Hvilke begreber skal jeg kende, når jeg tager et privatlån?

Ved et privatlån er der et utal af begreber, som kan være svære at holde styr på betydningen af. Her giver vi dig et overblik over de vigtigste begreber, og hvad de betyder.

Hvis man ikke vidste bedre, kan det nogle gange føles som at slå op i en fremmedordbog, når man kigger på de begreber, der hører til et lån. Men begreberne er vigtige at kende til og forstå, fordi de er afgørende for, hvilket lån du får.

Her i artiklen gennemgår vi de vigtigste begreber, du skal kende, når du tager et privatlån. Spørger man Jesper Schou-Nielsen, som er privatlånsansvarlig i Santander Consumer Bank, er der to begreber, som er de klart vigtigste.

»ÅOP og den månedlige ydelse. Det er de to vigtigste begreber, for de fortæller dig, hvad du skal betale om måneden, og hvor dyrt det bliver for dig at have lånet,« siger han.

Privatlån kommer i mange former. Læs, hvorfor et Santander privatlån er populært.
Hvad er et privatlån hos Santander?

 

Lad os begynde med at præcisere, hvad de to begreber betyder, og så dykke ned i andre væsentlige ord, som du skal kende betydningen af, hvis du vil have et privatlån.

ÅOP:

ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent, er et begreb, der dækker over, hvad det årligt koster dig at have det respektive lån udtrykt som en procentdel af det samlede lånebeløb.

Som Jesper Schou-Nielsen også fremhæver, er det et meget vigtigt begreb, når det handler om lån.

Begrebet er din eneste mulighed for at sammenligne forskellige lån. Men det kræver, at de to forskellige lån har samme lånebeløb og samme løbetid - ellers kan du IKKE sammenligne dem.

Månedlig ydelse:

Den månedlig ydelse er også et vigtigt begreb, fordi det fortæller dig, hvad du skal betale hver måned for at have dit lån – altså, hvad dine månedlige udgifter for at have det konkrete lån er.

I sagens natur skal du kigge grundigt på den månedlige ydelse, så du er sikker på, at du har råd til at betale beløbet hver eneste måned.

Vil du vide, hvordan du vælger en god månedlig ydelse? Læs mere her.

Variabel rente:

Når du vil optage et privatlån hos Santander Consumer Bank, er lånet med variabel rente. Det betyder, at renten på lånet justeres efter CIBOR 3-renten, som er Copenhagen Interbank Offered Rate. Den benyttes som en referencerente for virksomheder og privates låneaftaler.

Få hjælp til at finde det bedste privatlån.
Vores ekspert guider dig til at finde et fornuftigt privatlån.

 

Kreditomkostninger:

Kreditomkostningerne er den pris, du betaler for at låne pengene. Så hvis du låner 100.000 kroner og skal betale 130.000 kroner i alt, er dine kreditomkostninger 30.000 kroner.

Gebyrer:

På et lån findes der mange forskellige gebyrer, og de er vigtige at se efter i sømmene. Du kan godt finde et lån med en lav rente, og som du umiddelbart tænker virker billigt at have, men en lav rente kan dække over høje gebyrer. Det er derfor, at du skal bruge ÅOP som værktøjet til at finde ud af, hvad lånet reelt koster.

I denne liste kan du finde en samlet oversigt over de gebyrer, der knytter sig til et privatlån.

Etableringsomkostninger:

Hvor meget skal du betale for at etablere lånet? Det viser etableringsomkostningerne.

Tilbagebetaling i alt:

Et vigtigt begreb er tilbagebetalingen i alt. Begrebet fortæller dig, hvor mange penge du alt i alt skal betale tilbage – inklusive kreditomkostninger, renter og gebyrer – til din låneudbyder for at have dit lån.

Privatlån

Priseksempel med et samlet lånebeløb på 80.000 kr.
Løbetid 5 år. Variabel debitorrente 3,90% - 16,95% ÅOP 5,84% – 19,14%. Månedlig ydelse 1.537 kr. - 2.019 kr. Samlede kreditomkostninger 12.229 kr. - 41.332 kr. Samlede tilbagebetaling 92.229 kr. – 121.332 kr. Oprettelsesgebyr og administrationsgebyr er inkluderet i beregningen. Forudsætter betaling via Betalingsservice. Fortrydelsesret 14 dage