Er den laveste rente altid den bedste?

Når du vil have et billigt privatlån, kan det være godt at gå efter en lav rente. Men det er ikke i sig selv nok.

Renten er bankens pris for at låne dig penge. I udgangspunktet vil en lavere rente betyde et billigere lån, men det er ikke hele sandheden. Renten fortæller dig nemlig ikke alt om lånets pris.

Læs med her, hvor vi afslører, om den laveste rente altid er bedst.

Lav rente betyder ikke billigt lån

Når du kigger på renten på et privatlån, skal du huske, at renten ikke i sig selv fortæller, om lånet er billigt at have.

Et lån, som umiddelbart ser ud til at være billigt på grund af en lav rente, kan have høje gebyrer, og dermed være dyrere end et lån, der umiddelbart ser dyrere ud på grund af en højere rente, men så til gengæld har lavere gebyrer.

Derfor skal du kigge på lånets ÅOP for at finde ud af, hvad omkostningerne ved at have lånet reelt er.

Renten er bankens pris

Lad os lige slå fast, hvad renten på et lån er for en størrelse.

»Renten på et lån er den pris, som en låneudbyder tager for den risiko, de løber, ved at låne dig penge. Vurderer de, at din økonomi gør det let for dig at betale de lånte penge tilbage, vil du i udgangspunktet få en lav rente. Vurderer de, at sandsynligheden for at få deres penge tilbage er mindre, får du en høj rente, sådan firkantet fortalt,« fortæller Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig i Santander Consumer Bank.

Hvilken rente du får på præcis dit lån, afhænger af den kreditvurdering, som du skal igennem, når du søger om et lån.

Læs også: Hvad betyder kreditværdighedsvurdering?

Hvad er en lav rente på et privatlån?

Hvordan definerer man, hvad der er en lav rente på et privatlån? Det kan være svært at sætte tal på. Den rente, du ender med at få tilbudt på dit lån, afhænger som nævnt af kreditvurderingen – og dermed dine økonomiske forhold.

Til trods for at der ikke findes et objektivt tal på, hvornår en rente er god, vil Jesper Schou-Nielsen godt sætte tal på, hvilket rentespænd han i hvert fald betragter som fornuftigt.

»Hvis renten ligger inden for 5 til 15 procent, vil jeg mene, at det er fint,« siger han.

»Får du tilbudt en rente, som nærmer sig de 20-25 procent, skal du tænke dig godt om, for så har nogle professionelle mennesker vurderet, at du vil få svært ved at betale lånet tilbage, og derfor tager de en meget høj pris for at låne dig penge,« siger han.

Renten er variabel

Et privatlån, som det du får hos Santander Consumer Bank, er med variabel rente.

Det betyder, at når markedsrenten ændrer sig, vil renten på dit lån i udgangspunktet gøre det samme.

»Markedsrenten har eksempelvis ændret sig på det seneste, men vi har ikke justeret vores. Det er en mulighed, vi har, og generelt er det sådan, at vi følger markedet,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Læs meget mere om, hvordan du finder det bedste lån her.