»Det sværeste ved at spare op er at sige nej« – Sådan har 15-årige Isabella sparet 35.000 op

Ét fast mål, en hård prioritering af udgifterne og en masse timer på fritidsarbejdet. Sådan lyder 15-årige Isabella Plesners opskrift på at spare op til en drøm.

»Jeg er nok mest spændt på den der klassiske situation, hvor man står med sin frokostbakke og kigger ud over alle bordene og tænker: "Hvor skal jeg sætte mig?"«

Sådan siger 15-årige Isabella Plesner. Hun er ved at spare 40.000 kroner op til et 10-måneder langt High School ophold i England. Og selv om hun glæder sig helt vildt, er det altså ikke uden nervøsitet.

Hvornår i livet er det optimalt at starte sin opsparing?

Vi undersøger, hvornår det giver mest mening at starte en opsparing.


»Jeg tænker, at det bliver meget udfordrende, men jeg håber, at jeg kan overvinde mig selv og bare kaste mig ud i det,« siger hun.

I denne artikel får du svar på, hvordan hun har sparet adskillige tusinde kroner op til sit skoleophold i England.

Du kan også se videoen, hvor Isabella fortæller sin historie, længere nede i artiklen.

Hvad skal du spare op til, for at udnytte din opsparing bedst muligt?

Få gode råd i:Hvad er det klogt at spare op til?


Men først spoler vi lige tiden tilbage.

Til sin konfirmation fik Isabella Plesner en gave af sine forældre med tre mulige "gevinster".

Formår hun at spare 20.000 kroner op, vil forældrene låne hende de resterende 20.000 kroner, samt betale resten af High School-opholdet, som koster ca. 140.000 kroner i alt.

Formår hun at spare 30.000 kroner op, vil de låne hende 10.000 kroner, og formår hun at spare 40.000 kroner op, vil de give hende en computer oveni til brug på High School i England.

Så var motivationen klar.

Santander Consumer Bank er bedst i test

Vidste du, at Forbrugerrådet Tænk har kåret Santander Consumer Banks opsparingskonti som bedst i test? Læs mere her.


Isabella var stålsat i sin beslutning. Hun ville spare 40.000 kroner op, så hun ikke kommer hjem fra High School med en gæld hængende over hovedet.

Og hun er godt på vej mod målet. I dag har hun sparet cirka 35.000 kroner op.

Sådan har Isabella sparet op

Og hvordan har hun så grebet den opgave an?

Svaret er en kombination af blikket stift rettet mod slutmålet, en masse nej'er til veninderne og mange timer brugt på fritidsarbejdet hos McDonalds.

Men når man er 15 år, kan det være vanskeligt at spare op.

Shopping, biografture og cafébesøg med veninderne frister Isabella.

Overvejer du at lave en børneopsparing?

Få gode råd til at oprette en fornuftig børneopsparing her.

»Det sværeste ved at spare op er at sige nej til ting, jeg faktisk gerne vil. Hvis jeg for eksempel gerne vil i biografen og se en ny film, så ved jeg, at det er billigere for mig at vente til, den kommer på Netflix. Det kan være svært, for så er jeg jo nødt til at vælge mine veninder fra,« siger Isabella Plesner.

»De har været meget forstående, men det er jo bare svært at holde fast i, at jeg skal gemme pengene, når det er noget, jeg virkelig har lyst til,« siger hun.

Når hun finder det svært at sige nej til veninderne, sætter hun sig ofte ved computeren for at blive klogere på sin tur og sit ophold i England. Og så kigger hun på billeder og videoer fra England og High Schools, så hun kan holde fokus på, hvad det er, hun drømmer om.

»Jeg ser film og billeder fra England, så jeg gør alt, hvad jeg kan for at holde motivationen oppe og virkelig se frem til rejsen. Når jeg gør det, så kan jeg godt mærke, at jeg virkelig finder ind til grunden til, hvorfor jeg overhovedet sparer op – at jeg vil på denne rejse og opleve en masse ting,« siger hun.

»Så snart jeg får tankerne ind på, hvad det er, jeg sparer op til, så går følelsen af, at det er meget svært faktisk over.«

Værne om pengene

Den endelige beslutning om at skulle på High School traf Isabella Plesner for omtrent et år siden. Nogenlunde med det samme gik hun i gang med sin opsparing med det mantra, at i det øjeblik, hun bruger penge, bruger hun penge, som potentielt kunne være gået til opsparingen.

»Jeg sparer op ved at arbejde meget. Samtidig prøver jeg virkelig at værne om mine penge ved ikke hele tiden at tage ud og shoppe eller bruge dem på caféture.«

Samtidig sørger hun for altid at overveje, om det virkelig er noget hun har brug for, inden hun køber noget.

»Hvis jeg så tænker, at jeg har brug for det, er det fint at bruge penge på det, men mange gange opdager jeg jo også, at jeg slet ikke har brug for det. Og så går pengene til rejsen i stedet,« siger hun.

Hun kan eksempelvis huske engang, at hendes veninder meget gerne ville have en bestemt type mascara. Det ville Isabella sådan set også gerne, men hun fik stoppet og tænkt: "Har jeg brug for den?".

»Og det havde jeg ikke. Så jeg valgte at spare pengene og tænke, at et år senere ville den mascara alligevel være brugt op og pengene væk, så jeg ville hellere have, at pengene faktisk stod på kontoen et år senere til turen på High School,« siger hun.

"Nej" til shopping med veninder: 15-årige Isabella sparer op til high school-ophold

Oops! You must accept marketing cookies in order to display this type of content

View video externally