ÅOP og debitorrente – sådan hænger det sammen

Vælger du bank efter, hvem der kan tilbyde den laveste debitorrente? Det er ikke sikkert, det giver dig det billigste lån.

Er du i tvivl om, hvad forskellen er på ÅOP og debitorrente? Det er ikke så sært, for det er ikke så let at forstå forskellen på disse to begreber. Men her er forklaringen:

Debitorrente:

Debitorrenten er et udtryk for den årlige rente på dit lån. Det vil sige, at debitorrenten er den rente, som banken modtager for at yde dig et lån. Debitorrenten er baseret på en kreditværdighedsvurdering af dig og din privatøkonomi.

Men debitorrenten er ikke alt. ÅOP er også et centralt begreb, når vi taler prisen på lån.

Er den laveste rente altid det bedste lån?
Bag en lav rente, kan der skjule sig gebyrer – læs, hvordan du tjekker dit lån.

ÅOP:

ÅOP, som betyder Årlige Omkostninger i Procent, er begrebet, som fortæller dig, hvad du betaler i rente på lånet + gebyrer og andre omkostninger. Derfor er ÅOP'en på et lån som regel højere end debitorrenten.

Det er vigtigt at få styr på, hvad ÅOP'en er på dit lån, inden du indgår en aftale. Det er nemlig ÅOP, som fortæller dig, hvor meget lånet egentlig koster.

Det betyder, at selvom banken har en lav debitorrente, kan den have en høj ÅOP, hvis gebyrerne er høje.

Vigtigt at vide om tilbagebetalingsperioden

Den allervigtigste faktor, når du skal regne ud, hvor meget det koster dig at låne penge i banken, er tilbagebetalingsperioden. For selv om renten er lav, kan totalomkostningerne blive høje, hvis du bruger lang tid på at betale de lånte penge tilbage.

ÅOP på dit lån vil i mange tilfælde blive lavere, hvis du øger tilbagebetalingsperioden, men de totale omkostninger for lånet bliver højere. Simpelthen fordi du skal betale rente på lånet i længere tid.

5 fejl du IKKE må begå, når du tager et lån til boligforbedringer
Kender du dem? Ellers se de 5 fejl her.

Hvordan udregnes ÅOP?

Lad os tage et eksempel med et privatlån. Hos Santander kan du få et Privatlån fra 20.000 kr. og op til 350.000 kr. med en maksimal tilbagebetalingsperiode på 12 år.

Debitorrenten for privatlån hos Santander Consumer Bank varierer fra 3,90% til 16,95%, hvis du vil optage et Privatlån på mellem 20.000 kr. og 350.000 kr.

Hvilken rente du får afgøres ud fra en individuel kreditværdighedsvurdering af dig og din økonomi.

Er du stødt på ordet kreditværdighedsvurdering, og undrer du dig over, hvad det dækker over?
Så læs: Hvad betyder kreditværdighedsvurdering?

 

Her er et par eksempler på ÅOP'en knyttet til et privatlån hos Santander:

Eksempel 1:

Du låner 40.000 kr. og debitorrenten på dette tænkte Privatlån er 13,95%. Du har bestemt dig for at betale lånet tilbage over fem år. ÅOP'en ender med at være 16,82% og oprettelsesgebyret udgør 1.200 kr.

Alt i alt ender dine kreditomkostninger på 17.886 kr., hvilket vil sige, at du over fem år ender med at betale 57.886 kr. for at låne 40.000 kr.

Eksempel 2:

Du låner 250.000 kr. og debitorrenten på dette tænkte Privatlån er på 6,95%. Du lægger en langsigtet plan og bestemmer dig for at betale pengene tilbage over 10 år. ÅOP'en ender med at være 7,87% og oprettelsesgebyret udgør 7.500 kr.

Dine kreditomkostninger er i dette eksempel på 107.616 kr., hvilket vil sige, at du på 10 år ender med at betale 357.616 kr. for at låne 250.000 kr.

Vil du se, hvad et lån vil koste dig?
Prøv Santanders låneberegner - klik her.

Måske vil du også gerne læse: