igennem.
»Vi har været meget privilegerede, ingen tvivl om det, fordi i udlandet ser vi, at detailhandleren har flere forskellige terminaler, alt efter om det er det lokale debetkort, kredit- eller internationale kort. Jeg har set eksempler i Grækenland på otte forskellige terminaler,« siger Henning Jensen.
Derfor mener han, at mobilbetalingerne først vil have en reel chance på det danske marked, når de tekniske udfordringer ved de forskellige betalingsapps er løst.
Mobilbetalinger er afhængige af et trådløst felt omkring terminalerne for at kunne virke, og der findes to teknologier, som de forskellige apps kan benytte. NFC, eller Near Field Communiation, er den gængse internationale standard, men eftersom Apple ikke tillader andre apps end deres egen at benytte NFC, har flere konkurrende firmaer valgt at satse på BLE, Bluetooth Low Energi.
Det er dog langt fra alle terminaler, der kan benytte begge teknologier, og det sker også, at en terminal, som burde være kompatibel med din app, alligevel ikke kan læse betalingsoplysningerne.
Dertil kommer, at hver app har sin egen fremgangsmåde, for hvordan man godkender betalinger, hvilket let kan forvirre brugeren. Der er med andre ord et stykke vej, før de tekniske skønhedsfejl er udbredret.