Bedre økonomi 05.10.2018
Tekst: Niels Friis Foto: iStock

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan betale afdrag på mit lån?


Det kan give søvnløse nætter at have problemer med at afdrage på sit lån. Hvis du havner i en svær økonomisk situation, skal du kontakte din låneudbyder med det samme.


Er du havnet i en situation, hvor du pludselig ikke længere kan betale den månedlige ydelse på dit privatlån, eller ved du, at du får svært ved det inden for den nærmeste fremtid, skal du ikke sidde på hænderne. Skynd dig at kontakte din låneudbyder.

»Reagér hurtigt. Kontakt din låneudbyder med det samme, hvis du kan se, at du har udfordringen. Låneudbyderen kan sagtens være lydhør over for, at du har forbigående udfordringer,« fortæller Jesper Schou-Nielsen, der er privatlånsansvarlig i Santander Consumer Bank.

Læs også: Hvordan får jeg det bedste lån?

Alle kan havne et sted, hvor økonomien er stram på grund af uforudsete udgifter eller fald i indtægter, og det kan gøre det uoverskueligt at skulle afdrage på lånet. Faktisk viser en undersøgelse fra Finanstilsynets portal Råd til Penge, som Kantar Gallup har foretaget i 2016, at 52 procent af de mennesker, som har haft problemer med at afdrage på deres lån inden for de seneste 12 måneder, angiver uforudsete udgifter som grunden til, at de ikke kunne afbetale.

Det er ikke en særlig rar situation at stå i, og måske har du mest af alt lyst til at glemme alt om de manglende afdrag. Men det er en dårlig idé.

Det bedste, du kan gøre, er at tage hånd om problematikken med det samme.

For ellers kan konsekvensen blive, at du kan blive registreret som dårlig betaler i RKI eller Debitorregistret, ligesom du kan ende med at skylde flere penge, fordi der løber rykkergebyrer og yderligere renter på lånet.


Hvad gør du så for at undgå den situation?

Du skal kontakte din låneudbyder med det samme.

»En låneudbyder vil gerne hjælpe dig, for det er bedre for dem, at kunden afdrager lidt mindre, end de plejer, end at de slet ikke får afdraget på lånet,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Der vil være situationer, hvor kunden føler, at vedkommende ikke kan betale, men hvor låneudbyderen ikke kan imødekomme deres ønske om at pause eller ændre i tilbagebetalingen.

Jesper Schou-Nielsen understreger, at banken som udgangspunkt ikke bare kan give dig fripas til lavere afdrag, hvis du en måned eller to ikke lige føler for at afdrage, men er du åben over for banken omkring din situation, er det mere sandsynligt, at de kan imødekomme dig med en aftale.

»Hvis du får en rykker, skal du reagere med det samme. Det bliver ikke nemmere af, at du venter tre måneder,« siger han.


Lån ikke flere penge

Selv om det kan være fristende at tage et nyt lån for at kunne dække afdragene på det lån, som du har problemer med at betale af på, skal du være meget varsom med at vælge den løsning.

Sådan lyder anbefalingen fra Råd til Penge, som er Finanstilsynets guide til privatøkonomi.

»Du bør aldrig låne flere penge for at betale din gæld,« skriver de.

Ligesom Jesper Schou-Nielsen fra Santander anbefaler Råd til Penge, at du skynder dig at kontakte din låneudbyder for at forsøge at få en aftale på plads.

Her lyder de gode råd overordnet set, at du skal kontakte din låneudbyder og sammen med dem lave en plan for tilbagebetalingen.

Sørg også for at lægge en plan for, hvordan du vil betale dine lån tilbage. Måske kan du samle nogle af lånene eller betale lånene af lidt ad gangen.

»Hvis du ikke har penge til at betale alle kreditorer, bør du overveje, hvordan du vil prioritere kreditorerne. Det kan være efter kriterier som f.eks. gældens størrelse, rentens størrelse, hvordan gælden påvirker dine muligheder, trussel om f.eks. inkasso, registrering i RKI og/eller en sag i fogedretten,« lyder anbefalingen fra Råd til Penge.