Mobilbetaling? Her er fordelene og ulemperne ved alle løsningerne
Markedet for mobilbetalinger er i vækst, og der er flere bejlere på vej til de danske forbrugere, men hvilken app møder dine krav? Få overblikket lige her
»I Danmark gælder det om at betale hurtigt og komme ud af supermarkedet, det er det, der tæller hos familien Danmark,« siger Henning Jensen, som er konsulent i betalingsløsninger hos konsulentfirmaet PlusCon.
De kontaktløse terminaler har ændret måden, vi betaler på i butikkerne. Et hurtigt sving med det kontaktløse dankort eller mobilen, og betalingen er gennemført. Det er nemt og hurtigt, og navnligt tempoet er vigtigt for os danskere, lyder vurderingen fra Henning Jensen.
Mobilbetaling har stadig sine udfordringer. Vi har undersøgt det "nye" fænomen.
Mobilbetaling er kaotisk: Teknikken spænder ben for brugervenligheden
Måske er det derfor, vi har været så hurtige til at tage det kontaktløse dankort til os, men i udlandet sværger forbrugerne til mobilbetalinger med enten Apple Pay, Google Pay eller én af de mange Wallets, der findes på markedet.
Nogle af disse mobilbetalingsløsninger er allerede at finde på det danske marked, og andre er på vej. Vi har derfor allieret os med de to eksperter, Henning N. Jensen fra PlusCon og Michael Møller fra Santander, for at give dig et overblik over mulighederne.
Hvor kan du betale med mobil?
Det store overblik: I disse butikker kan du bruge mobilbetaling
Ifølge Michael Møller, der er produktansvarlig for betalingsløsninger og transaktioner hos Santander Consumer Bank, vil mobilbetalingerne også vinde indpas i Danmark på sigt. De er nemlig lige så nemme at betale med som det kontaktløse dankort, men de kan samtidig bruges til internethandel og betalinger i apps, hvor de bidrager med øget sikkerhed.
»Betalingsapps er en god måde at sikre sine kortoplysninger på, når man handler på nettet. Kortoplysningerne kommer ikke til at ligge hos forhandleren, eller lokalt på telefonen, og mister du telefonen, kan du slette betalingsoplysningerne uden at spærre kortet,« forklarer Michael Møller.
Betalingsapps i Danmark
Alle betalingsapps skal bruge et betalingsmiddel i form af et kontokort, dankort eller internationalt kreditkort. Appen er nemlig blot et bindeled mellem butikken og betalingsmidlet, dit betalingskort. Det gælder, uanset hvilken løsning der er tale om.
Vil du gerne have Apple Wallet på telefonen? Kom godt igang med vores video guide.
Videoguide: Sådan kommer du i gang med Apple Wallet
Derfor er mobilbetalinger afhængige af bankernes samarbejde for at virke. Ud over eventuelle tekniske udfordringer, er det disse aftaler, der kan stå i vejen for indførelsen af nye betalingsapps i Danmark.
Den overordnede fordel ved mobilbetalingsløsninger er, at det er nemt blot at holde mobilen op til terminalen for at betale, og køber du noget i en app eller på internettet, kan du hente betalingsoplysningerne fra din betalingsapp i stedet for at taste tallene ind manuelt.
Samtidig er der nogle sikkerhedsmæssige fordele ved betalingsapps, fordi de ikke opbevarer dine kortoplysninger lokalt på telefonen, og fordi du slipper for at benytte pinkoden til dit betalingskort, når du betaler. Derudover kan du slette dine betalingsoplysninger, hvis du mister telefonen, uden at du skal spærre dit kort.
Det er forskelligt, hvilke løsninger du kan bruge ude i butikkerne og supermarkederne, så det kan være en god idé at tjekke i de butikker, du bruger mest, hvilke løsninger de kan tage imod.
Dankort app
Som en videreudvikling af det kontaktløse dankort, kan du nu bruge Dankort-appen til at betale med i butikker landet over og på internettet. Du kender dankortet i forvejen, så springet er måske ikke så stort. Til gengæld kan du ikke benytte denne løsning i udlandet, da dankortet er et nationalt kort. Det er dog langt fra alle butikker og supermarkeder, der tager imod det mobile dankort, så husk at tjekke i dit nærområde.
Undgå sikkerhedsbrister, når du betaler med mobilen.
Sikker handel: Sådan betaler du sikkert med mobilen
Dankort-appen giver endvidere mulighed for, at du kan udstede digitale versioner af dit dankort, som kan bruges på andre enheder. Det åbner op for løsninger som MyMonii, der er en alternativ måde at give lommepenge på. Hvis børnene får lommepenge ved at udføre pligter derhjemme, kan forældrene gøre beløbet tilgængeligt i appen, hvor der ligger en digital version af deres dankort. På den måde, kan børnene bruge forældrenes dankort, men kun det beløb, barnet har optjent.
Du kan få Dankort på mobilen med Dankort app'en. Kom godt igang med video-guiden herunder.
Videoguide: Sådan kommer du i gang med Dankort app
Apple Pay
Internationalt er det svært at snakke om mobilbetalinger uden at nævne Apple Pay, og det er den store fordel, for det betyder, at du kan bruge appen i rigtig mange lande verden over.
Herhjemme kan du kun bruge Apple Pay, hvis du er kunde hos Nordea, Jyske Bank eller Santander. Betalingsløsningen findes kun til iOS og benytter kun internationale kort som VISA og MasterCard. Du kan også bruge dit VISA/Dankort, men det vil så være VISA-delen, du betaler med.
I vanlig Apple-stil er løsningen nem at bruge i Apples eget univers, i apps og online via Apples egen browser, Safari. Til gengæld kan du ikke bruge løsningen i andre internetbrowsere. I butikkerne kan du benytte Apple Pay alle steder, hvor der er kontaktløs betaling.
Vær opmærksom på, at ønsker du at benytte en anden betalingsapp på din iPhone end Apple Pay, kan der være komplikationer. Du kan ende med at betale med kortet, der er registreret i Apple Pay, selvom du har brugt eksempelvis MobilePay til at godkende betalingen med.
I USA og Storbritannien kan Apple Pay også bruges til at overføre penge fra person til person, så måske kommer den mulighed også til Danmark på et tidspunkt.
Vil du have Apple Pay?
Vi guider til oprettelse her.
MobilePay
Den absolut bedst kendte betalingsapp i Danmark er MobilePay. Og som den eneste app, der kan overføre penge fra person til person herhjemme, har den erobret markedet på rekordtid. MobilePay kan også bruges til at betale over internettet og i visse butikker.
Få hjælp til at oprette en konto på MobilePay – og lær app'en at kende på 2 min.
Videoguide: Sådan kommer du i gang med MobilePay
Virksomheder kan forholdsvis nemt tilbyde betaling med MobilePay, fordi implementeringsmulighederne er mange. En QR-kode eller blot et 5-cifret nummer på disken er alt, der kræves, hvis butikken ikke kan eller ønsker at investere i en terminal. Dette betyder, at især små butikker og start-ups har nemmere ved at komme i gang med MobilePay end med en dankort-løsning.
MobilePay tager både Dankort, Visa og Mastercard, men der er stadig mange butikker, som ikke tilbyder betaling med MobilePay, så du kan ikke regne med at kunne nøjes med MobilePay.
Bankernes Wallets
Store banker, som Nordea og Arbejdernes Landsbank har deres egne løsninger, og de mindre banker har den fælles “My Wallet”. Fælles for disse løsninger er, at de fungerer som en digital pung, hvor dine kort er gemt og betalingsoplysningerne krypteret.
Disse wallets virker typisk med både dankort og internationale kreditkort, og så længe, der er en kontaktløs terminal, kan du bruge appen til at betale med i fysiske butikker, ligesom du kan trække på oplysningerne, når du handler online.
Nordeas- og Jyske Banks Wallets kan integreres med Apple Pay, men kun Nordeas har også en selvstændig betalingsmulighed, du kan bruge i butikker såvel som på nettet.
Bankernes wallets giver ofte nogle flere muligheder for at holde styr på dine konti og dit forbrug, sammenlignet med de forskellige Pay-løsninger.
Coop-app
Egentlig er appen som udgangspunkt en digital version af medlemskortet, men den kan meget mere. Coop-appen samler kvitteringer fra Coops butikker, personlige tilbud, medlemstilbud, bonusopsparing og bonussaldo samt tips til madlavning i én app.
Derudover kan du benytte appen til at betale med i Coops butikker, og du kan registrere både Dankort og internationale kort. Appen er en del af Coops loyalitetsprogram, og derfor kan du ikke benytte appen til betaling i andre butikker eller i udlandet.
Disse betalingsløsninger er på vej
Der er flere store internationale spillere, som endnu ikke har fundet vej til det danske marked, men med navne som Google og Samsung bag, kan vi nok godt regne med at se dem på det danske marked i fremtiden.
Google Pay kan i udlandet bruges til betalinger i butikker, apps og på nettet, samt person til person-betalinger. Der er intet officielt om, hvornår løsningen kommer på det danske marked, men IT-mastodonten er klar med danske versioner af Google Assistent og snart Google Home, så måske er Google Pay heller ikke så langt væk.
Samsung Pay har fundet partnere i Sverige, så i princippet kan du benytte løsningen i Danmark, hvis dit betalingskort er udstedt i Sverige, og du benytter et svensk SIM-kort i telefonen. Der er endnu ikke en dansk samarbejdspartner til Samsung Pay.
Fremtiden tegner desuden til at blive præget af endnu flere betalingsløsninger og ikke mindst forskellige enheder, som kan bruges til kontaktløs betaling. Der arbejdes meget på at integrere betalingschips i alt fra fingerringe og halskæder til nøgleringe og urer. Med en app på telefonen kan du holde styr på, hvilke kort der er tilknyttet, og selv sætte begrænsninger for, hvor store beløb der kan betales med hver enhed.
Flere muligheder, løsninger og platforme kan virke forvirrende, men husk, at det er dig selv, som bestemmer, hvordan du betaler.