Få det maksimale ud af din opsparing med højere renteindtægter

Er din opsparingskonto virkelig så indbringende, som du tror? En ganske særlig type af rente kan være en hæmsko for din gevinst.

Det kan betale sig at gå op i renter. Det ved de fleste, når de skal i banken og foretage et større lån, men det er bestemt også relevant, når det kommer til de penge, du sparer op.

Her lokker flere danske banker med imponerende rentetilbud på opsparingskonti, men flere banker benytter sig af en såkaldt »knækrente«. Og medmindre du kan overføre et forholdsvist stort beløb til din opsparingskonto fra start, så kan du ikke drage nytte af de umiddelbart høje tilknyttede rentesatser, hvis du har en opsparing med knækrente.

Hvad er så en knækrente? Kort fortalt, så har en knækrente forskellige saldointervaller og rentesatser, hvilket betyder, at du kun får den højeste rentesats for den øverste del af din saldo – og dette påvirker din opsparing.

Er knækrente en knude på din økonomi? 
Når din opsparingskonto har knækrente, beregnes renten efter et specielt princip. Det fungerer ved, at den del af din saldo, der falder inden for det første »knæk,« forrentes med én rentesats, mens beløbet inden for efterfølgende »knæk« forrentes med andre satser.

Deposit graphs, native - Rente - graph 1.pngEt konkret eksempel kunne være, at du sætter 300.000 kroner ind på en opsparingskonto med knækrente, som har en højeste rentesats på 4,00%. Efter et år vil du have fået følgende rentegevinst:

Deposit graphs, native - Belob - graph 1.pngI eksemplet her vil du kun modtage 4,00% i rente af de sidste 50.000 kroner af din opsparing på 300.000 kroner – og ikke på hele beløbet. Den samlede gevinst er derfor efter et år på 6.000 kroner.

Få det fulde udbytte fra første krone
Hvis du er på udkig efter en mere fordelagtig og transparent opsparingskonto, kan det ofte betale sig at vælge en konto uden knækrente, som giver samme rente fra første krone på hele saldoen, da det kan øge dit samlede renteudbytte betragteligt. Hvis du får samme rente fra første krone på hele saldoen, kan det nemlig øge dit samlede renteudbytte betragteligt.

Hos Santander tilbyder vi ikke opsparingskonti med knækrente, men kun konti med samme rente fra første krone. Med Opsparing 6 får du 3,50% i rente, hvis du indsætter minimim 25.000 kr. og binder pengene i 6 måneder.

Deposit graphs, native - v2_Rente - graph 2.pngIgen følger et konkret eksempel. Du sætter 300.000 kroner ind på en Opsparing 6 konto hos Santander, og efter et år vil du have fået følgende rentegevinst:

Deposit graphs, native - v2_Belob - graph 2.pngHer får du 3,50% i rente af hele din saldo på 300.000 kroner, hvilket betyder, at du modtager 10.500 kroner i rente efter et år.

Selvom tilbuddet fra banken med knækrente ved første øjekast ser mest fordelagtigt ud, så er det altså banken uden knækrente, i dette eksempel Santander, som giver samme rente fra første krone på hele saldoen, der giver det højeste afkast – i dette tilfælde hele 4.500 kroner mere pr. år.

Lav rente på lønkonti koster dig dyrt
Det er også vigtigt at notere sig, at hvis du har større beløb stående på din lønkonto eller andre transaktionskonti, får du ofte en lav rente, eller måske endda slet ingen rente, sammenlignet med opsparingskonti. Dette kan resultere i, at du går glip af endnu flere penge i renteindtægter.

Du får altså mest ud af din opsparing, hvis du placerer dine penge optimalt. Du skal heller ikke være nervøs for at placere dine penge på en opsparingskonto. I stort set alle banker er du dækket af en indskydergaranti med op til 100.000 EUR svarende til cirka 745.000 kroner, hvilket sikrer, at du får erstatning for det beløb, hvis din bank går konkurs, og dine penge skulle gå tabt.

Husk altid at læse betingelser og vilkår igennem. Vær desuden opmærksom på, at du sagtens kan nøjes med at flytte en del eller hele din opsparing til en anden bank med en højere rente, uden du behøver at skifte din primære bank.

Opret din konto med rente fra første krone allerede i dag