Er det for sent at starte en opsparing?

Hvis du overvejer at spare op, men er i tvivl om, hvornår du skal begynde, og om du måske er for sent på den, giver vi dig eksperternes svar her.

Hvis du overvejer at spare op, men er i tvivl om, hvornår du skal begynde, og om du måske er for sent på den, giver vi dig eksperternes svar her.

Det er aldrig for sent at spare op. Sådan lyder den enstemmige vurdering fra både indlånsansvarlig i Santander, Casper Grønholdt, og selvstændig, økonomisk mentor Lone Eriksen.

»Der er altid noget at spare op til. Kort sagt skal du spare op til alt det, du ikke har råd til i dit daglige budget,« forklarer Lone Eriksen, og Casper Grønholdt fra Santander bakker hende op.

»Du kan altid starte en opsparing. Det handler mere om, hvornår det giver mening for dig, for du skal gøre det på det rigtige tidspunkt: Når du har råd,« siger han.

Personlig historie: Isabelle på 15 år har sparet 35.000 kr. op.

Læs hvorfor i: »Det sværeste ved at spare op er at sige nej«

Finanstilsynet anbefaler, at du opretter to opsparinger, som hjælper dig til at få råd til både de kortsigtede, uforudsete udgifter, såvel som de langsigtede, planlagte udgifter.

På den måde vælter det ikke din daglige økonomi, hvis bilen punkterer, dagen før din datter skal konfirmeres, for du har sparet op til begge dele.

Hvornår burde du begynde på din opsparing?

Alle kan spare op

At starte en opsparing er mere end noget andet en beslutning. Det mener Lone Eriksen, som vurderer, at de fleste med egen indtægt har råd til at spare op.

»Gå budgettet igennem med en tættekam, og se på dine abonnementer og alt det der “nemme forbrug” som kaffe to-go,« siger hun og understreger, det først og fremmest handler om at blive bevidst om sit forbrug.

»Prøv at bruge kontanter i en overgang, så opdager du hurtigt, hvad du bruger dine penge på,« opfordrer Lone Eriksen.

Når du har afdækket dit faktiske forbrug, er det nemmere at prioritere din økonomi og omdirigere noget af forbruget over i en opsparing.

Begynd så tidligt som muligt

Selvom det aldrig er for sent at spare op, er det en god idé at begynde så tidligt som muligt, for der er mange ting at bruge sine penge på, også når man er ung.

»Én af de vigtigste ting, du kan spare op til, er et indskud i en bolig, og som ung er det svært at nå at spare hele beløbet op. Derfor er en børneopsparing en oplagt måde at hjælpe dine børn i gang med voksenlivet,« forklarer Casper Grønholdt fra Santander.

Efter de strammere regler er trådt i kraft, skal man selv stille med 5 procent af boligens pris for at kunne optage et boliglån.

Er du på jagt efter den bedste opsparingskonto med den højeste rente?

Se vores guide: Hvordan finder jeg den bedste opsparingskonto?

Økonomisk mentor Lone Eriksen opfordrer til, at du laver en femårsplan for din økonomi for på den måde at afdække, hvilke udgifter du må forvente at skulle spare op til. Sammen med et ordinært budget giver det dig et overblik over, hvad du skal spare op til, og hvor meget du kan lægge til side om måneden.

»Det er vigtigt, du har et mål med at spare op, for hvis der lige pludselig står 5.000 kr., og du ser en flot skindjakke, er det let at blive fristet, men der hjælper opsparingen til at fokusere og undgå at blive forført af butikkerne,« fortæller Lone Eriksen.

Santander Consumer Bank er bedst i test

Vidste du, at Forbrugerrådet Tænk har kåret Santander Cosumer Banks opsparingskonti som bedst i test? Læs mere her