Efterforskningsenhed: »Vi er stolte, når vi kan stoppe svindlen, inden det går galt«

Hos Santander sidder et hold af efterforskere og spotter uregelmæssigheder, der kan tyde på svindel i låneansøgningerne. Mød Santanders “våben” mod svindel i denne artikel.

Når du indsender en låneansøgning til Santander, er det ikke kun din kreditværdighed, der bliver vurderet. Der sidder et hold af efterforskere, som holder øje med uregelmæssigheder i ansøgningerne, for de kan være tegn på, at nogen forsøger at svindle sig til penge på din bekostning.

Hvis svindlere får fat i dit MitID, kan de nemlig forsøge at optage et lån i dit navn, og på den måde få adgang til en masse penge, som du kan risikere at skulle betale tilbage.

Dit MitID er personligt, og det er rigtig vigtigt, du ikke deler det med andre, hverken myndigheder, venner, familie eller fremmede for den sags skyld.

Hvis nogen alligevel får adgang til dine personlige oplysninger, og udnytter dem til at berige sig selv, er det en ekstremt frustrerende situation. Den kan potentielt sætte spor i dit liv flere år frem.

Derfor betyder det meget for efterforskerne hos Santander, når de kan gribe ind, før det går galt.

»Vi er stolte af vores arbejde, når vi når at ringe til kunden, inden det er gået galt - så kan vi også hjælpe dem med at få tyveriet stoppet andre steder,« fortæller Camilla Eggers, som er efterforsker, også kaldet Investigations Analyst, i Financial Crime Prevention Unit hos Santander.

Arbejdet i afdelingen bidrager til en samlet indsats for at forebygge og reagere på svindel og identitetstyveri. Det er et arbejde, som både kunder hos Santander og hos andre banker har glæde af, og som indgår i et større samarbejde på tværs af virksomheder og myndigheder.

»Vores arbejde fokuserer på at hjælpe kunderne med at undgå identitetstyveri og med at stoppe et misbrug, hvis det er gået galt, men det er klart, at vi derigennem også minimerer risikoen for, at Santander lider et tab på grund af svindel,« siger Camilla Eggers.

Financial Crime Prevention Unit

Afdelingen, som vi her forkorter til FCPU, er inddelt i forskellige enheder med hvert sit fokus, og Camilla Eggers sidder altså i en enhed med fokus på efterforskning.

Det er en forholdsvis nystartet enhed, men de er allerede i gang med at ansætte flere efterforskere, for der er travlhed i enheden.

»Vi har travlt, men vi skal også både efterforske bedrageri og dokumentfalsk i forbindelse med optagelse af et lån. Vi er opsøgende i forhold til at spotte svindel, men vi hjælper også kunder, som henvender sig med mistanke om mulig identitetstyveri,« fortæller efterforskeren.

Dertil kommer at enheden også hjælper politiet i deres efterforskning og bliver desuden brugt i retten i forbindelse med retssager om bedrageri.

Men hvad laver de egentlig mere præcist i FCPU?

»Vi kigger ansøgninger igennem, og undersøger alt. Vi validerer kundens kontaktoplysninger, så hvis dit telefonnummer og dit navn ikke passer sammen, er det mistænksomt. Vi ser også på din mailadresse, for til en låneansøgning forventer vi, den er seriøs,« siger Camilla Eggers.

Efterforskerne sammenligner også med eventuelle tidligere ansøgninger, for de kan vise, om der er grund til bekymring eller ansøgningen er “business as usual”.

»Vi kigger også på om indkomsten pludselig er steget markant, for det kan også være en indikation på misbrug. Det er klart, at kunden kan være gået fra at være studerende til at have et fuldtidsjob, men det skal undersøges,« siger hun.

En pludselig stigning i løn kan nemlig være tegn på dokumentfalsk med lønindberetningen.

FCPU har set flere tilfælde, hvor en virksomhedsejer, der har adgang til medarbejdernes personlige oplysninger, indsætter en medarbejder som “leder” i virksomheden og forsøger at optage et lån i denne medarbejders navn.

I sådanne tilfælde kender medarbejderen typisk ikke noget til bedrageriet, og det kan en nærmere efterforskning af låneansøgningen, og medarbejderens oplysninger vise.

»Virker det her rigtigt?«

Et af de vigtigste værktøjer i kassen hos FCPU er deres almindelige sunde fornuft. For er der noget, der virker forkert, skal det undersøges, og nogle gange er dét, der virker forkert, svært at sætte ord på. Det er en fornemmelse.

»Arbejdet kræver, at man har næse for at opdage, når noget er galt,« siger Camilla Eggers.

Hun har ikke en decideret uddannelse inden for bedrageri, men hun har lang erfaring fra bankverdenen, og har arbejdet med “fraud”, altså svindel, i syv år.

»Det vi bruger allermest er vores sunde fornuft. Den her fornemmelse af “virker det her rigtigt?”. Det kan være svært at udpege præcis, hvad der er galt til at begynde med, men så efterforsker vi det, og så kan vi se hvordan det hænger sammen - og om det hænger sammen,« forklarer efterforskeren.

Hvis sagen peger i retning af svindel, tager FCPU kontakt til den pågældende kunde, for at høre deres version af sagen, og de bliver ofte overraskede og chokerede.

»Det har kæmpe konsekvenser for de mennesker, det går ud over, og der går lang tid, før sagen er efterforsket hos politiet og er færdig i retten,« siger Camilla Eggers, som påpeger, at nolge ofre i forvejen har en sårbar økonomi, som dårligt tåler de udsving i økonomien, en svindelsag kan give.

Det er imidlertid ikke altid, det er tydeligt, om kunden intet ved, eller er blandet ind i svindlen. Derfor kommer efterforskeren med et råd.

»Nogle gør de her ting på andres vegne, og det kan være svært for os at finde ud af, om det er kunden selv eller andre, der er ansvarlige for svindlen. Derfor er det vigtigt, at kunderne samarbejder med os om at finde ud af, hvad der er sket,« siger Investigations Analyst, Camilla Eggers.

Måske vil du også gerne læse: