Hvilke fradrag kan jeg få?

Fradrag giver dig flere penge mellem hænderne. Derfor er det vigtigt at indberette dem til Skattestyrelsen i din årsopgørelse. Vi gennemgår de forskellige fradrag, du potentielt kan få, lige her.

Arbejder du mere end 12 km fra din bopæl? Betaler du for rengøringshjælp derhjemme? Betaler du børnebidrag? Hvis du kan svare “ja” til ét eller flere af disse spørgsmål, så kan du få fradrag. Og måske er der flere, du kan skrive på årsopgørelsen?

Sammen med revisor og Master i Skat og Moms, Christian Bækmark, som er indehaver af PrivatRevision.dk, gennemgår vi i denne artikel de mest almindelige fradrag, så du kan blive klogere på, hvad du har af muligheder, og hvordan fradrag fungerer.

Du får blandt andet fradrag for renteudgifter til lån, og du kan blive klogere på, om et privatlån er en fornuftig beslutning her:
Er det fornuftigt at tage et privatlån?

 

Hvis du gerne vil have en individualiseret liste over fradrag, du kan skrive på årsopgørelsen, kan du benytte “Fradragsvejlederen” på Skats hjemmeside.

Hvordan virker fradrag?

Et fradrag betyder, at der er et vist beløb, det kan være dit beregnede befordringsfradrag, som fradrages i din skattepligtige indkomst, før skatten beregnes. Det forklarer revisor Christian Bækmark.

»Der findes forskellige typer fradrag, men som lønmodtager er det typisk det såkaldte ligningsfradrag, man modtager. En tommelfingerregel siger, at får man et fradrag på 100 kr. så er det ca. 25 kr. værd,« siger han.

Det er altså ikke således, at det, du får udbetalt ekstra, svarer direkte til fradragets fulde beløb, men at du får omkring 25 kr. mere mellem hænderne for hver 100 kr., du kan indberette som fradrag.

Du indberetter selv fradragene via TastSelv.Skat.dk

Med det in mente, ser vi nærmere på de enkelte fradrag, du kan få, i afsnittet herunder, med hjælp fra Christian Bækmark fra PrivatRevision.

Tjek om du kan få disse fradrag

Servicefradrag

Får du udført services derhjemme eller i sommerhuset, som falder ind under almindelig rengøring, vinduespudsning, aflevering og afhentning af børn, samt børnepasning eller almindeligt havearbejde, kan du få fradrag på op til 6.400 kr. pr. person i 2022.

Fradraget dækker således arbejde som:

  • Vask og aftørring af flader i boligen, støvsugning, gulvvask og boning
  • Rengøring af toilet og bad, opvask, tøjvask og strygning
  • Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m.
  • Græsslåning, klipning af hæk
  • Lugning, beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer)
  • Snerydning
  • Fliserensning af terrasser, indkørsler m.m.

Håndværkerfradraget var teknisk set en del af servicefradraget, men som det ser ud nu, afskaffes håndværkerfradraget den 1. april 2022. Det betyder, at du i 2022 kun kan få del i håndværkerfradraget såfremt arbejdet er udført senest 31. marts og betalt senest 31. maj 2022.

Håndværkerfradraget dækker arbejde, der relaterer sig til energibesparelser, klimasikring og andre grønne ydelser samt tilslutning af bredbånd og installation af tyverialarm.

Du kan se mere om service- og håndværkerfradraget her.

Arbejdsrelaterede fradrag

Kørselsfradrag, som egentlig hedder befordringsfradrag, giver dig et fradrag for den del af transporten mellem din bopæl og din arbejdsplads, som ligger længere væk end 12 km.

Uanset om du cykler, går, kører bil eller benytter offentlige transportmidler, får du et fradrag for transporten til din arbejdsplads, men kun for de dage, du faktisk møder op. Du skal altså indberette til Skat, hvor langt du har til arbejde, og hvor mange dage du har taget turen mellem bopælen og arbejdspladsen for at få fradraget.

Befordringsfradraget er blevet ét af de fradrag, som folk ofte går glip af. Dette skyldes, at Skattestyrelsen er holdt op med at overføre tidligere indberetninger om kørsel til den næste skatteopgørelse. Du skal derfor indberette din kørsel hvert år for at få fradraget.

Du kan læse mere om, hvilke fradrag det er vigtigt at huske i denne artikel:
Styr på skat? Her er de fradrag, du ikke må misse i forskudsopgørelsen

 

Arbejdstøj, kurser, faglitteratur er alt sammen noget, som virksomheden ofte betaler for de ansatte, men har du selv udgifter af denne art, kan du i stedet trække udgifterne fra. Dog er der en bagatelgrænse på 6.600 kr., som betyder, at du kun får fradrag for den del af dine udgifter, som overstiger 6.600 kr. Har du haft udgifter for 10.000 kr., kan du således trække 3.400 kr. fra i skat.

Dette fradrag gælder i nogle tilfælde også etableringen af en hjemmearbejdsplads, hvis arbejdet betyder, at værelset ikke længere kan bruges til almindeligt ophold

Rejsefradrag. Det er normalt, at firmaet betaler dine udgifter, når du er sendt ud i verden i forbindelse med dit arbejde, men ellers får du fradrag for de udgifter, du måtte have til kost og logi. Derudover kan du få fradrag for “småfornødenheder” under rejsen. Det kan godt være det er små beløb, men rejser du meget, kan det blive til mange penge på et år.

Skilt? Hold øje med disse fradrag

Børnebidrag. Hvis du betaler børnebidrag til børn under 18 år, som ikke bor hos dig, kan du trække bidraget fra i skat. Det forudsætter dog, at der ligger en skriftlig aftale om betaling af børnebidraget.

Ægtefællebidrag ser man ikke mere så tit herhjemme, men hvis der har været stor forskel i indkomsten, kan det ske, at den person med høj indkomst, skal betale ægtefællebidrag efter skilsmissen. Dette bidrag er også fradragsberettiget.

Det er ikke alt, du kan få fradrag for eller trække fra i skat, selvom det ville være rart. Læs artiklen:
Nej, det kan du IKKE trække fra i skat. Bliv klogere på hvad du kan trække fra i skat.

 

Velgørenhed

Giver du gaver eller donationer til velgørende organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund (som er godkendt af Skattestyrelsen), så kan du få fradrag for dine bidrag.

  • Du kan højst få fradrag for 17.200 kr. i 2022.
  • Du får automatisk dit fradrag, hvis du har givet foreningen dit CPR-nummer.
  • Du får ikke fradrag for kontingenter og varekøb.
  • Du får fradrag for alle beløb, hvis du giver gaver til forskning.