Hvad koster det at låne 100.000?

Der er flere forskellige måder at låne 100.000 kroner på, men hvad koster det egentlig? Det ser vi nærmere på lige her.

Et nyt køkken, en ny carport eller måske lidt hjælp til en brugt campingvogn. 100.000 kroner kan gøre en stor forskel, men det er bestemt ikke lige meget, hvad det koster at låne pengene. Derfor ser vi nærmere på, hvad det koster at låne 100.000 kroner, og hvad der indgår i prissætningen.

Helt overordnet er det vigtigt at slå fast, at når vi taler om et lån, så vil de præcise omkostninger være afhængig af din individuelle økonomiske situation. Vi kan altså ikke her komme med ét entydigt svar på, hvad det koster at låne 100.000 kroner, men vi kan stille nogle eksempler op og gøre dig lidt klogere på de forskellige låntyper.

Hvordan kan man låne 100.000 kroner?

Generelt set er der forskellige låntyper, som du skal forholde dig til, hvis du vil låne 100.000 kroner. såsom et realkreditlån og et privatlån, som også kan hedde et forbrugslån. Realkreditlånet giver typisk den bedste rente, men har høje etableringsomkostninger, mens privatlånet har lidt højere renter, men meget lave etableringsomkostninger.

Overordnet set er realkreditlånet velegnet til at låne store beløb med lang tilbagebetalingstid, mens privatlånet egner sig til lidt lavere beløb, som betales tilbage over en kort periode.

Hvad koster et privatlån på 100.000 kroner?

Du kan søge om et privatlån i traditionelle banker såvel som hos online låneudbydere som for eksempel Santander. Noget af det vigtigste at vide om privatlånet er, at der ikke bliver optaget pant i din bolig i forbindelse med lånet.

Det betyder, at låneudbyderen ikke får stillet en sikkerhed for lånebeløbet, hvilket forringer renten på lånet. Samtidig gør den manglende pant dog lånet billigere at etablere for banken, hvilket kommer dig til gode. Omkostningerne ved privatlånet er derfor forholdsvis lave.

Et privatlån har ingen “afdragsfrihed”, som du måske kender det fra realkreditlån, så du forpligter dig til at afdrage på privatlånet med det samme. Privatlån har typisk en maksimal løbetid på 15 år, så den månedlige ydelse er ofte væsentligt højere end på et realkreditlån, som kan løbe op til 30 år.

De forhold, som bestemmer prisen på et lån på 100.000 kroner er:

  • Renten
  • Løbetiden
  • Etableringsomkostninger

Renten er typisk variabel på et privatlån, og den kan altså ændre sig i tilbagebetalingsperioden. Hvilken rente du vil kunne få, afhænger af din økonomiske situation, men vi præsenterer et par eksempler længere nede.

Løbetiden har man selv indflydelse på, og den har stor indflydelse på den månedlige ydelse såvel som den samlede pris for lånet.

Etableringsomkostningerne vil være de samme uanset rente og løbetid.

Med det på plads kan vi se nærmere på et par eksempler på, hvad det koster at låne 100.000 kroner.

Santander Privatlån Plus

I dette eksempel låner vi 100.000 kroner og betaler dem tilbage på fem år.

  • ÅOP 8,85%
  • Variabel debitorrente 6,95%
  • Samlede kreditomkostninger 23.116 kr.
  • Samlet tilbagebetaling i alt 123.116 kr.
  • Månedlig ydelse 2.052 kr.

Det koster altså 23.116 kr. at låne 100.000 kr. i dette eksempel.

Sætter vi løbetiden op til det dobbelte, altså 10 år, ser eksemplet således ud:

  • ÅOP 8,18%
  • Variabel debitorrente 6,95%
  • Samlede kreditomkostninger 44.816 kr.
  • Samlet tilbagebetaling i alt 144.816 kr.
  • Månedlig ydelse 1.208 kr.

Nu koster det 44.816 kr. at låne 100.000, altså næsten det dobbelte. Til gengæld er den månedlige ydelse lavere.

Hvilken rente du vil blive tilbudt, kommer an på en individuel kreditvurdering hos den enkelte låneudbyder. Du kan benytte hjemmesider som MyBanker og LendMe til at indhente lånetilbud fra flere udbyderen på én gang.

Skal du låne mere? 

Bliv klogere på, hvad det koster at låne 350.000 kroner.

Hvad koster et realkreditlån på 100.000 kroner?

Hvis du har nok friværdi i din bolig, kan du låne 100.000 kroner gennem et realkreditinstitut. Du kan maksimalt belåne 80 pct. af boligens værdi, og derfor kan det kun lade sig gøre, hvis de 100.000 kr. ikke får det samlede lånebeløb til at overstige de 80 pct.

Da der bliver stillet sikkerhed i boligen, er renterne på et realkreditlån lave, og du har ofte mulighed for afdragsfrihed i en periode. Det er imidlertid ret dyrt at få etableret eller udvidet et realkreditlån, og derfor er det ikke sikkert, det kan betale sig at låne 100.000 som realkreditlån.

Hvis du gerne vil have et indtryk af, hvad et realkreditlån på 100.000 kr. kan koste, er det bedste du kan gøre at benytte de låneberegnere, der findes på nettet.

De store banker og realkreditinstitutter har alle en beregner på deres hjemmeside, og du finder eksempelvis en generel låneberegner til realkreditlån fra Realkredit Danmark her og for et tillægslån til et køkken kan du eventuelt prøve TotalKredits tillægslånsberegner her.