Sådan undgår du identitetstyveri på nettet
Online fungerer alt nemt og bekvemt, både for dig og for eventuelle tyve, så hvordan undgår du identitetstyveri på nettet? Få 10 digitale råd til at undgå identitetstyveri i denne guide.
Tilmeldinger, varekøb, serviceydelser og meget andet kan ordnes online i dag, og vi har en nemmere hverdag på grund af de digitale muligheder. Desværre er det sådan, at jo nemmere det er for os eksempelvis at foretage køb på nettet, jo nemmere gør vi det også for eventuelle tyve at opsnappe og misbruge vores oplysninger.
Så hvordan undgår du bedst identitetstyveri på nettet? Skal du skrue ned for dit online forbrug eller måske prøve helt at undgå det digitale liv?
Nej, det vil være meget besværligt, og desuden er det ikke nødvendigt. Hvis du følger rådene beskrevet herunder, kan du sove forholdsvist trygt vel vidende, at du har gjort, hvad du kunne for at undgå identitetstyveri.
Hvor meget ved du om svindel?
Bliv klogere på de forskellige typer af svindel.
Ti digitale råd til at undgå identitetstyveri
Rigspolitiet har sammensat ti digitale råd sammen med Det Kriminalpræventive Råd og Digitaliseringstyrelsen, og de ser således ud:
- Sørg for, at alle programmer på din pc er opdateret.
- Brug både antivirusprogram og firewall.
- Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret.
- Vær tilbageholdende med at videregive personlige oplysninger.
- Vær meget tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger.
- Brug adgangskode.
- Send aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mail.
- Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale netværk, debatsider og chatrum.
- Sørg for, at dine bærbare enheder er sikre.
- Brug tofaktorgodkendelse på de enheder, hvor det er muligt.
- Lær dine børn gode IT-sikkerhedsvaner på nettet.
Som du kan se, handler nogle af rådene om tekniske forhold, mens andre handler om din brug af kodeord og generel digital adfærd. I de næste afsnit sætter vi nogle ord på forholdsreglerne for at sikre, at du ved, hvad de betyder, og at du er i stand til at efterleve dem.
Bruger du mobilen til betaling? Få vores gåde råd til sikker betaling.
Læs guide: Sådan betaler du sikkert med mobilen
Få styr på teknikken
Din sikkerhed online begynder med at gøre det så besværligt som muligt for eventuelle hackere at få adgang til din computer.
Det gør du ved at sørge for, at din computers styresystem, typisk Windows eller Mac OS, er fuldt opdateret, og at alle dine programmer er opdateret. Når du opdaterer programmer på din computer, følger der nemlig de seneste sikkerhedsændringer med.
Disse ændringer lukker eventuelle “huller” i programmernes koder og forhindrer derved kendte og almindelige angreb på din computer.
Hvis du har et opdateret antivirusprogram installeret og en aktiv firewall, er du yderligere hjulpet. Antivirusprogrammet hjælper med at registrere og modvirke skadelige programmer, der måske ligger gemt i mails og software, som du downloader fra internettet.
Firewallen er dit digitale bolværk, der skærmer din computer mod direkte angreb gennem internettet, altså folk eller programmer, som forsøger at få kontakt med og kontrol over din computer.
Hvis du har et trådløst netværk, en Wi-Fi, er det vigtigt, at du krypterer signalet. Kryptering betyder, at kun enheder, der har den digitale “kodenøgle”, kan læse de data, som bliver udvekslet på netværket. På den måde sikrer du dig mod, at naboen eller folk, der passerer din bopæl, kan få adgang til oplysningerne på dit netværk.
Det må ikke være for nemt online
Hvis du bruger det samme kodeord til både mail, sociale medier og konti hos internetbutikker, øger du risikoen for, at tyve får adgang til dit kodeord fra ét af stederne. Og fordi du har gjort det nemt for dig selv ved at bruge ét kodeord, vil tyven også nemt kunne misbruge dette kodeord til en række forskellige, kriminelle aktiviteter.
Netop derfor bør du ikke gøre det for nemt for dig selv online.
Brug i stedet mange forskellige kodeord, og undlad at få computeren til at huske kodeordet til dine vigtigste konti, eksempelvis til din mailkonto og MitID.
Du kan gøre det endnu mere besværligt for tyve og hackere ved at benytte tofaktorgodkendelse. Det fungerer ved, at du modtager en ekstra, midlertidig kode, som skal indtastes sammen med de øvrige oplysninger, for at handlingen kan gennemføres.
Det kan eksempelvis være i forbindelse med et køb online på din computer, hvor du ud over kortoplysninger og kontrolcifre modtager en SMS med en midlertidig talkode, som også skal tastes ind, før købet kan gennemføres.
Tofaktorgodkendelse gør købet lidt mere omstændigt for dig, men det er en effektiv måde at mindske risikoen for, at tyve misbruger dine kortoplysninger online.
Har du styr på dine fradrag? Hvis ikke, så læs med her.
Disse fradrag må du ikke misse på forskudsopgørelsen.
Du er selv det svageste led
Beklageligvis er det typisk brugeren, der selv kommer til at lukke kriminelle ind.
Det, du bør overveje, er, at jo flere mennesker der har adgang til noget information, jo større er risikoen for, at informationerne havner i de forkerte hænder.
Hvis du eksempelvis skriver personlige eller følsomme oplysninger på sociale medier, kan det i princippet sammenlignes med at stille sig på Rådhuspladsen i København, der fyldt med mennesker, og råbe oplysningerne ud til folk.
Ligesådan gælder det i debatfora og andre grupper på nettet. Du ved ikke, hvem der læser med, eller om nogle af de andre måske er inficeret af hackere.
Derfor skal du være tilbageholdende med at videregive eller dele personlige og fortrolige oplysninger. Skriv dem ikke på sociale netværk, i chatrum eller på debatsider, og send dem aldrig i en mail.
Modtager du en mail eller SMS, hvor afsenderen beder dig om at oplyse personlige oplysninger eller kortoplysninger, skal du ikke føje dem. Heller ikke selvom henvendelsen umiddelbart ser ud til at komme fra én, som du kender og måske stoler på.
Du bør også afholde dig fra at klikke på links, der kommer fra afsendere, som du ikke kender, eller hvis indholdet i eksempelvis mailen ikke passer med den person, der står som afsender.
Det er bedre at gå glip af en video med sjove katte end at risikere at åbne en bagdør for hackere og tyve.
Hvad gør du, hvis dit betalingskort er blevet misbrugt?
Læs med i: Misbrug af betalingskort - Hvad skal du gøre hvis uheldet er ude?
Husk at sikre dig offline
Du kommer rigtig langt alene med de ti digitale råd, men vil du gå et skridt videre, skal du også være opmærksom på at sikre dine oplysninger i den fysiske virkelighed.
Der er tilfælde, hvor tyve har fundet personlige oplysninger, CPR-numre eller kortoplysninger i folks affald. Det er en ubehagelig tanke, men er samtidig noget, som er forholdsvist nemt at undgå.
Før du smider breve og papirer ud, er det en god idé at strege følsomme oplysninger over med en sort tusch eller ligefrem makulere dem, hvis du har muligheden.
På den måde er det ikke så nemt for eventuelle tyve at aflæse oplysningerne.
Af samme grund er det bedst at vente med at smide et nøglekort til MitID ud, til du har taget et nyt kort i brug. Når du tager det nye i brug, bliver det gamle nemlig deaktiveret og kan dermed ikke længere bruges.