Hvordan finder jeg den bedste opsparingskonto?

Måske skal du spare op til et boligindskud eller en ny bil. Måske har du nogle penge, som mangler en dedikeret konto. Vi guider dig til at finde den bedste opsparingsløsning her.

Det første sted, vi overvejer at placere en opsparing, vil for de fleste nok være i den bank, vi har vores lønkonto. Det er nemt og bekvemt, men spørgsmålet er, om det altid er den bedste løsning?

Det ser vi nærmere på i denne artikel, hvor vi gennemgår de overvejelser, du bør gøre dig, samt de områder, du bør undersøge, så du kan vælge den bedste opsparingskonto, der passer til lige netop dine behov.

Hvis du allerde har en opsparing – hvor meget skal du så sætte til side om måneden?
Læs med i: Hvor meget skal jeg sætte ind om måneden på min opsparing?

 

Hvad bør jeg overveje, når jeg vælger en opsparingskonto?

Når du skal finde den bedste opsparingskonto, skal du starte med at afdække dit behov til en opsparingsløsning. I den forbindelse skal du vide, at der skelnes mellem to typer konti til opsparinger: En indlånskonto og en opsparingskonto.

En indlånskonto er en almindelig konto som din lønkonto, og den har som regel ingen rente, og hvis der er en rente, er den meget lav. Til gengæld er der ingen binding på pengene. Det gør den ideel til mindre opsparinger og opsparinger, som du gerne vil have lige ved hånden.

Vil du vide hvornår du skal starte med at spare op?

Skal du spare op til ferie eller huskøb? Vi ser på gode køb at bruge opsparingen på.
Hvad er det klogt at spare op til?

 

På en opsparingskonto får du en rente og er typisk bundet i en periode på mellem én måned og flere år ad gangen. Samtidig vil en opsparingskonto ofte have et minimumsbeløb, som skal sættes ind, når du opretter kontoen. Det kan eksempelvis være 100.000 kr. En opsparing med høj rente kan også have en begrænsning på, hvornår du kan sætte penge ind på kontoen, og fungerer dermed ikke som en opsparingskonto, hvor du løbende sætter penge ind, men mere som et depot for den opsparing, du allerede har.

Renten på de forskellige opsparingskonti ligger typisk under inflationen, hvilket betyder, at renten kun reducerer værditabet af inflationen. Den hverken udligner tabet eller forøger din formue.

Hvis du ønsker at forøge din formue, kan du i stedet overveje at investere. Det kræver dog typisk et engagement over en længere årrække for at give afkast.

Hvad sparer du op til?

Det næste, du bør overveje, er, hvad du sparer op til, for det har nemlig stor indflydelse på dit valg af opsparingskonto. Hvis du lægger nogle få hundrede eller tusinde til side hver måned for at spare op til en ny computer eller en rejse, så kan en almindelig indlånskonto være helt fin.

Sparer du op til et boligindskud, der ligger flere år ude i fremtiden, kan en opsparingskonto vise sig fordelagtig. Vær dog opmærksom på, at opsparingskonti med høj rente måske ikke tillader løbende indskud, og at du ikke kan trække dine penge ud fra den ene dag til den anden.

Hvor meget har du at sætte ind på opsparingen?

Starter du helt fra bunden, vil du formentlig skulle starte med en almindelig indlånskonto, da en konto med høj rente typisk kræver et minimumsindskud, som let kan ligge i omegnen af 100.000 kr.

Hvor lang tid skal pengene stå på kontoen?

Der er stor forskel på, om du regner med at bruge din opsparing inden for kort tid, eller om du planlægger at lade den stå i flere år. Den bedste opsparingskonto kommer først for alvor til sin ret, når du kan “låse” kontoen i nogle måneder eller et par år, hvilket udløser den højere rente.

Hvad bør jeg undersøge, hvis jeg vil finde den bedste opsparingskonto?

Er den langsigtede opsparingskonto med højere renter det bedste for dig, er det en god idé at undersøge markedet, før du beslutter dig. Du behøver nemlig ikke vælge den bank, du har lønkonto i, og der kan faktisk være stor forskel på, hvor høje renter bankerne giver, og hvilke betingelser de stiller til en opsparingskonto.

Den korte tjekliste for en opsparingskonto ser således ud:

  • Tjek renter og gebyrer på bankernes hjemmesider
  • Husk de små og specialiserede banker
  • Spørg i dit netværk
  • Overvej, hvordan du har det med selvbetjening i netbank

Når du sætter dine penge ind på en opsparingskonto, skal du selvfølgelig sammenligne bankernes renter. Det kan du gøre online, hvor der findes forskellige portaler, der samler data fra forskellige banker.

Sørg dog altid for at bekræfte rentesatserne selv ved at gå ind på de enkelte bankers hjemmesider. Du kan eventuelt bruge portalerne til at vælge en lille håndfuld banker ud, som du selv undersøger nærmere på deres egne hjemmesider.

Ud over et eventuelt mindre oprettelsesgebyr er der typisk ikke nogen gebyrer på at spare penge op. Hvis du har en bindingsperiode på din opsparingskonto, og du ønsker at trække penge ud af kontoen før tid, vil der imidlertid typisk være et gebyr.

Santander Consumer Bank er bedst i test

Vidste du, at Forbrugerrådet Tænk har kåret Santander Cosumer Banks opsparingskonti som bedst i test? Læs mere her  

Det kan være vigtigt at have med i dine overvejelser, især hvis du er usikker på, hvornår du skal bruge din opsparing.

Når du sammenligner bankerne, er det en god idé at holde øje med de mere specialiserede banker, som man kan kalde “nichebanker”, da de ofte tilbyder højere rentesatser på en opsparingskonto.

Når du har dannet dit eget indtryk, og måske fundet et par favoritter, er det en god idé at spørge i dit netværk. En personlig anbefaling eller advarsel fra én, du kender og har tillid til, er værd at lytte til, når det handler om din formue.

Endelig er det vigtigt at gøre dig klart, hvordan du har det med selvbetjening i en netbank. Hvis du er fortrolig med internettet, betyder det måske ikke så meget, at du ikke kan gå ind i en fysisk filial og få hjælp.

Omvendt er det vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv, for bliver du nemt forvirret eller utryg ved at styre dine konti selv over internettet, så er det måske bedre at have dine penge stående i en traditionel bank med en filial. Selvom du måske får lidt lavere renter på din opsparingskonto.