Hvordan vælger jeg en god månedlig ydelse på mit privatlån?
At vælge en god månedlig ydelse på et privatlån er en balancegang mellem at kunne rumme ydelsen i sit budget, samtidig med at lånet ikke skal blive for dyrt alt i alt.
Når du skal vælge en god månedlig ydelse på dit privatlån, står du over for et dilemma.
»Vælger du en lang løbetid, får du en lavere månedlig ydelse og mere luft i dit budget, men til gengæld bliver lånet alt i alt dyrere, fordi du skal betale det af over flere år. Vælger du en kortere løbetid, får du samlet set et billigere lån, men en højere månedlig ydelse, som kan lægge pres på dit månedlige budget.«
Sådan opsummerer Jesper Schou-Nielsen, som er privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank, det dilemma, man skal tage stilling til, når man sidder med låneberegneren og gerne vil vælge den rigtige løbetid.
Hvad gør du så?
»Du skal finde den rigtige månedlige ydelse. Løbetiden skal være så kort som mulig, uden at du presser dit budget unødigt hårdt,« siger Jesper Schou-Nielsen.
VIDEO: De mange fordele ved at lægge et budget.
Se med: Derfor bør alle lægge et budget
Et budget er grundlag
For at finde ud af, hvad den rigtige månedlige ydelse er for dig, skal du have lagt et grundlag i form af et budget over dine månedlige indtægter og udgifter.
Kun med et budget på plads ved du, hvor meget du hver måned har i overskud til at kunne afdrage på et lån.
Når du har betalt alle dine faste udgifter, kan du principielt bruge resten af dine indtægter på at afdrage på et lån, men det er ikke nødvendigvis en god idé.
»Efterlad plads til uforudsete udgifter i budgettet, så du ikke bruger hver en krone af overskuddet på at afdrage på dit lån. Det vil nemlig efterlade din økonomi skrøbelig, hvis der sker noget uventet,« siger Jesper Schou-Nielsen.
Hvordan lægger du et budget, som giver flere penge mellem hænderne?
Eksperten guider i: Sådan lægger du et budget
Nemmere at få lov til at betale mere
En vigtig pointe i relation til dilemmaet mellem kort løbetid med mere presset budget over for længere løbetid og et dyrere lån, er, at det er nemmere at ringe til sin bank og spørge, om ikke man kan få lov til at afdrage mere hver måned, end det er at få lov til at afdrage mindre.
»Hvis du sætter dig for stramt og opdager, at du ikke har luft i økonomien til at overholde lånets forpligtelser og betale afdragene, vil du få en svær snak med din låneudbyder, fordi det vil fremstå som en indikation på, at du måske er i en økonomisk vanskelig situation,« siger Jesper Schou-Nielsen.
»Du vil som udgangspunkt altid kunne kontakte din bank og sige, at du har luft i økonomien og gerne vil forhøje din månedlige ydelse,« siger han.